De truc is om 1 zo'n krul langzaam te verplaatsen naar zo'n andere krul, die twee heffen elkaar op. Het is wel handig om dit te doen terwijl het wiel er nog uit is.
Daarom werkt het een stuk handiger met een naald. Steek de naald (of een veiligheidsspeld) met de punt middenin de knoop. Beweeg deze voorzichtig heen en weer. Je zal zien dat de knoop al iets losser wordt, waarschijnlijk kun je hem nu met je vingers losmaken en uit de knoop halen!
Als je de sieraden niet draagt, bewaar ze dan altijd in een afgesloten zakje of sieraden doosje. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht en zonlicht. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de zilveren sieraden dof of zelfs zwart worden. Dat noemen we oxidatie.
Je knipt het kettinkje door op de plek waar de uiteinden van de kettinkjes elkaar kruisen. 2. Je kunt er ook voor kiezen een goed passend armbandje uit te leggen op tafel. Het kettinkje wat je gaat verkorten leg je er naast en knip je door op dezelfde lengte.
De 3000-kilometer-regel
Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen.
Afhankelijk van de staat van onderhoud, weersomstandigheden en de omgeving waarin je fietst slijt je ketting. Dit bepaalt ook het moment waarop het tijd is voor een nieuwe. De vuistregel die je kan hanteren is dat het verstandig is om je ketting ergens tussen de 3000km en 5000km te vervangen.
Het vervangen van je fietsketting kost bij een fietsenmaker vaak tussen de 20 en de 40 euro afhangende van de kosten van de ketting zelf. Op het moment dat je het zelf doet heb je alleen de kosten van de ketting zelf en eventueel een kettingpons. Een goedkope ketting kost je een paar euro.
Meten doe je door een schuifmaat te gebruiken. Zet de binnenpootjes op 118 mm. Dan zet je hem tussen de schakels en duw je hem uit, tegen de rollertjes aan. Komt ie dan boven de 120,5 mm dan is je ketting versleten.
Je hebt kettingen van 25 euro of 45 euro (shimano bijvoorbeeld) maar je hebt ze ook al van 6 euro. Ook arbeidskosten varieert per fietsenmaker.
SCHOONMAKEN. Maak de ketting schoon met een messingborstel, WD40 ontvetter en een droge doek. Laat zure of alkalische reinigingsmiddelen (zoals roestverwijderaars) staan! Hiermee kun je je ketting flink beschadigen.
Spuit je fietsketting in met een special kettingontvetter zoals CyclOn Bionet Chain Cleaner en laat deze biologische ontvetter een paar minuten intrekken. Door de ontvetter de tijd te geven om in te werken zorg je ervoor dat de vervuiling op de ketting de tijd heeft om los te weken.
Na het mountainbiken in een natte, modderige omgeving is het aan te raden je fiets altijd schoon te maken met een zachte borstel, warm water en fietsreiniger. Voor de ketting bestaan er speciale kettingreinigers, hiermee verdwijnt het vuil wat tussen de schakels is gekomen.
Als je een fietsketting wilt kopen dan is de Shimano Ultegra een van de beste keuzes. De fietskettingen van Shimano staan erom bekend dat ze soepel schakelen en in zijn algemeenheid goede prestaties leveren. Daarna volgt KMC en SRAM.
Als je er een ketting omlegt, en daar kracht op uitoefent, kun je beoordelen of de bladen versleten zijn door te zien in welke mate de ketting op de tanden omhoog komt. Als je op enig punt tussen de ketting en het blad ruimte ziet: vervangen.
Je herkent die slijtage door de afgeronde tandjes en kleine braampjes aan de tanden van de cassette. Het kan ook zo zijn dat je ketting over begint te slaan. Dit is een teken dat de cassette aan vervanging toe is.
Het is een misverstand dat de draairichting van de ketting van belang is. Het is een 'links/rechts' kwestie. De 'binnen' plaatjes zonder tekst hebben een andere constructie dan de 'buiten' plaatjes (met tekst). De looprichting maakt niets uit, zolang de tekst op de (buiten)plaatjes zichtbaar is.
De maat van een fietsketting wordt altijd aangegeven met een steekmaat en een breedtemaat b.v. 1/2 x 1/8. Het eerste getal (1/2) in de maat geeft de steek van de ketting aan, dit is de onderlinge afstand tussen 2 pennen van de ketting, deze steek is tegenwoordig bij zo goed als alle kettingen gelijk namelijk 1/2 inch.
Gemiddeld kan je zo'n 5000 tot 6000 kilometer met één ketting en één cassette doen.
Een schakelketting is een beweeglijke reeks van met elkaar verbonden schakels of schalmen, die meestal uit metaal zijn vervaardigd en vaak de vorm van een ring hebben.
Met de Minitials Extra Designkosten betaal je de extra kosten voor het speciaal aanvragen van een Signature symbool of onze langere lengte van de signature ketting. Onze standaard lengtes zijn 39-40-41cm of 42-43-44cm. Wij hebben een aantal langere lengtes op voorraad 49-50-51cm.