Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Bij een toilet waarbij het spoelvolume ingesteld kan worden op meer dan 7 liter, moet de liggende afvoerleiding uitgevoerd worden in een doorsnee van 110 mm. In dat geval moet ook de standleiding een diameter van minimaal 110 mm hebben, immers in een riolering mag geen vernauwing aangebracht worden.
Diameters water afvoer leidingen
32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv. 40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
Voor binnenriolering binnenshuis voldoen doorgaans 3 of 4 verschillende diameters, namelijk 40mm, 50mm, 75mm en 110mm. Voor grotere (bedrijfs)panden zijn diameters 125mm tot 200mm beschikbaar. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110mm. Ook het toilet wordt met 110mm aangesloten op de hoofdleiding.
Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%). Met een afschot voor de riolering van 10 cm per meter buis zit u altijd aan de veilige kant.
Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Breng het brede gedeelte van de afvoermanchet op de afloop van het toilet, zodat het smallere gedeelte in de grond of de wand kan verdwijnen. Schuif nadien uw toiletpot tegen de wand en bepaal door de schroefgaten waar er moet geboord (beton) of geschroefd (hout) moet worden. Werk voor het boren met pluggen.
Plaats de afvoerbuizen in een gelijkmatige helling om verstoppingen te vermijden. De helling norm is 1 centimeter per meter. Voor regenwater mag dit 0,5 tot 1 cm zijn. De afvoerleidingen of buizen moeten in volle grond altijd worden gestabiliseerd.
Tenminste als je overbodig werk wilt vermijden. Bedenk daarom of je een toilet nodig hebt met een afvoer aan de onderkant (in de handel aangeduid met CA- of S-uitgang) of een afvoer aan de achterkant ( in de handel aangeduid met H-uitgang).
De diameter van de afvoerbuis bepalen
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Bij PVC Online vindt u pvc buizen met een diameter vanaf 32 mm tot 500mm, maar de meest gebruikte diameters voor in huis zijn 40mm, 50mm 110mm en 125mm. Al onze PVC buizen en hulpstukken voldoen aan de kwaliteitseisen volgens de NEN 7045 en NEN 7046 en zijn bovendien voorzien van het KOMO keurmerk.
Houd er rekening mee dat de afvoer tegen de achterwand aan moet liggen en dat er een waterleiding van minimaal 12mm naar het reservoir loopt, om die daarmee te kunnen vullen. Tip: een wandcloset komt verder naar voren, door het inbouwreservoir. Houd voor het toilet zo'n 50cm beenruimte aan om goed te kunnen zitten.
Omdat je ook wat ruimte nodig hebt om op de wc te kunnen zitten moet je minstens 60cm breed rekenen. Reken daarbij 50 cm op voor je benen en om voor de wc te kunnen staan (voor de staande plassers onder ons). Zo kom je uit op een plaatsruimte + gebruiksruimte van 60 x 120 cm voor een wc-pot.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Staande toiletten hebben ofwel een afvoer langs achter (H-uitgang) ofwel een afvoer langs onderen (CA-uitgang of S-uitgang). Hangtoiletten hebben steeds een uitgang langs achteren.
Een sprongbocht is een verstelbare afvoer voor het inbouwreservoir van een toilet. Dat is handig als de afvoer van een inbouwreservoir verder van de muur zit dan de afvoerpijp lang is. Of wellicht zit er een draagbalk in de weg.
Een duoblok toilet is een staand toilet waarbij het reservoir op de toiletpot gemonteerd. Dit in tegenstelling tot een toilet met een losse stortbak waarbij het reservoir los van het toilet aan de wand gehangen wordt. Duoblok toiletten zijn daardoor veel strakker en vormen één geheel.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Zo bereken je de hellingsgraad
Stap 1: Meet de horizontale afstand. Stap 2: Meet het hoogteverschil op hetzelfde stukje van de weg. Stap 3: Deel het hoogteverschil door de afstand en vermenigvuldig de uitkomst met honderd.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Het is echter wel belangrijk dat je de beluchter van de afvoer op een bereikbare plaats laat installeren. Soms is het namelijk noodzakelijk om de rioolbeluchter te reinigen. Verder is het belangrijk dat de afvoerbeluchter dezelfde diameter heeft als de buis waarop deze wordt geplaatst.
Voor het verbouwen van je toilet is het verstandig om een vakman in te huren. Zo weet je zeker dat de aansluitingen goed aangelegd worden. Daarnaast is netjes tegelen en kitten iets wat de tegelzetter perfect voor je kan uitvoeren. Gemiddeld zijn toilet plaatsen kosten tussen de €100 en €500 euro.