Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Poets je tanden bij voorkeur twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer.
2. Hoe lang moet je je tanden poetsen? De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Te hard poetsen – Als je te vaak en te hard poetst, kan dat uiteindelijk leiden tot verlies van tandglazuur. Bovendien kun je daarnaast ook teruggetrokken tandvlees ontwikkelen.
Poets niet te hard of te vaak.
Te hard poetsen of vaker poetsen dan je tandarts aanbeveelt kan ook bijdragen aan Slijtage van tandglazuur en terugtrekkend tandvlees. In de loop van de tijd kan teruggetrokken tandvlees en verlies van tandglazuur leiden tot blootliggend tandbeen en gevoelige tanden.
Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen. Zo krijgt het speeksel in uw mond de kans om het tandglazuur te reinigen. Het is belangrijk om het drinken wel bij water te houden en niet bij andere drankjes als frisdrank en melk.
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken.
Tandplakverklikker gebruiken
Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. Aan de rode plekken in de mond kunt u zien waar de tandplak nog niet is weggepoetst.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.
Van 1 keer per dag tanden poetsen naar 3 keer per dag
En dit kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld gaatjes in het gebit. Wanneer je drie keer per dag gaat poetsen, kan dit ook te veel zijn. Het gebit kan op deze manier juist beschadigd raken, omdat het glazuur dan niet genoeg tijd heeft om te herstellen.
Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Je las al dat je niet meer mag eten of drinken na je laatste poetsbeurt. Het antwoord is dus ná het eten.
Tijdens het slapen produceert u namelijk minder speeksel, waardoor bacteriën meer hun gang gaan en ontstekingen kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om ook het gedeelte tussen de tanden en het tandvlees schoon te houden. Zo zorgt u er ook voor dat er geen etensresten tussen uw tanden blijft zitten.
Door een val, een klap of een hard voorwerp in het gezicht kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen. Behalve door een slag van buitenaf kan dat ook gebeuren door te bijten op een hard voorwerp. Daarnaast kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen door een ernstige ontsteking.
Mocht u nu een keer zonder tandpasta komen te zitten, geen paniek. Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat er nauwelijks verschil is tussen het tanden poetsen met of zonder tandpasta. In beide gevallen wordt ongeveer de helft van de tandplak weggepoetst.
Wacht dan minimaal 30 minuten. In die tijd maak je speeksel aan dat helpt bij het neutraliseren van de pH-waarde in je mond en voor het beschermen van je glazuur.
Wanneer tandplak niet volledig wordt verwijderd, kan dit de conditie van je tanden en tandvlees verslechteren.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Twee keer twee minuten. De basis van gezond tandvlees is een goede mondhygiëne. Dat betekent: poets twee keer per dag twee minuten je tanden met een goede tandenborstel en een tandpasta met fluoride. Zo verwijder je alvast alle plak van het oppervlak van je tanden.