Bagdad werd in 762 gesticht door kalief Mansoer onder de naam Madinat as Salam (de Stad van de Vrede), en werd met tussenpozen de hoofdstad van het kalifaat van de Abbasiden.
De geschiedenis van Irak voert zo'n 10.000 jaar terug. Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
Na de Eerste Wereldoorlog verdeelden Engeland en Frankrijk de Ottomaanse boedel in het Midden-Oosten, tot ontsteltenis van de voorvechters van het Arabisch nationalisme. De provincies van Bagdad en Basra werden bij elkaar gevoegd en zo ontstond in 1920 Irak. Het land werd door de Volkenbond onder Brits mandaat gesteld.
Bagdad is de hoofdstad van Irak en ligt op het smalste punt tussen de rivieren Tigris en Eufraat. Het is in alle opzichten de grootste en belangrijkste stad van Irak.
Jezidi vrouwen en meisjes
Ze werden veelal gebruikt als slaaf en werden regelmatig onderling doorverkocht. Daarnaast werden Jezidi vrouwen verkracht door IS-strijders en gedwongen om met hen te trouwen. Sommige meisjes waren slechts 9 jaar oud.
Vanaf begin jaren tachtig kwamen de eerste Iraakse asielmigranten naar Nederland. Dit waren overwegend Koerden, die op de vlucht sloegen voor het geweld tegen hun strijd om (meer) autonomie. In deze periode vond ook de Irak-Iranoorlog plaats. In 1990 startte de Tweede Golfoorlog met de inval in Koeweit.
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs. Buiten Irak is het Koerdisch nergens een officiële taal. In Turkije en Syrië overheerst het Kurmancî-dialect.
In het noorden spreekt men bijvoorbeeld overwegend Koerdisch, terwijl in de rest van het land Arabisch de voertaal is.
Nederlandse F-16's waren in 2018 bijna dagelijks actief boven Irak en Oost-Syrië. Dit gebeurde samen met andere landen. Ze ondersteunden de troepen op de grond en zetten geregeld hun wapens in, vooral in Oost-Syrië. Ze vielen ISIS-doelen aan zoals voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen.
Sinds begin vorig jaar waren ook Nederlandse militairen actief in Irak om het vliegveld van Erbil te bewaken. Daar kwam april dit jaar een eind aan. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukken de betrokken ministers dat een stabiel en veilig Irak in de eerste plaats van belang is voor de burgerbevolking in het land.
De Eerste Golfoorlog
Iran drong deze uiteindelijk terug naar Irak. De oorlog veroorzaakte grote schade in beide landen. In Irak ging een groot deel van de olie-industrie verloren. De oorlog, ook wel Eerste Golfoorlog genoemd, breidde zich uit naar de Perzische Golf en de Golf van Oman.
Iran heette tot 1935 Perzië en is dus erfgenaam van het oude Perzische keizerrijk dat lange tijd het Midden-Oosten beheerste. In 1979 maakte een revolutie een einde aan de heerschappij van de Shah en de monarchie. Nadien werd Iran een islamitische republiek en verzuurden de tot dan toe goede banden met het Westen.
De naam Perzië verwijst naar het Griekse woord Persis, afgeleid van Pars, het deel van het land waar 2500 jaar geleden de oude koningen van Iran vandaan kwamen. Iran betekent 'Land van de Ariërs'. In 1935 vroeg de toenmalige sjah Reza Pahlavi andere landen om voortaan de lokale naam van het land, Iran, te gebruiken.
Op 19 maart 2003 viel het Amerikaanse leger samen met Britse, Australische en Poolse troepen Irak binnen. Het doel was om het Iraakse regime omver te werpen vanwege zijn steun aan het internationale terrorisme en de aanwezigheid van massavernietigingswapens.
Bagdad werd een belangrijk centrum voor het in stand houden van de vroegere Attische en Helleense geschriften. Een deel van de klassieke literatuur is alleen nog bekend uit Arabische vertalingen die hier bewaard en becommentarieerd werden. Ook de geneeskunst stond op hoog peil.
De meeste Koerden zijn religieus. Circa 90% is moslim en ook zijn veel Koerden jezidi's.Een klein deel, circa 5%, is christelijk en er bestaat zelfs een kleine joodse minderheid. Van deze laatste groep is sinds de onafhankelijkheid van Israël een deel naar dit land geëmigreerd.
In feite worden alle Arabisch sprekende mensen opgevoed in een dialect, ook wel omgangstaal genoemd. De dialecten verschillen onderling, waardoor Arabischsprekende inwoners uit verschillende regio's elkaar moeilijker kunnen verstaan.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
De volkeren wonen veelal in verschillende delen van het land. Zo vind je in het noordoosten vooral Turkmenen, in berggebieden in het noorden Koerden en in het zuiden en midden van Irak leven vooral Arabieren.
Typisch Irakese gerechten
Dolma zijn bananenbladeren die worden gevuld met verschillende groentes. Denk bijvoorbeeld aan aubergine, paprika, ui en courgettes. Kebab is ook een gerecht dat veel in Irak wordt gegeten. Al Helawat Jazr is een gerecht dat bestaat uit geraspte wortelen, kardemon, melk, suiker en citroen.