Farfalle. Farfalle kennen we allemaal als vlinderpasta of strikjespasta. Alleen al voor het vrolijke uiterlijk is deze pasta erg geliefd. Vaak wordt de pasta gebruikt in koude pastasalades, het allerliefst met een flinke schep mascarpone of ricotta er doorheen.
Farfalle is het Italiaanse woord voor vlinders, waarmee de vorm van de pasta omschreven wordt. Het is een strikvormige pasta die goed gecombineerd kan worden met verschillende sauzen, maar ook erg geschikt is voor een pastasalade.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Farfalle zijn vlindervormig en kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor een heerlijke pastasalade. Zoals eerder genoemd zijn de fusilli in lange en korte varianten verkrijgbaar. Een betere pastasoort om je eigen draai aan te geven bestaat niet. Hier vind je al onze Italiaanse fusilli.
Er zijn recepten voor maccheroni, vermicelli en ravioli naast benamingen als 'Romeinse pasta' of 'Napolitaanse pasta'.
Girasoli betekent zonnebloemen in het Italiaans. Maar in deze “lasagne” zitten natuurlijk geen zonnebloemen, maar gevulde pasta in de vórm van zonnebloemen.
Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes).
Er bestaan meer dan 700 verschillende soorten pasta
Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna.
Het grote verschil: spaghetti zijn lange, dunne slierten, terwijl tagliatelle een lange platte pasta is. Deze slierten zijn ongeveer 6-7 millimeter breed en 30 centimeter lang. Tagliatelle lijkt op fettuccine en pappardelle, maar dat zijn nog bredere slierten, van 1 centimeter of nog breder.
Italië heb ik altijd een erg leuk vakantieland gevonden. Maar ik miste de tapas, zoals in Spanje: gezellig wat kleine hapjes samen delen bij een drankje, voordat je aan de avond maaltijd gaat. Tot ik er achter kwam dat de Italianen wel degelijk ook zoiets hebben. Het heet daar 'aperitivo'.
Secondi Piatti:
Oftewel, de hoofdgerechten. Hier vallen de grotere gerechten onder. Denk hier bij aan vis en vlees gerechten. Wat ook handig is om te weten, is dat een hoofdgerecht in Italië vaak zonder bijgerechten geserveerd wordt.
Bij de Italianen thuis bestaat het diner vaak uit een secondo, vlees of visgerecht met groenten en wat brood. Ze eten dus een lichtere maaltijd dan tijdens de lunch.
Linguine. Linguine bestaat uit lange slierten, de vorm is wat meer plat in tegenstelling tot spaghetti slierten. Het is meestal gemaakt van durum tarwemeel en ook wat dikker dan spaghetti. Linguine komt uit Genua.
Lelievormige pasta welke van origine uit Toscane komt, voor de lekkerste Italiaanse gerechten op speciale momenten! Tip: combineer deze pasta met een kaassaus en veel groenten!
Ravioli bestaat uit een vulling die tussen twee dunne pastavelletjes is geklemd. Het lijken wel kleine kussentjes. Tortellini is ringvormig. Volgens verhalen is de vorm van tortellini geïnspireerd op de navel van de godin Venus.
Op een Italiaanse kaart vind je eerst de antipasti, daarna de primi piatti, vervolgens de secondi piatti, vaak nog contorni en tot slot de dolci. De letterlijke vertaling van antipasti is 'voor de pasta'. Kortom, voordat je pasta gaat eten, kun je eerst iets voor de pasta eten.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Grand'Italia brengt het Italiaanse gevoel aan tafel: spontane, zorgeloze momenten onder het genot van simpel, heerlijk eten. Bij Grand'Italia houden we van de smaak van Italië. We willen iedereen uitnodigen om net zoveel van de smaak van Italië te houden als wij doen.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
De naam is dan ook afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini. Erg lekker met spaghetti is de klassieke spaghetti carbonara en spaghetti bolognese.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Lange pasta, die hol is. Misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol os Afhankelijk van de dikte heet deze deegwaren: fidelini of capellini, vermicellini, vermicelli of spaghetti.
Tortellini: de kleinste variant van de twee, gevuld met een hartige vleesvulling en traditioneel geserveerd in een bouillon- of roomsausje. Tortelloni: is ietsje groter en is gevuld met mildere ingrediënten, zoals ricotta, spinazie en tomaat.
Tortellini (Italiaans: kleine tortelli, gevulde deegringetjes) is een Italiaanse pastasoort. De naam wordt ook gebruikt voor de gerechten die op basis van de pasta worden gemaakt. De noedels zijn gemaakt in de vorm van ringetjes. In deze ringetjes kan kaas, spinazie of gehakt zitten.