De zijkanten van een trap, waar tussen de treden en eventuele stootborden bevestigd worden, noemen we trapbomen. Een trapboom draagt dus de trap treden. Een trapboom wordt ook wel wang genoemd.
De trapbomen of wangen zijn de balken waarin de treden en stootborden gevat zitten of waarop ze rusten. Bij traditionele houten trappen worden de treden en de stootborden 1cm diep ingewerkt in de trapbomen.
De denkbeeldige lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt noemen we de klimlijn. Er kunnen meerdere klimlijnen per trap aanwezig zijn. Volgens de NEN-norm is een vereiste dat elk van de klimlijnen minimaal 30 cm uit de aangrenzende muur of afscheiding van de trap liggen.
De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer.
Een trap is een uit treden bestaand constructie-onderdeel om naar boven of beneden te gaan, meestal in een gebouw. De hoogte tussen twee treden heet optrede, de diepte van een trede heet aantrede. Een goed beloopbare trap voldoet aan de formule: (2 * optrede) + (1 * aantrede) = 590 mm.
De klimlijn is de denkbeeldige route die personen over de trap volgen. Zie verder bij looplijn (een iets duidelijker term dan klimlijn hoewel het Bouwbesluit de term klimlijn blijft hanteren). 2. Onder de klimlijn wordt soms verstaan: de stijgingshoek van een trap (zie ook de afbeelding bij aantrede of bij trap).
De aantrede is de afstand van de voorkant van een traptrede tot aan de voorkant van een volgende traptrede.
trede = De trede of traptrede is het horizontale bovenvlak waar men de voet op plaatst om een trap te belopen. Een trede kan recht of verdreven zijn. Een rechte trede is rechthoekig, een verdreven trede heeft een smalle en een breder...
Stootborden zijn de (schop)planken die tussen de treden zitten om je trap dicht te maken. Dit zorgt voor meer geluidsdichtheid en minder warmteverlies.
De looplijn is de lijn waarop de trap het veiligst en meest comfortabel kan worden belopen. Indien er sprake is van een rechte steektrap ligt de looplijn over de hele breedte van de traptrede. Bij een spiltrap ligt de looplijn daar waar de aantreden aan elkaar gelijk zijn.
Ook: klimlijn. De looplijn is de denkbeeldige lijn op een trap in bovenaanzicht die de route aangeeft die een persoon volgt bij het belopen van de trap. Eenvoudig gezegd is de looplijn de meest waarschijnlijke plaats waar de trap zal belopen worden.
Na verloop van jaren raakt een trap versleten of u wilt eigenlijk wel eens iets anders dan de standaardtrap die in uw woning zit. Artistieke elementen van staal, glas, smeedijzer of hout verwerkt in een nieuwe leuning of balustrade geven de trapopgang direct een geheel ander karakter.
Het schalmgat is het vrije, open gedeelte in een trappenhuis, ofwel het gat dat door de binnenbomen van een trap gevormd wordt.
De bloktrede is de eerste trede van een trap, die vaak groter is dan de andere treden. Een bloktrede is optioneel en meestal alleen van esthetische aard. De bloktrede is de onderste traptrede die om de hoofdbaluster loopt.
Kies voor polymeerkit
Wanneer u op zoek gaat naar de juiste kit voor de voegen van uw trap, zult u waarschijnlijk al snel belanden bij acrylaatkit. Echter, dit materiaal is niet goed bestand tegen de beweging van de treden. Kies in plaats daarvan voor polymeerkit voor het trap afkitten.
Deze opspanschroeven draait u dwars door de trede heen tegen het bestaande stootbord aan. U haalt op deze manier de speling die is ontstaan tussen het stootbord en de trede weg. En daarmee ook het kraken. Met deze opspanschroeven behoort een krakende trap tot het verleden.
Naast een esthetische functie, hebben stootborden een belangrijk praktisch nut. Ze sluiten de trap af en verhinderen zo dat stof en vuil achter de treden kunnen komen. Stootborden kunnen je dus heel tijd besparen met het schoonmaken. Bovendien maken ze je trap extra stevig.
Stootborden maak je vast aan de onderste trede. Bij deze trede zet je het stootbord gelijk met de onderkant, denk er hierbij wel aan om de trap zo goed mogelijk al waterpas te zetten. Je kunt het stootbord bevestigen door van achteren door het stootbord de trede in te schroeven.
Een trap heeft stijlen aan de zijkanten, maar in tegenstelling tot de ladder heeft de trap platte treden in plaats van sporten. Bovendien is een trap vaak voorzien van een platform zodat je gemakkelijker staat. Bij Altrex maken we de volgende type trappen: Enkel oploopbare trappen.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig. Bij een val van 3,50m kom je dan uit op een aantrede van 28,3cm: die benadert dus het ideaal. Let erop dat je de ideale afmeting van optrede en aantrede benadert bij de berekening van jouw treden.
Wordt het bordes als een vloer gezien – en daarmee als ruimte – dan moet dat bordes om dezelfde doorstroom- capaciteit als op de trap te hebben, minimaal 54 / 90 = 0,6 m breed zijn. Omdat ook aan artikel 2.34 moet worden voldaan, is de minimale breedte uit het oogpunt van vluchtveiligheid dus 0,8 m.