Op kerstavond wordt in de landen, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk traditioneel pakjesavond gevierd. Het Duitstalige begrip hiervoor is 'Bescherung' (ook wel Weihnachsbescherung of plaatselijk Einbescherung genoemd).
24 december - Heiligabend
De meest belangrijke dag van de kerstdagen is 24 december. Het is geen officiële feestdag. Toch sluiten de meeste winkels om 2 uur. Veel mensen nemen vrij.
Kerstavond is de avond van 24 december, de avond voor Kerstmis. In sommige landen, onder andere in Scandinavië, vindt de kerstviering in huiselijke kring vooral op die avond plaats.
Kerstavond is elk jaar op 24 december, de avond voor kerst, en in 2022 valt het op een zaterdag. Kerstavond is trouwens ook direct het begin van kerst. Dit komt voort uit het jodendom, waar de dag begint met een nacht. Het christendom nam dit over, waardoor kerstavond een ding is.
Op kerstavond komen families bij elkaar, eten ze samen en geven ze elkaar kadootjes. De kadootjes liggen meestal onder de kerstboom, ingepakt in prachtig kerstpakpapier met in kleine letters de naam van de ontvanger. Katholieke Duitsers gaan ook naar de kerk op kerstavond.”
Vertaal kerstmis van Nederlands naar Duits
Weihnachten; Christmesse; Weihnachtsmesse.
Dit zijn de 10 bekendste Duitse kersttradities:
Luthers kerstboom. De Dresdner Striezelmarkt. Feuerzangenbowle. Christkind en Weihnachtsmann.
Het joelfeest is het Scandinavisch Winterzonnewendefeest, waarvan verondersteld wordt dat het Germaanse wortels heeft. Het feest valt in de periode aansluit bij kortste dag van het jaar. In deze periode worden joelvuren ontstoken.
Kerstnachtmis 2021 vrijdag 24 december om middernacht te zien op NPO 2. Eucharistieviering luidt kerstfeest in. Ook dit jaar is er op kerstavond weer een nachtmis te zien op NPO 2. Om middernacht begint De Kerstnachtmis vanuit de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Kerstavond is de avond voor Kerstmis en vindt plaats op 24 december. In de christelijke wereld (de katholieke en de protestantse kerken) wordt op deze avond binnen de kerkgemeenschap de geboorte van Jezus Christus gevierd. Vaak gebeurt dat in de zgn. nachtmis.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Ja, gourmetten dat deden we vroeger in Nederland volgens mij ook vaak met kerst en oud en nieuw. In Duitsland en met name in Zwitserland is naast gourmetten, de raclette ook erg populair. Raclette is een typisch Zwitserse traditie.
Sacramentsdag. Op de tweede donderdag na Pinksteren wordt Sacramentsdag, ook wel Corpus Christi, gevierd. Het is alleen een officiële feestdag in de zuidwestelijke deelstaten, de Bundesländer. Deze Bundesländer zijn: Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland.
Kerstavond (Julafton) Kerst wordt in Zweden op kerstavond, 24 december, gevierd. Bij kerst (Jul — uitgesproken als 'juul') draait het eigenlijk maar om één ding: het beroemde Zweedse 'smörgåsbord', dat met kerstmis 'Julbord' genoemd wordt. Daarbij heb je 101 gerechten die elkaar bijna staan te verdringen op tafel.
Père Noël gaat midden in de nacht naar de kinderen die lief zijn geweest en brengt ze cadeautjes. Soms komt hij twee keer per jaar: één keer op 6 december en één keer op 24 december. De kinderen zetten hun schoen, waar ze een wortel en wat hooi indoen voor het rendier.
Omdat het nogal uiteenloopt of men wel of geen kerst viert, wensen Amerikanen elkaar vaak 'Happy Holidays', wat neutraler is dan 'Merry Christmas'. Openbare scholen in Amerika vieren geen Kerstmis vieren omdat de Amerikaanse grondwet een scheiding van kerk en staat voorschrijft.
Veel elementen van de kersttijd en de feesten daaromheen zijn terug te voeren tot dit Germaans/Keltische feest: de adventskrans, de vele kerstkaarsen, een vliegende kerstman en zelfs de kerstboom. Er werd aan de goden geofferd en het was het feest van het oude, de overleden familieleden.
Met 'Joel' bedoelen de Germanen wellicht het 'Wiel' Het slaat in deze periode op het jaarwiel dat doorlopen is. Het Joelfeest van de Germanen vond plaats tijdens midwinter, als de dagen het kortst en de nachten het langst zijn.
Het Joelfeest is een oud Germaans heidens feest waarbij de doden worden herdacht en de vruchtbaarheid wordt gevierd. In 1942 valt het Joelfeest op 19 december, vlak voor Kerstmis.
2. DUITSLAND: DER WEIHNACHTSMANN, CHRISTKIND, NIKOLAUS EN KRAMPUS. De geschiedenis van de Kerstman kent in Duitsland veel verschillende kerstpersonages die interessant zijn om te noemen. De eerste is “der Weihnachtsmann”, letterlijk vertaald “de man van Kerstmis” of Vadertje Kerstmis.
Vroeger werd er in Duitsland als laatste kerstboomversiering altijd een augurk in de kerstboom gehangen. Deze werd door de ouders of grootouders goed verstopt tussen de takjes van de boom.
Elk jaar staat er een volgepakt avondprogramma gepland met bands, eetkraampjes en vuurwerk. Natuurlijk kun je ook besluiten om lekker van het vuurwerk te genieten vanaf een uitzichtpunt, ergens lekker te gaan dineren of het nieuwe jaar dansend in te luiden in een club.