Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een
BABY EENDJES OF PULLETJES
Een eendenkuiken heeft verschillende namen. Eendenkuiken en baby eendje zijn de meest voorkomende, maar de officiële naam luid: pul of pulletje.
Hoe wordt een vogel geboren? Het vogeljong in het ei gebruikt zijn eitand om de eierschaal te doorboren. De eitand is een scherp, hoornachtig uitsteekseltje op de punt van de bovensnavel en verdwijnt binnen een dag na de geboorte. Een jonge vogel is een nestblijver of nestvlieder.
Om de jonge vogels te voeden, gebruik je een spuitje zonder naald. Daarmee voer je ze specifieke voeding voor handopfok. De vloeistof moet goed uit het spuitje komen. Te dikke pap komt er niet uit en te dunne pap kan per ongeluk te hard in het bekje aankomen.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
Deze kolibrie is 5 tot 6 cm lang. Het gewicht ligt tussen de 1,6 en 2,6 gram; het vrouwtje weegt 0,5 gram meer dan het mannetje. Het mannetje is de lichtste vogel die er is. Het mannetje is groen met grijswitte onderdelen en heeft een iriserende vuurrode kop en keelvlek.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
Bel de gemeente of Dierenambulance
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Voor velen heet een jong van vogels gewoon een vogeltje, maar net als bij de jongen van andere dieren hebben vogeljongen een aparte benaming. Het zijn niet zomaar “baby vogels”. De jongen van een vogel worden “kuikens” genoemd.
Weet wat voor soort voedsel je een babyvogel kunt geven.
Vooral brokjes voor puppy's bevatten erg veel proteïnen - een essentiële voedingsstof voor babyvogels. Als je geen droge katten- of hondenbrokjes in huis hebt, is blikvoer ook goed. Insecten en meelwormen zijn nog beter voor babyvogels.
Kuikens worden gevoerd door beide ouders. Jongen zitten 18-21 dagen op het nest. Nadat ze zijn uitgevlogen, worden de jongen nog 2-3 weken gevoerd.
Na de draagtijd volgt de geboorte. Bij dieren spreken we meestal van werpen. Bij mensen noem je dat een bevalling.
Een juveniel heeft een donkere, hoornkleurige snavel en onopvallende oogring. Het verenkleed lijkt op dat van een volwassen vrouwtje, maar is ook licht gevlekt op de bovenzijde. Voordat hij vliegvlug is heeft de juveniel een gespikkelde borst, die lichter is gekleurd dan die van een volwassen vrouwtje.
Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd. Het vrouwtje (links) heet gewoon een eend.
Het jong van een zwaan wordt een pul genoemd, of simpelweg babyzwaan.
Een mannelijke huismus wordt het vaakst verward met een ringmus. Toch zijn er enkele duidelijke kenmerken waarmee je de beide soorten uit elkaar kan houden. Een huismus is groter en zwaarder gebouwd dan een ringmus. De mannelijke huismus heeft een grijze kruin, terwijl die van de ringmus rood-bruin is.
Bovendien vliegt de fuut bijna nooit, tenzij er acuut gevaar dreigt. Overigens geldt dat ook voor de meerkoet. Beide kunnen overigens wel goed vliegen. Als ze in de rui gaan, trekken ze in grote groepen naar de IJsselmeerkust om hun verenpak uit te trekken en een nieuwe jas aan te trekken.
Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'. Koolmezen zijn zelf vaak het voedsel van sperwers. In hun braakballen zijn nog vaak de ringen terug te vinden van geringde koolmezen.
Een vogel oppakken is geen goed idee. Zolang het niet noodzakelijk is, kan je het maar beter niet doen. Vogels zijn van nature vluchtdieren en verliezen snel het vertrouwen in mensen. De diertjes kunnen ook enige tijd van slag zijn door de procedure.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo. De spanwijdte van beide vogels is gelijk: ongeveer 2,5 meter.
Ooievaars en veel andere vogels maken van die thermiek gebruik tijdens de trek. Maar ook gewoon in Nederland op een mooie dag zweven ze hoger en hoger. Zo hoog hebben ze een enorm zichtsveld en zien ze precies waar er wordt geploegd of gehooid.