De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
Verwarm de oven voor: Elektrisch 220 graden, Hetelucht 200 graden, Gas stand 4. Verwijder de folie. Bak de diepgevroren pizza op een rooster onderin de voorverwarmde oven 11-13 minuten.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Hoe lang moet pizza in de houtoven? Bij 300-350 graden celcius is de oven zo warm dat je pizza binnen 50 á 60 seconden volledig gaar is gebakken. Is je oven warmer, bijvoorbeeld tussen de 400 en 500 graden, dan zal je pizza binnen 20 á 30 seconden al gaar zijn, let dus goed op dat deze niet verbrandt!
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Je hoeft voor één keer niet te wachten tot de oven voorverwarmd is. Hoe geleidelijker je de pizza opwarmt, hoe beter. Het hele proces zal ongeveer 25 minuten duren, afhankelijk van de dikte van de pizza.
Welke Ovenstand voor diepvriespizza? De meeste diepvriespizza's moet je volgens de instructies op een temperatuur van 190 tot 220 °C bakken. Om te zorgen dat de pizza gelijkmatig gaar wordt stel je de oven in op 'boven- en onderwarmte', 'hetelucht' of de 'pizzastand', als je oven die optie heeft.
Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (vermijd de grillstand!) en leg de ontdooide pizza op een rooster. Zet dit rooster in de voorverwarmde oven en bak de pizza in 5-8 minuten goudbruin en gaar totdat de korsten knapperig zijn en de kaas op de pizza bubbelt.
Twee of meer pizza's tegelijk in de oven bakken doe je als volgt: Snijd pizza's door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza's per rooster. Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza's tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Pizzastand. De pizzastand combineert onderwarmte met de ventilator. Hierdoor wordt de bodem van de pizza goed verwarmd en wordt deze lekker krokant. Voor het bakken van een pizza is met name de onderwarmte belangrijk zodat de bodem goed gebakken wordt zonder dat de bovenkant van de pizza verbrandt.
Laat 'm helemaal ontdooien en verwarm je oven dan voor op de hoogste stand (niet op de grill). Bak je pizza vervolgens op een rooster voor 5-8 minuten. De korst moet goudbruin kleuren en de kaas bubbelen. Met dit trucje doe je wat ze in goede pizzeria's ook doen: de pizza kort afbakken in een loeihete oven.
Welke stand moet de oven bij pizza? Het is dus een combinatie van hete lucht en onderwarmte. Een verse pizza bak je altijd op de laagste hoogte, dus onderin de oven. De temperatuur kan het beste op 180-200 graden C.
Voor het bereiden van een diepvriespizza zoek je een magnetron met een pizzastand. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant. De grill zorgt voor een knapperige korst. Zo is je pizza knapperig én gaar.
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Conclusie: neem een extra vierge olijfolie (of een met pepertjes) als het je gaat om de smaak. Neem een neutrale (olijf of plantaardige)olie als je vooral de andere ingrediënten op je pizza de ruimte wilt geven. Verhit olie in ieder geval nooit te lang en zeker niet te heet.
Het verschilt per oven welke temperatuur het beste werkt, maar rond de 180 graden is meestal goed. Laat je pizza in ongeveer 25 minuten opwarmen. Let op: laat je oven niet voorverwarmen, je krijgt namelijk het beste resultaat als je pizza met de oven mee geleidelijk warm wordt.