Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit is nodig omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag. De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving (narcose).
Een operatie in het mondgebied is vaak erg pijnlijk. Hoewel de pijnbeleving bij iedereen anders is wordt de meeste pijn ervaren tussen de vijfde en tiende dag na de operatie.
We adviseren u om de eerste week rustig aan te doen. Op de plek van de amandelen komt een grijswitte korst, die meestal na zeven of acht dagen loslaat en spontaan verdwijnt. Na deze periode bent u in principe hersteld en kunt u weer aan het werk. De KNO-arts voert na vier tot zes weken nog een laatste controle uit.
De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. Dit deel wordt de tongamandel genoemd. Hij gaat aan de zijkanten van de tong, over in de keelamandelen.
Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. Als uw arts het nodig vindt dat u een nacht blijft, dan vindt deze overnachting plaats op de verpleegafdeling van locatie Leiderdorp.
Het wondgebied in de keel na het verwijderen van de keelamandelen ziet er gedurende 10 dagen niet fraai uit. Eerst wordt de keel rood, zwelt de huig vaak op en zit er vaak oud bloed op de plek waar geopereerd is.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
In overleg met de KNO-arts heeft u besloten de keel- en neusamandelen van uw kind te laten verwijderen. Als uw kind jonger dan twaalf jaar is, heeft de arts daarvoor uw toestemming nodig.Is uw kind twaalf jaar of ouder dan is behalve uw toestemming ook de toestemming van uw kind zélf nodig.
Kinderen tussen de 2 en 7 jaar hebben vaak ontstoken keel-amandelen. Dat komt omdat hun afweer nog aan het ontwikkelen is. Als uw kind vaak en veel last heeft van ontstoken keel-amandelen kunt u 2 dingen doen: afwachten.
Binnen blijven. Houd uw kind een paar dagen binnen om infectiegevaar te voorkomen. In het algemeen is een kind na een week weer voldoende opgeknapt om buiten te spelen en eventueel naar school/dagopvang te gaan.
De eerste dagen na de operatie…
Je broodjes moet je dus zonder korst eten en je mag geen chips. geen bananen en ontbijtkoek eten, omdat dit in je keel kan blijven plakken. mag je niet te warm douchen of in bad gaan. Ook mag je niet in de zon zitten.
Op wikipedia is te lezen dat volgens de wetenschap het knippen van de keelamandelen op latere leeftijd ernstige gevolgen kan hebben: meer kans op oa kanker, MS, ziekte van Crohn en veel hogere sterftekans.
De tweede dag na de operatie mag u afgekoeld, gemalen voedsel eten. De eerste tien tot veertien dagen na de ingreep kan het praten nog pijnlijk en vermoeiend zijn. Als u in uw keel kijkt, ziet u wit, vies beslag dat vaak stinkt. Dit hoort bij de wondgenezing.
Keelamandelen. Keelamandelen zijn grote knobbels die achter in de keel zitten en die bestaan uit lymfeklierweefsel. Amandelen werken als een soort filters die binnendringende ziektekiemen bestrijden. Soms hopen de ziektekiemen zich in de amandelen op waardoor de amandelen ontstoken en opgezwollen raken.
In overleg met de KNO-arts maakt u een afspraak voor het verwijderen van uw keelamandelen (tonsillectomie) en zo nodig de neusamandel (adenotomie). Dit is een operatie onder narcose. De ingreep zal in dagbehandeling plaatsvinden. Na de operatie krijgt u een aangepast dieet en is het belangrijk veel te drinken.
Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit is nodig omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag. De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving (narcose).
Ontstoken keelamandelen zorgen vaak voor veel keelpijn, moeheid, en (lichte) koorts. De amandelen zwellen op en kunnen erg rood worden en soms bedekt zijn in witte stippen of dik slijm. Slikken en praten kan lastig zijn. Ook kun je last hebben van hoesten, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren en oorpijn.
Als je amandelen eruit gehaald zijn, kun je altijd nog infecties in de keel krijgen. Naast de amandalen kan bijvoorbeeld ook de achterwand van de keel ontstoken zijn. Daarnaast zie je ook bij virale bovenste luchtweginfecties veelal een pijnlijke keel met gezwollen klieren.
Goed werkende amandelen zijn nuttig, maar amandelen kunt u missen. Als de ontstoken keelamandelen zijn verwijderd, nemen andere klieren de filterwerking over. U voelt zich dan beter. Ontstoken amandelen kunt u daarom beter laten verwijderen.
Kinderen kunnen na de operatie een zogenaamde open neusspraak hebben, vooral als de neus- en keelamandelen erg groot waren. Soms is de stem wat hoger geworden.In bijna alle gevallen is deze veranderde stem tijdelijk; soms is korte tijd logopedische hulp nodig.
Ontstoken amandelen (tonsillitis) kunnen ontstaan doordat bacteriën of virussen zich hierin ophopen en ze daardoor ontstoken raken. Vaak is er dan sprake van koorts en heftige keelpijn die ruim een week aanhoudt. De amandelen kunnen flink opzwellen, waarbij ook de lymfklieren in de hals opgezet kunnen zijn.
Bij iedere operatie, ook het verwijderen van keelamandelen, is er sprake van een eigen risico. In dit geval is het voornaamste risico een nabloeding. Dit risico is in de eerste acht tot twaalf uur na de operatie het grootst.
De meest voorkomende oorzaak van een eenzijdig vergrote tonsil is een dreigend peritonsillair abces. Deze complicatie van een acute tonsillitis is vrijwel altijd eenzijdig en gaat gepaard met koorts, koude rillingen en trismus.
Keelpijn kan een symptoom zijn van een keelontsteking of van een amandelontsteking: Bij een keelontsteking zijn de slijmvliezen in je keel ontstoken.Zijn ook je amandelen aangetast?Dan heb je een amandelontsteking of tonsillitis.