Een steenpuist is te herkennen als een grote, rode, harde onderhuidse plek of bult. Deze puist kan zo hard zijn als 'steen'; vandaar de naam steenpuist. In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper, barst uiteindelijk spontaan open en komt er etter vrij.
Mogelijk zie je een groot wit gebied onder je huid dat pijnlijk aanvoelt. Het gebied kan ook rood zijn door een ontsteking (zwelling) van de omliggende huid. Onderhuidse pukkels kunnen zich dus presenteren als diepe, harde en huidkleurige bultjes die ontstoken, rood en pijnlijk kunnen worden.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Waarom krijg je een onderhuidse puist? Een onderhuidse puist ontstaat wanneer er teveel talg in een talgklier wordt aangemaakt, die vervolgens verstopt raakt. Puistjes zijn over het algemeen hormonaal bepaald.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Papels: de rode pukkels
Je kunt ze herkennen aan kleine rode of roze bultjes op de huid van ongeveer een halve millimeter in omtrek. Maar niet alle papels zijn een vorm van acne. Een voorbeeld hiervan zijn de waterpokken. Ook dat zijn rode (en jeukende) pukkels op de huid.
Operatie bij een steenpuist
Een abces kan erg pijnlijk zijn. Een sneetje in de zwelling kan nodig zijn om de pus eruit te laten. Dit moet u door uw huisarts laten doen. Ga er niet zelf in prikken of op drukken, omdat dit de ontsteking juist erger kan maken.
Een steenpuist kan zo hard als steen worden, vandaar de naam. De medische term is “furunkel”. Hoe vaak steenpuisten voorkomen in de bevolking is onbekend, omdat steenpuisten vanzelf kunnen verdwijnen en/of omdat lang niet iedereen met een steenpuist naar de dokter gaat.
De behandeling
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Raak de steenpuist niet aan (dus ook niet uitknijpen of krabben). Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een nieuwe handdoek.
Een steenpuist is een acute pijnlijke ontsteking van een haarzakje, veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Door de infectie kan het gebied erg ontstoken en gezwollen zijn, waardoor de huid hard aanvoelt, vandaar de naam 'steen'-puist.
Zwarte puntjes ontstaan door verstopte poriën. Ze bevinden zich net onder de oppervlakte van de huid en zien eruit, zoals de naam doet vermoeden, als zwarte puntjes in je porie. In tegenstelling tot bij normale puistjes is deze ophoping open, waardoor de porie zwart wordt wanneer de huid in aanraking komt met lucht.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Een karbonkel heeft meer dan één krater (huidopening) en is ernstiger dan een gewone steenpuist, omdat deze dieper doordringt in de huid. Hierdoor kan het onderliggende weefsel worden aangetast. Negenogen kunnen overal op de huid ontstaan waar haargroei is, maar vaak ontstaan ze in de nek.
De steenpuist barst meestal binnen een week open waarna de huid zich weer herstelt. Steenpuisten zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Bijna iedereen heeft wel eens een steenpuist. Een steenpuist wordt veroorzaakt door bacteriën die in een haarzakje terecht zijn gekomen.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Voor we afsluiten, willen we dit meegeven: een pukkel verdwijnt na vijf dagen vaak vanzelf.
Pus bestaat vooral uit dode witte bloedcellen, bacteriën en soms resten van necrotisch weefsel (dode fagocyten).
Een abces veroorzaakt meestal de volgende klachten: Zwelling, pijn en warmte op de getroffen plek. Het gebied rond het abces is meestal rood van kleur.
Pearly penile papules (PPP) zijn kleine bultjes aan de rand van de eikel van de penis. Ze geven geen klachten en zijn volledig onschuldig. Er zijn vaak vele kleine bultjes of huidflapjes zichtbaar, van een huidkleurige tot parelmoerachtige kleur die wat glanzen.
Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de borst of op de schouders. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg.
Hoe ontstaan puistjes? Een puistje wordt veroorzaakt door een te hoge talgproductie tijdens bijvoorbeeld hormonale veranderingen zoals de puberteit. Als er te veel talg wordt geproduceerd, raakt een talgklier verstopt waardoor een mee-eter met een zwart of wit puntje wordt gevormd.