De straal is het kussentje van het paard, gemaakt van een soort dik eelt. Het voelt een beetje als een autoband. Als een paard loopt, maakt de straal contact met de grond waardoor het lichaamsgewicht netjes wordt verdeeld over de hoef.
Die gleuven heten de zijdelingse en de middelste straalgroeven. Als een paard ijzers onder heeft dan blijft er veel meer troep in de hoef zitten wat we er dus regelmatig uit moeten halen met de hoevenkrabber. Helaas zijn onze krabbers altijd weg!
De hoornschoen is het uitwendige gedeelte van de hoef van een paard. Wat bij een mens de nagel is, is bij de hoeven van het paard de hoefwand. Om het hoefbeen -het bot in de hoef – zit de hoef(zool)lederhuid. Dit is het levende deel van de hoef en hier lopen de bloedvaten en zenuwen.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
De hoefschoen van een paard
De hoornschoen bestaat uit hoefwand en zool, straal, steunsels en hoefballen. De levende weefsels in de hoef zijn omgeven door de hoeflederhuid (pododerma) die hoorn produceert én de verbinding realiseert van de levende delen met de hoornschoen.
White line disease (WLD) of wittelijnziekte is een steeds vaker voorkomende ziekte van de hoefschoen bij paarden, ezels en hun kruisingen. Hierbij breken micro-organismen de verbinding tussen hoorn en het levende deel van de hoefschoen af.
De zwilwrat is een (vaak ovaalvormig) eelt/hoorn-achtig bultje aan de binnenkant van het paardenbeen, ongeveer in het midden. Ze bevinden zich zowel aan de binnenkant van de voor- als de achterbenen. Zwilwratten kunnen ook groeien en kan dus zowel vrij plat zijn als wat meer uitsteken.
Voorkomen van rotstraal
Krab de hoeven uit, spuit de stralen regelmatig schoon en gebruik bij paarden met gevoelige hoeven een middel dat goed diep indringt voor het grondig reinigen van de zool, de witte lijn en oude hoefnagelgaten. Gebruik alleen zalf of teer als de stralen goed schoon zijn.
Rotstraal is vrij makkelijk te genezen mits het dagelijks behandeld wordt. Je kunt het beste een hoefsmid vragen het te behandelen. Hij zal al het losse hoorn van de straal wegsnijden en de zool rond de straal goed schoonmaken.
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat.
Rotstraal kan zeer pijnlijk worden voor het paard als het te diep de straal weg eet en in het straalkussen terecht komt. Jouw paard zal in dat geval liever niet teveel op de straal willen landen.
Je kunt de hoef van een paard vergelijken met je eigen hand. Je hand is gevoelig, de nagels kun je knippen. De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels. Het paard heeft hier geen gevoel in.
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
Bij de evenhoevige hoefdieren ontwikkelde zich het aantal tenen naar twee tenen. Het ging hierbij om de twee middelste tenen die beiden een hoef hebben gekregen. De andere twee tenen trokken zich terug en zijn beiden nog rudimentair aanwezig. Voorbeelden van evenhoevigen zijn herten, runderen, schapen en varkens.
Elke stap die het paard neemt zet de hoef uit (rode lijn) onder het gewicht van het paard en krimpt hij in als de hoef weer wordt opgetild (blauwe lijn). Hierdoor worden bloed en lymfe in de hoef en het onderbeen rondgepompt. Dit wordt hoefmechanisme genoemd.
Paarden kunnen heel goed genezen van hoefbevangenheid zonder hoefijzers maar met een goede natuurlijke bekapping, en veel, heel veel beweging. Hoe meer we interfereren met medicijnen en behandelingen, hoe moeilijker het voor hem is om zichzelf te genezen.
Een gezonde straal heeft een wasachtig gelige kleur in witte hoeven, en is grijs in zwarte hoeven. Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
Mok kan zowel door interne als externe factoren ontstaan. Factoren van buitenaf die een rol kunnen spelen bij mok, zijn onder andere: bacteriën, schimmels in combinatie met onder andere nattigheid, vuil en zonlicht. In een optimale situatie is de huid van een paard beschermd tegen deze bacteriën en schimmels.
Indien rotstraal niet wordt behandeld kan er een ernstige voetinfectie ontstaan die de pezen van het paard aantasten. Het ergste gevolg is kreupelheid.
Hoefkatrolontsteking ontstaat meestal aan een of beide voorbenen door overbelasting van het hoefkatrolgebied, bijvoorbeeld door het verdraaien of verstappen van de ondervoet, een verkeerde hoefstand, hoefvorm of (intensief) trainen op een onregelmatige, onvoldoende dempende bodem.
Gebruik hoefteer bij paarden
Door hoefteer regelmatig aan te brengen op de hoeven van jouw paard zullen de hoeven een betere conditie krijgen en kunnen hoefziektes voorkomen worden. Hoefteer beschermt de hoef tegen het afbrokkelen en het uitdrogen van de hoeven en zorgt voor een stimulatie van de hoefgroei.
De behandeling van schimmel bij paarden bestaat in de eerste plaats uit het wassen met middelen die de schimmel doden, zoals Imaverol (voor je paard alleen te verkrijgen via de dierenarts). Hierdoor worden de eigenlijke schimmels gedood, maar de praktijk wijst uit dat lang niet alle sporen gedood worden.
dusdanig aan lichamelijk letsel onderhevig dat men zich niet of niet goed kan voortbewegen.
Een hoefzweer begint meestal met een lichte kreupelheid die zich heel snel (soms binnen een dag) ontwikkelt tot een heftige kreupelheid waarbij het paard soms echt met één been omhoog staat. Een hoefzweer kenmerkt zich door lokale warmte.