Surimi, lekker als snack of in de salade. Een soort namaakkrab voor mensen die krap bij kas zitten. Het smaakt naar krab, het ruikt naar krab en het ziet eruit als krab.
Je hebt ze vast wel eens in de supermarkt zien liggen: surimi sticks. Ook wel bekend als crab sticks. Die witte staafjes met kenmerkende rode rand.
Surimi is in principe een pasta van viseiwitten, gemaakt door mager vlees van witvissen, voornamelijk kabeljauw, koolvis of blauwe wijting, te versnijden en te vermalen. Voor surimi met krabsmaak worden vervolgens schaal en schelpdieraroma's toegevoegd en wordt het opgerold en voorzien van rode kleurstof.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
Het bevat veel eiwitten, weinig vet en weinig suiker (al kan het suikergehalte nog wel eens verschillen van soort tot soort. Dus zeker de verpakking even checken). Bovendien bevat surimi veel Vitamine B12 en die heb je nodig voor een goedwerkend zenuwstelsel.
Krab in blik is verantwoord en lekker
Denk bijvoorbeeld aan een krabcocktail met frisse appel en ijsbergsla. Omdat krab en andere vis vol zitten met omega-3-vetzuren, mineralen en vitamines, passen ze uitstekend in een verantwoord voedingspatroon.
Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Of het nu in sushi, gerookt, in de vorm van schaaldieren of surimi is, rauwe vis moet absoluut worden vermeden. Deze voedingsmiddelen kunnen, als ze ongekookt worden gegeten, listeriose bevatten. Deze zeldzame ziekte voor mama's kan ernstige gevolgen hebben voor een baby, zoals vroeggeboorte of zelfs een miskraam.
De lekkerste krab is volgens de kenners toch echt de king crab. Dit is een gigantische krab die wel tot een meter breed kan worden! De king crab, ook wel koningskrab genoemd, heeft heerlijk zoet vlees. Het is een echte delicatesse, die ook nog eens erg veelzijdig is.
Surimi, denken wij. In Japan noemen ze het kanikama, visstick met krabbensmaak. Surimi is in het Japans een heel algemeen woord voor fijngehakte verwerkte vis. Het is een eeuwenoude bereidingsmethode, maar geen product op zich.
Hoewel er talloze woorden zijn die aan deze beschrijving voldoen, is er één woord dat hier perfect bij past – “krab”. Surimi wordt vaak gebruikt als goedkope imitatie van krabvlees, dus het lijkt logisch dat dit het antwoord zou zijn op de puzzel.
De seared kanimi nigiri is een licht geflambeerde surimi krabstick nigiri. Deze wordt gecombineerd met onze Japanse mayonaise en terriyaki saus.
Veiligheidswaarschuwing 1 de Beste Surimi krab salade 150 gram (mosterdallergie) Dirk haalt per direct 1 de Beste Surimi krab salade 150 gram uit de schappen.
Nepkrab heet surimi, het is een mengsel van viseiwit, zetmeel, olie, kleurstoffen, smaakstoffen, enzovoorts. Deze goedkope grondstoffen worden zo gemengd dat het geheel op gemalen krab lijkt.
Krabsalade wordt gemaakt met stukjes krab, ei, sjalot, cayennepeper en mayonaise. In vele gevallen bevat krabsalade geen krab, maar surimi. Dit is vlees afkomstig uit gemalen en in repen geperste vis, waaraan smaak-, geur- en kleurstoffen zijn toegevoegd om het product op krab te laten lijken.
Een kani salade is een Japanse salade met krab en een paar andere ingrediënten. Samen met een dressing op basis van Japanse mayonaise en citrus geeft dit een heerlijk romig en fris gerecht. Vaak wordt dit gerecht als bijgerecht gegeten tijdens een maaltijd of bij de sushi, maar je kunt het ook zo eten.
DierenIn Japan heeft een een sneeuwkrab van 1,4 kilo op een veiling meer dan 41.000 euro opgeleverd. Daarmee is wellicht het Guinness World Record gebroken voor de duurste krab ter wereld.
Iedereen heeft wel eens een krabbetje zien lopen op het strand, maar de meeste krabben leven in zee. In Nederland en België kennen we 38 soorten krab; wereldwijd bestaan er maar liefst 8600 (!)verschillende soorten. De bekendste krabsoorten zijn de noordzeekrab, de strandkrab en de gewone zwemkrab.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Hartig beleg zoals Surimi-Krab Salade is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Surimi-Krab Salade is een prima keuze uit hartig beleg als dagelijks extraatje.
AH Surimi sticks bestellen | Albert Heijn.
Een California roll, een van de populairdere sushi-rollen, wordt vaak gemaakt met imitatiekrabvlees, ook wel bekend als surimi. Omdat dit soort krabvlees gekookt is en gemaakt is van vis met minder kwik, kan een zwangere vrouw dit veilig eten.
Surimi is een van de veiligste en meest milieuvriendelijke visproducten op de markt. Dit is vooral te danken aan het pasteurisatieproces en omdat de vissoorten die gebruikt worden voor de productie, zoals Alaskakoolvis en Pacifische wijting, tot de best beheerde en meest overvloedige soorten behoren van de planeet.
Er zitten 21 kilocalorieën in 1 stuk (17 gram) surimi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'surimi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gekoeld bewaren (max. 7°C). Na openen nog 1 dag houdbaar in de koelkast (max.7°C).