Afmetingen van ruimtes in het bouwbesluit Bij nieuwbouw dient een verblijfsruimte, van een normaal bewoonbare woning (geen recreatiewoning), minimaal 5 m² aan oppervlakte te bevatten en een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 2,6 meter te hebben.
Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
Iedere woonfunctie moet ten minste één verblijfsgebied hebben met een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 11 m² en een breedte van ten minste 3 m. In een dergelijke ruimte kunnen een eettafel en vier stoelen worden geplaatst.
“Voor een kleine woning voorzien wij een bewoonbare oppervlakte van 120 tot 150 m²”, vertelt Joeri. “Bouwen is tegenwoordig duurder, dus moeten de mensen besparen op oppervlakte. Toch willen ze met dit beperkt budget zoveel mogelijk ruimte creëren.
Een woonkamer van 30 m² is van gemiddelde grootte, 60m² is enorm en 15m² is erg klein. Dit is exclusief keuken.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
De bedombouw in 160 x 200 voorkomt aan de andere kant dat je te veel ruimte nodig hebt in de slaapkamer om het lekker comfortabel in te richten. Je hebt in principe voldoende aan 6 tot 7 vierkante meter, als je geen kast in de slaapkamer zou plaatsen.
Een gemiddeld appartement zal gemiddeld 200m2 aan wanden herbergen, een tussenwoning 280m2 en een vrijstaande woning ongeveer 350m2.
De woning heeft minimaal 12 vierkante meter gebruiksoppervlakte per persoon. In een woning met meer dan 80 vierkante meter woonoppervlakte moeten minimaal 3 personen komen wonen.
Voorbeelden van verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor (en bijvoorbeeld niet: toiletruimte, badruimte, garage, berging, technische ruimte, verkeersruimte).
Een reguliere badkamer heeft minder strenge eisen dan een MIVA badkamer, en moet volgens het bouwbesluit een minimale oppervlakte hebben van 1,6 m².Daarnaast moet de breedte minimaal 0,8 meter zijn.
Volgens de definitie van verblijfsgebied in het Bouwbesluit maakt een bad- en/of toiletruimte geen deel uit van een verblijfsgebied.
Alles hangt af van de oppervlakte van de kamers. Voor één persoon moeten de woonkamers minstens 18m² groot zijn EN moeten er minstens één of twee woonlokalen zijn. Voor twee personen moeten de woonkamers minstens 27m² groot zijn EN moeten er minstens één of twee woonlokalen zijn.
Het gemiddelde kameroppervlak is geslonken van 17,9 vierkante meter in 2017 naar 17,1. Daarmee is de huur die studenten per vierkante meter betalen gestegen van 21,50 naar 25,40 euro. Studenten in Amsterdam zijn gemiddeld 611 euro huur kwijt.
Voor woonruimtes met een klein woonoppervlakte (circa 60 m2 of minder) zien we hetzelfde patroon als bij de huurmarkt, namelijk dat woonhuizen een iets hogere prijs hebben dan appartementen met hetzelfde woonoppervlakte.
Een ruimte met een lengte en breedte van 2 x 3 meter heeft een oppervlakte van 6 m2. Aangezien onze ruimtes een hoogte hebben van 3 meter, heeft deze ruimte een totale inhoud van 2 x 3 x 3 = 18 m3.
Keuken. De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Om een beetje te kunnen leven in je keuken moet de oppervlakte hiervan zeker 11 tot 12 m² zijn.
Een studio is meestal niet groter dan 25 m2 en bestaat uit twee ruimtes. De eerste ruimte betreft een verblijfsruimte welke functioneert als woonkamer, slaapkamer en keuken. Veel mensen gebruiken een scheidingswand om de slaapplek af te scheiden van het woongedeelte.
Landelijk komt het gemiddelde uit op 119 vierkante meter. Hoewel het aandeel kleine huizen rap stijgt, komen huizen tussen de 100 en 150 vierkante meter nog altijd het vaakst voor. 37 procent van alle woningen behoort tot die groep. Omgerekend zijn dat bijna drie van de ruim zeven miljoen huizen in ons land.
Het perceel eromheen is nog groter en het liefst wordt een villa omringd door groen zoals bomen, water of een heus landgoed. Hoe groot een gemiddeld vrijstaand huis is, is ook nergens vastgelegd, maar de meeste vrijstaande huizen hebben een woonoppervlak van 180 m2 of meer.
AMSTERDAM - Nederlanders wonen steeds langer in hetzelfde huis. De gemiddelde koopwoning in Nederland wisselt slechts een keer in de 20 jaar een nieuwe eigenaar, blijkt woensdag uit onderzoek van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In 1996 kreeg een woning eens in de 17,5 jaar een nieuwe eigenaar.
In 2020 waren jongeren gemiddeld 23,7 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. De leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten is in 2020 iets gedaald. In de jaren daarvoor gingen jongeren steeds iets later uit huis.