Het aardgas stijgt vanuit het moedergesteente door poreus zandgesteente omhoog totdat het op een ondoordringbare lagen stuit. Hier verzamelt het gas zich in zogenaamde 'aardgasvallen'. Vanuit deze vallen wordt het aardgas gewonnen.
Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.
De NAM produceert aardgas altijd op dezelfde manier: Eerst sporen we het gas op daarna boren we een put.Dit duurt maximaal zo'n drie maanden.Vervolgens verdwijnt de boorinstallatie en produceren we het gas. Afhankelijk van het gasveld kan dit tientallen jaren zijn.
Aardgas, condensaat en aardolie, samen ook wel koolwaterstoffen genoemd, ontstaan uit dode algen, bacteriën of hogere planten. Als deze organismen diep onder de grond liggen, treden druk- en temperatuurverhogingen op. Daardoor ontstaan vloeibare en gasvormige koolwaterstoffen: aardolie, condensaat en aardgas.
Oorspronkelijk was de voorraad gas in het gasveld zo'n 2.800 miljard kubieke meter, zo berekende NAM. Er is inmiddels zo'n 2.300 miljard kubieke meter gewonnen en er resteert dus nog zo'n 500 miljard kubieke meter.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
De groene gebieden op de kaart zijn de gasvelden. In het zuiden van Nederland liggen de meeste olievelden. De blauwe gebieden in het Noorden is ondergrondse gasopslag.
Het hangt ervan af hoe je rekent. De relatief makkelijk bereikbare voorraden aardolie en aardgas zijn over ongeveer 50 jaar op.
Wat zorgt voor meer uitstoot: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering.
In het Nederlandse deel van de Noordzee is in 2021 door alle gasproducenten gezamenlijk, 8,9 miljard kuub gas gewonnen. NAM heeft daarvan 1,7 miljard kuub geproduceerd en is daarmee de derde gasproducent op zee.
Daarom kan in principe na 2050 niemand meer koken of verwarmen op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Hoe lang het in uw wijk duurt voordat er een alternatief voor aardgas komt, hangt af van de keuze die uw gemeente maakt.
Een gasveld is geen holle ruimte in de aarde – dus niet een soort grot of konijnenhol gevuld met gas. Een gasveld bestaat uit gesteente, meestal zandsteen, dat enigszins poreus is. Het aardgas wordt gewonnen uit de minuscule ruimtes tussen de korrels waaruit het gesteente is opgebouwd.
Aardgas en propaan lijken veel op elkaar en in het gebruik zijn er geen verschillen. Beide zijn in principe zuinige en milieuvriendelijke energiebronnen. Het grootste verschil zit in de calorische waarde.Deze is bij propaan bijna 3x hoger dan bij aardgas.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Om het gas te bereiken gaat een boor verticaal naar 3 tot 4 km diepte, waarna de boor zich horizontaal een weg door het gesteente zoekt.
Aardgas zit diep in de grond, wel drie kilometer diep! We zeggen wel dat het in een gasbel zit, maar eigenlijk zit het gas tussen de zandkorreltjes in de grond.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Volgens Campbell resten ons vandaag nog om en bij de 925 miljard vaten. Met de huidige consumptiegraad betekent dat nog 31 jaar olie. Maar door de stijgende vraag naar olie zal die periode dus korter uitvallen.
In 2050 kan de wereld volgens de milieuorganisatie volledig draaien op duurzame energiebronnen. Biomassa, aardwarmte, zon en wind. Dat zijn de bronnen die de fossiele brandstoffen volledig moeten vervangen, staat in het rapport dat om de paar jaar verschijnt.
Gasverbruik in huis
In een gemiddelde woning is dat: – Verwarming: 75% – Warm water (douche en kranen): 25% – Koken: 5%
Grafiek met het maandelijkse aandeel gas dat Rusland tussen januari 2019 en november 2022 aan de EU heeft geleverd, in vergelijking met andere landen. Het marktaandeel van Rusland was tot aan de tweede helft van 2021 ongeveer 50%.
De prijs voor gas in de VS is zo'n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland.