De eerste stap is bepalen welke kamer in je huis je gaat inrichten als babykamer en waar je dus ruimte voor moet maken. De minimale oppervlakte van een babykamer is toch wel 6m2; wil je deze kamer voor je kind blijven gebruiken tot het achttiende levensjaar, dan is een kamer van 12m2 meer geschikt.
Kinderslaapkamer. Voor de slaapkamer van een kind zou 9m² groot genoeg moeten zijn. Een kind heeft weinig nodig in de slaapkamer: een bed, een kleine kast en een klein zithoekje met wat speelgoed past hierin perfect!
Vaak is dit ergens tussen de 18 maanden en 3,5 jaar. De meeste peuterbedden zijn dan ook vanaf ongeveer 18 maanden.
De kamer moet echt zo donker zijn, dat je zelf niks meer ziet als je in de kamer staat. Voor het inslapen werkt het omdat als het donker is, het lichaam meer melatonine aanmaakt waardoor je kindje slaperig wordt.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de babykamer. Kies verantwoord je spullen en materialen én ventileer de kinderkamer goed.
De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud, De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.
Zorg voor de juiste temperatuur in de babykamer
De temperatuur moet tussen de 16°C en 20°C liggen, met 18°C als ideale temperatuur. Veel babyfoons hebben tegenwoordig een ingebouwde thermometer, maar je kan natuurlijk ook gewoon een losse thermometer in de babykamer hangen.
Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.
Zet het bed niet tegenover de deur maar zo dat het kind de deur kan zien. Dit geeft rust en zorgt voor een betere energiestroming. Kies voor lichte, zachte en warme kleuren in de kinderkamer. Pasteltinten blauw of groen en neutrale kleuren zijn hier heel geschikt voor.
Afmetingen van ruimtes in het bouwbesluit
Bij nieuwbouw dient een verblijfsruimte, van een normaal bewoonbare woning (geen recreatiewoning), minimaal 5 m² aan oppervlakte te bevatten en een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 2,6 meter te hebben.
Oppervlakte van minimaal 13 m² voor 2 personen, met een vrije bewegingsruimte van 90 cm rondom het bed en een vrije draaicirkel van 150 cm voor het manoeuvreren met een rolstoel. Per woning dient minimaal 1 slaapkamer hieraan te voldoen.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Ziek worden komt niet door kou.
Om ziek worden te voorkomen kun je dus beter wat vaker je handen wassen. Ook een schone omgeving kan helpen om besmetting te voorkomen. Vraag bezoekers hun handen te wassen voor ze je baby aanraken of, wanneer ze echt grieperig zijn, een andere keer langs te komen.
De eerste paar weken is een box niet echt nodig. Je kindje kan er overdag wel in slapen maar zal net zo prettig in het eigen bedje liggen. Daarna, als de baby wat meer wakker is, is het echter een onmisbaar object in de huiskamer. Het is een veilig plekje om te liggen en er toch bij te kunnen zijn.
De echo wordt via jouw buik gemaakt en je hele kindje wordt bekeken. Het doel van de 20 wekenecho: kijken of je kind gezond is. Op de echo zijn eventuele afwijkingen, zoals een open ruggetje of een open schedel goed te zien. Ook is de ontwikkeling van organen en botten meestal goed te bekijken.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.