Baguette. Dan heb je uiteraard het baguette, het 'gewone' en goedkoopste stokbrood. Een flûte is de dunste en lichtste in zijn soort. Een campagne is het boerenbrood dat steviger is met een dikke korst en dat op de vloer van de oven wordt gebakken.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk "stokje"). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd.
Frans stokbrood: Unesco-erkenning in december 2022
Een baguette is een typisch Frans brood . Het woord baguette is vrouwelijk, dus vraag om une baguette. Het is meestal een beetje lang en dun, hoewel verschillende vormen mogelijk zijn.
Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
De Franse broodwet
De wet stelt dat traditionele baguettes gemaakt moeten worden op de plek waar ze verkocht worden en dat ze alleen gemaakt mogen worden met vier ingrediënten: tarwemeel, water, zout en gist . Ze mogen in geen enkel stadium worden ingevroren en mogen geen additieven of conserveringsmiddelen bevatten, wat ook betekent dat ze binnen 24 uur oud worden.
Ik heb een Boulangerie gevonden: welke soorten brood kan ik kopen? Het populairste Franse brood dat u zeker kent is… La Baguette ! Een heel speciale term die niet zomaar rondgegooid kan worden, de Franse overheid heeft heel specifieke richtlijnen voor het definiëren en reguleren van de geliefde baguette.
Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders.Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het 'gewone' brood.
Je kunt elke dag een stokbrood eten en gezond zijn , maar de sleutel is de portiegrootte en wat je eet met je stokbrood. Het is belangrijk om op te merken dat stokbroden bijzonder veel koolhydraten en natrium bevatten, dus je moet je portiegrootte kiezen op basis van je dieet en algemene gezondheidsdoelen.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Het andere Franse broodicoon is natuurlijk het croissantje, rond 1683 in Wenen ontdekt maar pas twee eeuwen later in Parijs geïntroduceerd door een Weense zakenman. De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Een dunner brood wordt een ficelle (touw) genoemd. Een kort stokbrood wordt soms een baton (stok) genoemd, of in het Verenigd Koninkrijk, met de Engelse vertaling Frans stok.
Als je liever een goed doorbakken stok brood hebt, zeg je "une bagette bien cuite" (bee-ahn kweet). En als je liever een zachtere stok koolhydraten hebt die beter is voor je tanden, vraag dan om "une baguette pas trop cuite" (pah trow kweet).
De Fransen maken onderscheid tussen une baguette (het 'gewoonste' en goedkoopste wit stokbrood, 250 g zwaar, bij wet vastgelegd!), une tradition (ambachtelijk stokbrood van kwalitatiever meel, langer gekneed en daardoor ook duurder) en une ficelle (een smalle baguette van ongeveer 120 g).
De kosten. In 2022 is de gemiddelde prijs van een stokbrood in Frankrijk 0,90 € . Voor de traditionele moet je meer uitgeven, gemiddeld 1,20 €.
De baguette is een van de meest geliefde broden van Frankrijk en wordt de hele dag door gegeten. Baguettes kunnen al bij het ontbijt worden gegeten, vaak geroosterd, beboterd en in koffie gedoopt . Het is een bron van koolhydraten en de vezels die nodig zijn om de dag goed te beginnen! Fruitjam kan ook worden toegevoegd voor een extra traktatie.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Op tafel. Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette. Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
In Frankrijk letten bakkers goed op waar hun meel wordt gemaakt en welke granen worden gebruikt in het maalproces . Het resultaat is meestal zachter, steviger en smakelijker brood dan in andere delen van de wereld. Frans meel wordt meestal gemaakt met een lager asgehalte dan meel uit andere landen.
"Je voudrais een stokbrood s'il vous plait"
Pain, baguette, flûte, campagne, zoveel smaken zoveel keuze.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Gallische haan. De Gallische haan is een van de zinnebeelden van Frankrijk. Het dier, het gaat steeds om een haan met verentooi in meerdere kleuren, wordt op munten en postzegels afgebeeld en is het symbool van waakzaamheid en trots.
Baguette – een lang, dun soort brood van Franse oorsprong. De "baguette de tradition française" wordt gemaakt van tarwemeel, water, gist en gewoon zout.