Cochin hanen kraaien over het algemeen (!) niet extreem hard en lang.
Wanneer een haan kraait, kan hij geluid produceren tot wel 140 decibel. Ter vergelijking: een mens kan zonder schade tot 80 decibel aan geluid verdragen. Alles daarboven kan zorgen voor (blijvende) gehoorschade. Ga dus nooit met je oor naast een kraaiende haan zitten.
daarbij komt dat vechthoenders het beste als koppel of in echt kleine groepjes gehouden moeten worden, 1 haan en 2 hennen bijv. of max 3-4 hennen bij elkaar. verder groot voordeel van de modern engelse vechthoender bijv is dat de haan erg weinig en zacht kraait...
Onze haan begint om 3 uur in de ochtend te kukkelen tot ong. 4 uur in de middag. Buren gaan klagen en inmiddels sluiten we hem op in t nachthok maar toch het gaat door merg en been.
Het is niet mogelijk om het kraaien helemaal te stoppen, maar je kunt het volume van het geluid dat hij produceert verlagen door de levensstijl van de haan te veranderen, zijn hok in een nachthok te veranderen of hem een halsband om te doen.
Dominante hanen kraaien met een toonhoogte van 950 Hz en de ondergeschikte hanen kraaien bij een toonhoogte van 900 Hz. Het Duitse Dierweten- schappelijk Instituut in Mariensee vond een toonhoogte die veel hoger lag, namelijk rond 1700 Hz.
Een haan kan je trouwens op elk moment van de dag horen kraaien, zelfs 's nachts. Hij doet dat als hij wordt opgeschrikt door licht of geluid, of als een andere haan het voorbeeld geeft. Geluid kan voor hem een signaal zijn dat een andere haan z'n hennen belaagt, waarop hij dan instinctief z'n keel openzet.
Hanen worden gekozen door de hennen en niet andersom. Hanen moeten de hele tijd hun stinkende best doen om te laten zien hoe goed en hoe leuk ze wel niet zijn. Dat doet hij door zijn kleuren en door zijn gekraai. Een kukelt ook om zijn gebied aan te geven, om zijn territorium af te bakenen.
Een haan kraait 's ochtends wanneer het licht wordt en 's avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.
Daarnaast kun je terecht bij Stichting Zwerfkip & Zo, de vogelopvang in Soest of de vogelopvang in Naarden. Zij krijgen regelmatig gedumpte hanen binnen die met spoed een goed huis zoeken.
Want sommige cochinkriel hennen hebben daadwerkelijk ook grotere lellen en kam, en meer rood op de kop. Dit verschild ook weer per kleurslag. Witte cochinkriel hennen hebben bijvoorbeeld bijna helemaal geen rood op de kop. Maar jouw twijfelgevalletje heeft zichtbaar veel meer rood op de kop dan de hen.
Kippen hebben heel veel vertellen. Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar.
Een haan bakent zijn territorium af door te kraaien. De haan begint hiermee als hij ongeveer 14 weken oud is. Hanen kraaien over het algemeen bij het opkomen van de zon. Wanneer er geen andere hanen in de buurt zijn, kraait een haan maar 1 enkele keer.
Nooit vechten met de haan (herinner het feit dat je hem daarmee bevestigt in zijn idee dat jij een concurrent/ bedreiging bent), een haan is over het algemeen niet heel gevaarlijk, ja hij kan wat schade aanrichten maar het gaat niet om gevechten om leven en dood (zouden wij dan nog het gevecht aan gaan? -> kijk naar ...
Wie geen kuikens wil, maar wel een haan wil aanhouden, kan deze laten castreren. Castratie leidt ertoe dat de haan flink gaat groeien. Een gecastreerde haan heet een kapoen en wordt ongeveer twee keer zo groot als een ongecastreerde haan. Het vet van de haan verspreidt zich na de castratie namelijk over de spieren.
Sinds kort kunnen mensen hun kip of haan waar ze spijt van hebben naar de fruittuin brengen. Voor een bedrag van rond de vijftien euro wordt de kip gecheckt op ziektes en andere aandoeningen, en na goedkeuring tussen de andere kippen gezet.
Echt wilde hanen vang je het best met een groot schepnet. En dan dus liefst in het donker.
Tien tot dertien jaar moet voor de meeste rassen wel haalbaar zijn. De leghennen, dus hennen die gefokt zijn op een hoge eierproductie, lijken minder oud te worden. De meeste inzendingen zijn hennen die 1-18 jaar oud zijn (geworden), maar er zijn ook 8 hanen 'ingezonden', met een leeftijd van 4-12 jaar.
Je kan ervan uitgaan dat een haan gemiddeld vier tot zeven hennen nodig heeft in zijn harem. Dit kan natuurlijk verschillen naargelang het kippenras of de beschikbare ruimte in de kippenren. Een haan brengt hiërarchie en structuur in de groep kippen.
Kippen kunnen ook gaan kraaien als je er geen haan bij hebt, dan neemt er één de leiding zoals een haan doet. Hobbyfokster van de Serama, Kuifhoen kriel en Zijdehoender groot.
Het beste antwoord. Een haan kan alleen vliegen als hij schrikt, hij vliegt dan laag en een kleine afstand.
Een haan maakt bij het kraaien geen gebruik van de spraak klanken 'k' of 'u'. Sterker nog, hij gebruikt helemaal geen klanken die wij bij het spreken gebruiken. Ook het woord 'koekoek' is een vertaling van de mens voor het geluid dat de vogel maakt. In werkelijkheid maakt de vogel een soort 'oe-oe' geluid.
De band wordt aangebracht om de nek en voorkomt dat de haan door het krachtig uitblazen van lucht een luid gekraai kan laten horen. Door de anti-kraaiband maakt de haan tijdens het kraaien nog wel geluid, maar het zal de buren niet langer uit hun slaap houden.
De Wyandotte kop is kort en rond en de schedeltop is breed van vorm. Bij de hen is de kop iets kleiner, maar de schedeltop is wel breed. De hals is bij de Wyandotte kort en flink gebogen. Het halsbehang is overvloedig aanwezig en het valt ruim over de schouders bij de haan.
Meerdere hanen bij elkaar? Meerdere hanen in één kippengroep zetten is mogelijk, maar niet aan te raden. Ze vechten dan dikwijls om de gunsten van de dames en hebben dan erg veel ruimte nodig en voldoende uitwijkmogelijkheden. Meerdere hanen bij elkaar houden is eigenlijk alleen een succes als er geen hennen bij zijn.