Je kunt spreken van winderigheid wanneer je veel meer winden laat of daar geen controle over hebt. Bij extra gasvorming kunnen dit soms 30 á 40 winden zijn per dag.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Koolzuurhoudende dranken en bier kunnen meer gasvorming geven. Meestal boer je het gas op, maar bij sommige mensen ontstaat toch meer winderigheid. Overmatig alcohol gebruik geeft bij iedereen de volgende dag meer winderigheid. Drinken tijdens het eten kan ook zorgen dat u veel lucht inslikt.
Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes (zoals te veel of te snel eten) of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.
Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten. Zo'n 10 to 20 keer per dag is heel gewoon. Je kunt spreken van winderigheid of flatulentie wanneer iemand veel meer scheten laat of daar geen controle over heeft.
Appels, bananen en perziken
Fruit bevat ook veel natuurlijke suiker, zoals fructose. 'Hoewel het minder gebruikelijk is dan lactose-intolerantie, ervaren sommige mensen gas en een opgeblazen gevoel van fruit, omdat hun GI-systeem niet alle suikers in fruit juist afbreekt', legt hij uit.
Ruiken je scheten een beetje zurig? Dan heeft je lichaam mogelijk moeite met de vertering van koolhydraten (dus suikers, zetmeel en vezels). Dan is het misschien beter wat minder pasta op te scheppen. Heb je de indruk dat er rotte eieren uit je achterste komen?
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Eet en drink bepaalde producten niet
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Beweeg elke dag minstens twintig minuten. Door te bewegen vermindert u spanning en stress en stimuleert u een goede werking van de darmen en het verteringsproces. Zorg voor een vezelrijk en gevarieerd dieet. Vezels zijn belangrijk bij een goede stoelgang en kunnen de opgeblazen buik voorkomen.
Elk mens, man, vrouw of kind, laat de hele dag door scheten, 12 tot 25 per dag. Scheten zijn in principe niets anders dan gas dat wordt losgelaten door het lichaam. Elke dag (en vooral 's nachts) is dat tussen de vijfhonderd en vijftienhonderd milliliter gas.
Eiwitrijk voedsel is een belangrijke oorzaak van stinkscheten.Scheten krijgen namelijk een vreemd luchtje als de bacteriën zwavel uitscheiden. Dat ontstaat vooral bij de afbraak van eiwitten. Het kan maar zo zijn dat het je lichaam niet lukt om de (grote hoeveelheid) eiwitten goed te verteren.
vermijd grote porties en eet niet te snel
Grote porties die je snel naar binnen werkt, zijn moeilijker om te verteren door je maag en darmen. Goed kauwen is de boodschap, zo slik je kleinere hoeveelheden voedsel en minder lucht in, wat gasvorming zal tegengaan.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
“Heb je slaapproblemen als gevolg van stress? Dan is het aan te raden om voedingsmiddelen als knoflook, uien, prei, asperges en bananen te eten. Daarmee vul je je darmen op een natuurlijke manier aan met prebiotica. Je kunt ook prebiotica nemen in de vorm van supplementen, maar echte voeding heeft de voorkeur.”
Stille scheten
Je laat ze omdat je iets hebt gegeten dat een scheet bevorderd. Denk maar aan bruine bonen, uien, broccoli en eieren. De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt.
Waar gaat mijn scheet heen? Volgens een onderzoek zetten bacteriën een deel van je scheet om in chemische stoffen.Deze stoffen poep je vervolgens weer uit.Nog een ander deel van je scheet lost op in je bloed.
Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Als winden stinken dan komt dat door een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door een ophoping van lucht in het maag-darmkanaal, wat leidt tot een opgeblazen of opgezwollen buik. Meestal gebeurt dit na het eten. Tijdens de vertering worden bepaalde voedingsstoffen afgebroken. Onder invloed van bepaalde bacteriën in de darmflora ontstaan er gassen.