Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
De Madame Jeanette, ook bekend als de Lemon Habanero, is een pittige en fruitige peper. De knalgele chilipeper heeft een sterke citrusachtige geur en smaak.
Adjuma is echter gedrongener van vorm en net even iets minder scherp. Madame Jeanette wordt als een van de allerheetste pepers beschouwd. Adjuma heeft een “gemeen” soort hitte: het duurt een seconde of langer om door te breken in je mond.
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Als je pikante pepers snijdt kan het zijn dat je handen een branderig gevoel geven, als je echter op voorhand je handen inwrijft met olie heb je daar geen last van. Wrijf ook niet in je ogen, EN veeg niet over je huid zoals bijvoorbeeld in je gezicht. De huid en je ogen zullen een sterk branderig gevoel geven!
Jalapeño smaak
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili).
Spaanse peper
De chilipeper die we in het Nederland het vaakst tegenkomen en altijd aanwezig is in de supermarkt, is de Spaanse – ook wel rode peper genoemd. De pittigheid kan een beetje variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 op de schaal van Scoville.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
Phaal curry, Engeland
Deze curry uit de Engels-Indiase keuken staat bekend als pittigste curry van de wereld. In de curry gaan zowel de Scotch Bonnet-peper als de Habanero. Een restaurant in New York serveert zelfs een variant van deze curry waarin acht verschillende pepers worden gecombineerd.
Reaper Squeezins
Ongetwijfeld één van de pittigste sauzen ter wereld. Reaper Squeezins bestaat uit maar liefst 92% 'Carolina Peppers'. Je mond staat gegarandeerd in de fik.
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville. Insane dus!
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
De meest bekende sambal is toch wel oelek. Oelek is de stamper die wordt gebruikt om in de vijzel pepers fijn te maken. Sambal oelek is de basisvariant waarin alleen maar pepers en zout zitten en soms wat azijn om de boel te conserveren. Oelek wordt niet gebakken en is daardoor erg pittig.
Bewaartip voor dit product
Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren. Allereerst was je de pepers en snijd je de steeltjes eraf. Vervolgens maal je ze fijn met een keukenmachine en schep je ze losjes in een glazen pot. Deze vries je in.
Of de Madame Jeanette-peper niet zo lang te laten meekoken; 5 minuten bijvoorbeeld. Naar mate de peper langer wordt meegekookt wordt het gerecht scherper. Het meekoken van 30 minuten levert een heel pittig gerecht op.
Carolina Reaper smaak
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
Groene pepers zijn het pittigst en rode het mildst. In de Nederlandse supermarkt kom je vooral de rode (ook wel Spaanse) peper tegen. Veel van de in Nederland gebruikte chilipepers zijn trouwens afkomstig uit Thailand en Indonesië.
Pittigheid van de cayennepeper
Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.
Pika is een soort rauwe sambal, wat op Curacao bij bijna alles wordt gegeten. En het is echt héél, héél pittig. Voor mij te pittig om als echt sausje te eten (want soms doen ze dat dus op Curacao, maar het is een heerlijk ingrediënt om bijvoorbeeld aan mayonaise toe te voegen.
Na aankoop zijn verse Madam Jeanette pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Bij de roti hoort een sambal van Madame Jeanette pepers. Deze sambal is erg heet, maar de smaak is heerlijk en een roti zonder sambal is niet compleet. Koop de pepers op de markt of in een Surinaamse toko, dan zijn ze goedkoper dan bij de supermarkt.