Als het wieltje van de tegel is, kun je de tegel breken met het breekvoetje. Dit doe je door de hendel naar beneden te duwen. Ook kun je een schroevendraaier of potlood onder de snijlijn leggen. Zo kun je de tegel breken door de hendel van de tegelsnijder aan weerszijden naar beneden te duwen.
Pak een steenbeitel en een vuistje en zet de beitel op de tegel. Verschuif de beitel iedere keer een beetje en geef er een tik op. Zo ga je door totdat je de hele breuklijn gehad hebt. Dat doe je een keer of vijf en dan sla je wat harder.
Tuintegels knippen klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel een hele goede optie! Een speciale stenenknipper knipt je tuintegels op maat. Er zitten een aantal grote voordelen aan het knippen van tuintegels. Zo is het knippen van stenen met een steenknipper is een milieubewust alternatief.
Als je een hoek uit een tegel moet halen, is het heel verstandig om eerst een gaatje van bijvoorbeeld 10 mm te boren om daarmee de spanning uit de hoek weg te halen. Vervolgens kunnen de beide zijden losgezaagd worden, waarna de hoek niet meer verder afgewerkt dient te worden.
Het snijden van keramische tegels met een tegelsnijder heeft de voorkeur ten opzichte zagen. Toch zijn er uitzonderingen die zo hard zijn dat je ze niet kunt snijden en breken. Deze zal je dus moeten zagen. Natuursteen tegels moet je altijd zagen met een tegelzaagmachine of steenzaagmachine.
De multitool die je hiervoor het beste kan gebruiken is de haakse slijper. Tegels snijden met een multitool heeft als voorwaarde dat je een diamanten zaagblad gebruikt. Gebruik nooit zomaar een willekeurig zaagblad en hou er rekening mee dat je bij tegels dikker dan 2 cm het beste nat kan werken.
Voor een tegelzaagmachine heb je een diamantschijf nodig met een asgat van 25,4 mm. Voor het afzagen van een klein hoekje van een tegel, heb je een haakse slijper nodig. Hiervoor gebruik je een diamantschijf tegels met een asgat van 22,2 mm.
Gebruik bij keramische wandtegels altijd een diamantboor en zeker geen steenboor. Maak de tegel is eerst schoon en plak dan met schilders tape rondom de plek af waar je het gaatje wilt maken. Oefen geen kracht uit op de boormachine, maar laat de boor op een niet te hoog toerental zijn werk doen.
Dit doe je door eerst de tegel op maat te zagen en daarna de schuine kant te gaan zagen. Door een 2 mm onder de tegelrand te blijven voorkom je versplintering aan de bovenkant van de tegel. Gebruik altijd een scherp zaagblad; dan heb je de minste kans dat de zaag gaat verlopen.
Als je tegels wil zagen zonder splinters is het heel belangrijk dat je met een scherp diamantzaagblad gaat zagen. Gaat het na verloop van tijd toch splinteren? Dan dient meeste het zaagblad opgescherpt te worden.
De haakse slijper met slijpschijf doet met metaal en steen wat een cirkelzaag met hout doet. Met deze krachtpatser onder het elektrische gereedschap kan je steen en metaal doorslijpen, maar ook metaal afbramen, ontroesten, borstelen en polijsten. Het toestel komt dus vaak van pas bij vele ruwere klussen.
Om stenen te kunnen zagen heb je een stenen zaag nodig. Ook een stenen zaag is een kostbaar stuk gereedschap maar ook deze is te huur bij diverse bouwmarkten en verhuurbedrijven. Stenen zagen is meer werk dan knippen en geeft meer rommel (stof) maar uiteindelijk is het resultaat veel mooier ten opzichte van knippen.
Om stenen, tegels of banden op maat te maken, kun je deze knippen of zagen. Echte vaklui kappen deze zelfs af met een straathamer, maar deze methode laten wij maar even buiten beschouwing. Ook bestaan er elektrische steenzaagmachines, maar ook die laten wij achterwege.
Leg de steen op zijn platte kant en plaats de snede van de sabel precies op de vooraf afgeschreven breuklijn. De linkerduim dient daarbij als steun en rust tegen de zijkant van de steen. Door met de hamer krachtig op de rug van de sabel te slaan, zal de steen vrij recht doormidden breken.
De huurprijzen variëren van € 13,- tot € 22,- en hangen af van de maximale tegellengte en tegeldikte.
4. WANNEER ZAAG IK NAT EN WANNEER DROOG? Nat zagen geeft het mooiste resultaat en wordt aanbevolen wanneer er dieper gezaagd moet worden en de temperaturen oplopen, dus in dikkere materialen. Belangrijk is om de tegels altijd goed te laten drogen voordat je ze verwerkt.
Bovendien kan je met een tegelsnijder moeilijk hoeken uit tegels halen. Daarvoor gebruik je het best een haakse slijper. Om er soepel en recht mee te verzagen, rust je het toestel uit met een dunne diamantzaag met volle band, dus zonder segmenten. Dat levert ook het mooiste eindresultaat op.
De tegel wordt eerst afgespoeld. Teken vervolgens het verloop van de snijlijn op alle kanten van de tegel. Gebruik voor het snijden een haakse slijper met een diamantslijpschijf. Snij de tegel eerst aan de achterkant in en draai hem dan om.
Pas wanneer je door de tegels heen bent, kun je gebruik maken van de hamerfunctie om door het beton heen te boren. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met een speciale tegelboor zodat je netjes een gat kunt boren in de tegel, en je daarna kunt overgaan op de boormachine.
Ben je op zoek naar een hoge kwaliteit tegelboor? Dan ga je voor een tegelboor van Carat. Je betaalt iets meer, maar hebt wel een boor met de beste kwaliteit diamant zodat je veel gaten kunt boren in verschillende soorten keramische tegels en natuursteen.
Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.
Hoelang gaat een diamantschijf mee? Dat is afhankelijk van hoe er gezaagd wordt. Maar ook welk type tegel je aan het zagen bent, met welke snelheid en hoe scherp je zaagblad is! Zaag je bijvoorbeeld veel keramische wandtegels dan zal je zaagblad niet zo heel snel slijten.
Om te slijpen zijn er diamantschijven voor het bewerken van; steen, keramische tegels, beton, kalkzandsteen, klinkers, graniet, uitslijpen van voegen, marmer, asfalt maar ook kunststof, glas, rubber, glasvezel.
Kies 1,6 en 2,5 mm voor dikkere materialen
Voor de dikkere materialen, vanaf 5 mm, of wanneer nauwkeurigheid minder van belang is, kun je beter een doorslijpschijf met een dikte van 1,6 of 2,5 mm pakken. Een dikkere doorslijpschijf geeft je meer stabiliteit tijdens het slijpen dan een dunne slijpschijf.