Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Maximumsnelheid op het open water is tussen de 6 en 9 km/uur. In de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 6 km/uur. Geldt altijd een maximum snelheid van 20 km/uur langs kaden en oevers. Bij een zicht van minder dan 500 meter geldt een maximum snelheid van 20 km/h.
Hoe hard je mag varen in Nederland is lastig te beantwoorden. Er is namelijk geen eenduidig antwoord voor. De enige 'harde' grens is 20 km/h. Dat wil zeggen dat de maximumsnelheid in principe 20 km/h is, behalve in gebieden waar sneller varen expliciet is toegestaan.
Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen. Op 12-jarige leeftijd mag je met een open motorboot (niet langer dan 7 meter) varen die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur (maximaal vermogen van 2,5 PK).
Hoe snel een boot kan varen, is vast te stellen door de theoretische rompsnelheid te berekenen. Deze snelheid is een benadering, dus geen exacte wetenschap, maar vormt wel een handige vuistregel. Het rekensommetje is relatief simpel: vermenigvuldig de wortel van de waterlijn van het schip in meters met 4,54.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.
'De boot kan 60 kilometer per uur, maar dat is hier eigenlijk niet nodig', zegt politieman Bert Faaij. Op de plassen bij Reeuwijk mag je zes kilometer per uur. 'Alleen als er een incident is, dan is het nodig om even hard te varen.
De Australian Spirit is momenteel het snelste schip ter wereld. Het is ontworpen door Ken Warby, die het in zijn achtertuin in Sydney heeft geassembleerd. Tijdens een spectaculaire testrit bedroeg de snelheid van het schip maar liefst 511 kilometer per uur.
De maximum snelheid is 18 km/u voor schepen met een diepgang minder dan 4 meter en voor snelle motorboten 20 km/u. De havens in het Westelijk Havengebied zijn verboden voor recreatievaart. Zeil- en motorboten moeten een (direct startklare) motor hebben, waarmee ze ten minste 6 km/u kunnen varen.
Je zit met die 15 pk al op de grens van wel of geen vaarbewijs. Het gaat er namelijk niet om,dat je geen 20 km/h haalt met al die mensen aan boord,maar alleen boot /motor is bepalend. Ja mag namelijk maar maximaal 20km/h zonder vaarbewijs.
De gemiddelde snelheid van containerschepen is sinds juni 2020 met 5,5% gestegen, van 13,99 knopen naar afgelopen maand 14,76 knopen. De grotere vaartuigen (postpanamax) trapten het spreekwoordelijke gaspedaal nog wat dieper in en verhoogden de gemiddelde snelheid met 8,5% naar 16,1 knopen.
Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor: pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water, hieronder vallen ook jetski's en andere typen waterscooters.
Motorisering van minimaal 20+ pk. Snelheden van boven de 20 km/h.
Snelheden van ruim 45 kilometer per uur lijken misschien wat magertjes, maar geloof me, het is meer dan voldoende om heel veel plezier te kunnen beleven en snel van A naar B te kunnen varen. In de klasse van 30-40 pk worden in Nederland per jaar circa 400 motoren verkocht.
De boot mag niet sneller varen dan 13 kilometer per uur als je onder de 16 jaar oud bent. De boot mag ook niet langer zijn dan 7 meter zijn. In de praktijk komt dit vaak neer op een motor maximaal 2,5 PK.
Om met uw boot op zee te varen heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde.
Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering.
Wanneer we 4 pk omzetten in paardenkracht, is het resultaat afgerond: 3 kW (kilowatt). Dus, 4 pk = 3 kW.
Ongeveer 33 km/uur, de snelheid is afhankelijk van veel factoren.