In het kort zijn dit alle sushi soorten; Nigiri, Chrashi, Ura
Uramaki is, net als maki, een opgerolde sushirol. Waar bij de maki het zeewier aan de buitenkant zit, zit bij de uramaki de rijst aan de buitenkant. De vulling van uramaki kan oneindig afgewisseld worden met bijvoorbeeld verschillende sauzen en gefrituurde vis.
Maki = rol, Hoso = klein, Hosomaki = kleine rol. Een kleine sushi rol met 1 ingredient. Maki = rol, Futo = groot, Fotomaki = grote rol.
Waar komt sushi vandaan? Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus. Soms wordt daikon als garnering gebruikt.
Crunchy roll
Wat er ín een crispy roll zit, varieert van gefrituurde garnaal tot rauwe tonijn. Ze zijn in ieder geval altijd crispy. Bijvoorbeeld door gefrituurde stukjes rijst, zeewier of panko.
Goede Sushi vereist de meest verse zeevruchten, die vaak dagelijks vers moeten worden ingevlogen. Uiteraard kunnen hierdoor de kosten stijgen. Daarbij gaat het bij goede sushi vaak ook om speciale ingrediënten. Bepaalde vissoorten, zoals blauwvintonijn of uni (zee-egel), zijn zeldzaam en niet makkelijk te vangen.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Naast omega-3 vetzuren en eiwitten, bevat sushi ook een scala aan vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Zeewier, een belangrijk ingrediënt in veel sushi-rollen, is een uitstekende bron van jodium, een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde schildklierfunctie.
Nigiri sushi met teriyaki kip, omelet en halloumi. Een keer wat anders dan de traditionele maki sushi. Bij nigiri sushi ligt het ingrediënt namelijk bovenop de rijst.
Ebiko: is garnaalkuit (kuit bestaat uit vis- of garnaaleitjes)
Chuka wakame is een Japanse zeewiersalade variant van wakame zeewier. In tegenstelling tot bij gewone wakame, wordt bij deze zeewiersalade gebruik gemaakt van de stengel en niet van het blad. Het wordt in fijne slierten gesneden en wordt veel gebruikt in Japanse gerechten en bijvoorbeeld poké bowls.
Het Japanse woord voor 'handgemaakt' is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingrediënten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi's en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten.
De dragon roll (gevuld met tempura van garnaal en bekleed met avocado) is de bekendste versie. Het verhaal wil dat een Japanse chef in L.A. geen goede tonijn vond en met avocado dezelfde textuur kon nabootsen.
Het woord “nigiri” betekent letterlijk “met de hand gevormd”, en dat is precies hoe dit heerlijke gerecht wordt bereid. Nigiri sushi bestaat uit een handgemaakte rijstbal die tot smaak is gemaakt met sushi azijn. De rijstbal krijgt een topping, een plakje verse, rauwe vis, zoals zalm, tonijn en nog veel meer.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Volgens een gediplomeerd diëtist kunnen gezonde volwassenen veilig 2-3 sushirollen per week eten . Dat komt neer op 10-15 stukjes sushi.
Naast de vlees, vis en vegetarische vullingen is het ook gebruikelijk om sesamzaadjes, wasabi, soja, uitjes, Japanse mayonaise, ei of kaas te gebruiken. Naast de normale vullingen is het heerlijk om te experimenteren met wat aparte ingrediënten.
De ingrediënten van sushi zijn een van de belangrijkste factoren in de hoge kosten . Rijst en dure, premium vis zijn nodig om sushi uitstekend te laten smaken. Bijvoorbeeld, de prijs van een pond uitstekende sushirijst kan variëren van $ 12 tot $ 15, terwijl de prijs van een pond vis honderden dollars kan bedragen.
Terwijl sushirollen en nigiri weinig calorieën bevatten, bevat sashimi nog minder calorieën. Dus ook goed om te eten als je echt probeert je calorie-inname te verminderen. Sushi is een geweldig voedingsmiddel om te eten als je probeert af te vallen, maar je kunt ook gezond aankomen met sushi als onderdeel van je dieet.
Het duurste exemplaar ging zaterdag naar Kiyoshi Kimura, baas van de restaurantketen Sushi Zanmai. Hij tekende ook al voor het vorige record in 2013 en legde ditmaal zo'n 2,7 miljoen euro voor de vis neer. De tonijn zal vandaag nog versneden worden en verkocht worden als sushi.
Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel.
Crunchy rolls bevatten meestal een soort tempura (gefrituurd beslag) wat de knapperige textuur geeft. In dit recept gebruiken we kant-en-klare crunchy tempura vlokken aan de buitenkant voor een snelle en gemakkelijke sushirol.
Een van de meest bestelde sushi soorten | Uramaki
Deze sushi wordt ook wel “inside-out” sushi genoemd, omdat de stukjes binnenstebuiten zijn gekeerd. Uramaki sushi bestaat uit zeewier en sushirijst, waarbij het zeewier aan de binnenkant van de sushi zit.