Een poelier is een slager die zich richt op de verkoop van gevogelte, bijvoorbeeld kalkoen, eend, fazant en patrijs (maar meestal geen kip), alsmede wild, zoals konijn, haas, ree en everzwijn.
Beenhouwer* is geen standaardtaal.Het correcte woord voor een winkelier die vlees verkoopt, is slager.
(beroep) een slager die zich richt op de verkoop van gevogelte (vlees van vogels), (met name kip), kalkoen en wild. Het woord poelier is afgeleid van het Latijnse pullarius dat oppasser van de kippen betekent.
Een Poelier is een slager die gespecialiseerd is in gevogelte en wild. Grote Poelierbedrijven slachten zelf kippen, kalkoenen enzovoort. De meeste Poeliers krijgen het vlees echter aangeleverd. Zelf maken ze er dan kleinere stukken van en bewerken het tot verkoopklare producten.
Vroeger slachtten slagers de dieren zelf.Het doden gebeurde door met een hamer op de kop van het dier te slaan. Hier komt de naam 'slager' of 'slachter' vandaan.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Slager Dennis van Dun van Slagerij van Roessel behaalde de derde plaats in de internationale wedstrijd Confrérie des Chevaliers. Naast derde van Europa mag de Waalwijkse slager zich ook Nederlands kampioen 2021 noemen. Voor de derde keer op rij wint Keurslager de Foodservice Award in de categorie Speciaalzaken.
De meerderheid van Slagers, vishandelaren e.d. verdient een salaris tussen € 1.448 en € 3.594 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Slagers, vishandelaren e.d. varieert van € 1.448 tot € 2.412. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 1.695 en € 2.766 per maand liggen.
De meerderheid van Slagers, vishandelaren e.d. verdient een salaris tussen € 1.734 en € 3.437 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Slagers, vishandelaren e.d. varieert van € 1.734 tot € 2.411. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 1.995 en € 2.763 per maand liggen.
Biologisch vlees van de slager
In een slachthuis worden de dieren aan de lopende band geslacht, maar bij een biologische slager wordt het vlees op een humane manier geslacht. Vervolgens wordt het handmatig verwerkt, waardoor je mooie stukken vlees koopt die ambachtelijk bewerkt zijn.
Er bestaat een verschil tussen rood- en wit vlees. Rood vlees komt van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden. Wit vlees van kip en ander gevogelte en van tamme konijnen.
Wat is kipfilet? Een kipfilet komt uit de borst van de kip en is mager kippenvlees. Ze zijn zowel met als zonder vel te koop. Kipfilets zijn het meest populaire vlees van de kip, ze zijn namelijk makkelijk te bereiden en passend in veel gerechten.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder.
Slagerij Bouter is één van de laatste zelfslachtende slagerijen in Nederland! Zoals vertelt slacht Slagerij Bouter haar vee nog zelf. Als één van de weinigen in Nederland voldoet ons bedrijf nog aan de eisen van deze tijd. Dit heeft wel enige moeite en geld gekost vanwege verschillende verbouwingen aan de slachtplaats.
Familiebedrijf waar de runderen en de bizons vrij kunnen grazen op hun weide. In de hoeveslagerij verkopen ze hun eigen runderen, bizons en varkensvlees van Durocvarkens. Alles van de dieren wordt verwerkt, van steak en entrecote tot hamburgers, worsten en bouletten.
Een slagerij is een winkel gespecialiseerd in vlees en vleeswaren. De uitbater, vaak ook de eigenaar, noemt men de slager. In Vlaanderen worden ook de termen beenhouwerij en beenhouwer nog gebruikt.
Gemiddeld verdienen deze specialisten in Echt ongeveer € 18,7 per uur. Dit bedrag varieert echter afhankelijk van de specifieke ervaring en vaardigheden van een Zzp slager.
18 jaar: € 8,26 per uur.19 jaar: € 9,86 per uur.20 jaar: € 13,14 per uur.21+ jaar: € 16,42 per uur.
Het salaris van een ondernemer slagerij begint bij € 2.500 per maand. Het beroep ondernemer slagerij is onderdeel van de beroepsfamilie Winkeliers food. Het salaris van Winkeliers food ligt gemiddeld op € 4.150 bruto per maand.
Salaris Slager
Een Slager in Nederland verdient gemiddeld € 2.490 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.120 (laag) tot € 2.865 (hoog).
Tijdens de opleiding staan onderwerpen als productie, voedingstechnologie, calculeren, aansturen van medewerkers en nog veel meer op het programma. Deze BBL-opleiding (1 dag per week naar school) volg je bij SVO vakopleiding food en duurt drie jaar.
De slagersbranche in cijfers
Nederland telt 1.708 slagerijen (Bron: Locatus, 2021). Er zijn in Nederland nog een aantal zelfslachtende slagers, lees er meer over op onze site.
Dit is hoe een Brabantse boer De Vegetarische Slager werd. En hoe een kleine, ambachtelijke Slagerij in Den Haag uitgroeide tot een wereldwijde Voedselrevolutie. Zet je schrap en dompel je onder in onze geschiedenis.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.