Doornik werd meer dan 2000 jaar geleden gesticht in het bekken van de Schelde en is daarmee de op één na oudste stad van België (na Tongeren). Het cultureel erfgoed van de Henegouwse stad is zeker en vast een bezoek waard.
werd Atuatuca Tungrorum de hoofdplaats van een civitas, de Civitas Tungrorum, en verwierf ze de status 'municipium', de stad werd tevens garnizoensplaats om zo de troepen langs de Rijn te bevoorraden.
Tongeren, de oudste stad van België | VISITFLANDERS.
Tongeren is ontstaan omstreeks 10 v.C. Het is de oudste stad van België en heette in de Romeinse tijd Atuatuca Tungrorum.
Zoals wel meer steden in Noordwest-Europa, dankt ook Tongeren haar bestaan aan de Romeinen. Voordat de stad hier werd gesticht, werd het gebied bewoond door de Eburonen. In het jaar 57 voor Chr. begonnen de Romeinen onder leiding van Julius Caesar met hun veroveringstochten in deze streek.
Binnen dit Romeinse Rijk lag de Provincia Gallia Belgica, dat een gebied omvatte, in Nederland het gebied ten zuiden van de Rijn, vrijwel het gehele huidige België, delen van Duitsland ten westen van de Rijn en het huidige Noord-Frankrijk boven de Seine.
De rivier de Rijn was de grens van het Nederlandse deel van het Romeinse Rijk. Deze grens liep van oost naar west en deelde het gebied dat we nu Nederland noemen precies in tweeën. De Romeinen noemden deze grens limes (spreek uit als lie-mes).
De eerste tekenen van leven op het huidig Brugse grondgebied stammen uit de 2e eeuw n.C., toen er zich een Gallo-Romeinse nederzetting bevond. De naam van Brugge werd voor de eerste keer vermeld tussen 850 en 875.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Tongers wordt gesproken in Tongeren. Tongers bevat 44 gezegden, 564 woorden en 4 opmerkingen.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
In het jaar 10 v.C. stichtten de Romeinen Atuatuca Tungrorum. Deze stad werd het centrum van een gebied dat bijna tweederde van het huidige België omvatte. Aan het begin van de tweede eeuw na Christus omwalden de Romeinen Tongeren met een reusachtige muur van 6 meter hoog, 2 meter dik en 4544 meter lang.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
Forum Hadriani
Dit stadje werd de hoofdstad van de hele regio. Er liep een belangrijk Romeins kanaal langs Forum Hadriani en er liepen verschillende Romeinse wegen door de Haagse regio.
Voorburg - Forum Hadriani
Op dat moment was van Romeins Voorburg weinig meer bekend dan dat de plaats in de Romeinse tijd 'Forum Hadriani' had geheten, 'het forum van keizer Hadrianus'.
Gallië is de vernederlandste naam van de Latijnse benaming (Gallia) voor het westelijke gebied van Europa, dat overeenkomt met het moderne Frankrijk, België, het westen van Zwitserland, en delen van Nederland en Duitsland ten westen van de Rijn.
Het is de oudste bewoonde stad van Europa en zonder twijfel de mooiste stad van Bulgarije: Plovdiv. In de fantastische historische binnenstad heb je het gevoel dat je eeuwen terug in de tijd gaat.
Nijmegen is met afstand de belangrijkste locatie van Romeins Nederland. Hier begon de Romeinse tijd van Nederland met de komst van twee legioenen in 19 BCE. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste, oudste en grootste stad van Nederland, Ulpia Noviomagus.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
37.000 jaar geleden begon het allemaal. Er leefden toen al mensen aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie. Tijdens de Romeinse verovering van Gallië had men het nog niet over Gent, maar wel over 'Ganda'. Dat is een Keltisch woord voor samenvloeiing.
Karel de Grote, koning der Franken en keizer van het Heilige Roomse Rijk.
De geschiedenis van de Middeleeuwen gaat over een hele lange tijd, wel 1000 jaar. Daarom verdelen we deze tijd vaak in twee stukken: de vroege Middeleeuwen van 500 tot 1000 na Christus ( tijd van Monniken en Ridders), en de late Middeleeuwen van 1000 tot 1500 na Christus (Tijd van Steden en Staten).
Het hoogtepunt van de Keltische verspreiding over Europa vond plaats rond het jaar 300 v. Chr. De Keltische cultuur strekte zich uit over grote delen van Europa, waaronder Portugal, Ierland, Nederland, Roemenië en zelfs Turkije. In 390 v.
Visigoten, Ostrogoten, Vandalen en Franken rekenen we tot de Germaanse stammen met een eigen taal, godsdienst en cultuur. De Keltische stammen werden door de Romeinen Galliërs genoemd. De stammen verschilden onderling sterk maar hadden een gemeenschappelijke taal.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.