Een tumbler is een kort, breed, cilindervormig glas met meestal een dikke bodem. De tumbler wordt veel gebruikt als whiskyglas, maar niet altijd terecht. Voor de whiskysoorten die met ijs of water worden gedronken is een tumbler een goede keuze.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
Het Glencairn whiskyglas is ongetwijfeld het beste whiskyglas te wereld. De ontwikkeling van dit whiskyglas is gedaan door master blenders van de vijf grootste whiskybedrijven uit Schotland. Dit glas werd voor het eerst in productie genomen in 2001.
Puur of met ijs
Het drinken van whisky met ijs is voor het behouden van de aroma's en houdt het vervluchtigen van de alcohol tegen. Met name met het drinken uit een tumbler glas is ijs erbij serveren heel gebruikelijk, vooral omdat met dit type glas de aroma's en alcohol snel verdwijnen.
Een Whisky glas met deksel. Dit is het origineel Glencairn glas. Het dekseltje zorgt ervoor dat de alcohol en aroma's in het glas blijven. De hoogte van dit glas is 11,5 cm en de drink opening 4,5 cm.
Veel mensen associëren drinken met de welbekende bierbuik. Niettemin heeft het drinken van whisky (met mate) geen directe invloed op je gewicht. Deze overheerlijke drank bevat geen vetten, heeft een zeer laag natriumgehalte en de kleine hoeveelheid suikers die de drank bevat worden snel afgebroken door het lichaam.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
' De ingrediënten in whisky ontnemen iemands lichaam water, waardoor de huid droog wordt en na verloop van tijd mogelijk sneller veroudert. Sterke drank wordt ook in verband gebracht met het veroorzaken van roodheid door verwijding van bloedvaten, waardoor je spataderen en kapotte haarvaten kunt onwikkelen.
Dit zijn “stenen” (in de vorm van ijsblokjes) die je kunt koelen en hergebruiken. De whisky stenen zorgen ervoor dat je whisky niet verwatert, waardoor de originele smaak van je whisky behouden blijft.
Het enige wat je nodig hebt om puur rum te drinken, is een fles naar keuze, een mooi glas en eventueel ijsklontjes. Schenk ongeveer 3cl in en laat de drank even in het glas staan, zodat de geuren en smaken zich meer kunnen openen.
Wanneer je op zoek bent naar mooie whiskey glazen, dan ben je bij Blokker aan het juiste adres.
HOEVEEL WHISKY SERVEER JE? In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Een klassieke grog, gemaakt van whisky, citroensap, honing en heet water kan door de hitte en de stoom de boel daar bij je neus- en voorhoofdsholten wat losser maken en verlichten. Zelf je temperatuur verhogen werkt ook een beetje zoals koorts zou doen: een warm lichaam maakt beter antistoffen aan.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Bulleit is een Amerikaanse whiskey: ofwel een bourbon. Bulleit combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap en een klein beetje jam. Dit proef je: honing, vanille, chocolade en karamel.
Denk hierbij aan gerookte makreel, eend, rund, fazant of, daar hebben we hem weer, haggis. Overigens is een goed stuk biefstuk niet alleen aan te raden met een goed glas rode wijn, maar ook met een degelijke 'stevige' whisky als deze. Vaak gaat fruit ook goed samen met deze whisky's.
Bruine rum is steviger van smaak en heerlijk om puur te drinken, maar is ook een prima basis voor cocktails. witte rum: Rijpt de rum in stalen tanks dan blijft de rum kleurloos. Witte rum is lichter van smaak en daardoor een ideale basis voor cocktails.