Je kunt één of maximaal twee vuistgrote stolsels verliezen. Als je meer van zulke grote stolsels verliest, of als je een groot kraamverband hebt dat binnen 20 minuten doordrenkt is met bloed, moet je ons bellen om te overleggen. Van de kleinere stolsels kun je er meer hebben.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
Stolsels bestaan uit samengeklonterd bloed en kunnen variëren in grootte en zijn soms wel zo groot als een grapefruit. Hier hoef je niet van te schrikken, dit is normaal. De eerste paar dagen na de bevalling is het bloedverlies helderrood van kleur en na een aantal dagen wordt het bloedverlies wat bruiner.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Zestal weken
Het duurt ongeveer zes weken voor de baarmoeder weer op haar oorspronkelijke plaats achter het schaambeen zit. Soms daalt de baarmoeder te langzaam in. U kunt dan uw baarmoeder stimuleren door ze regelmatig met de vlakke hand te masseren.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Vastzittende placenta
Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten na je kindje vanzelf geboren. Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.
Na het oprekken van het baarmoederkanaal, wordt de binnenkant van de baarmoeder gecuretteerd. Hierbij wordt met een soort lepel (de curette) de holte rondom schoongekrabd. Dit creëert een soort zelfde situatie als wanneer je menstrueert.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
Hoe zien stolsels eruit? Stolsel kunnen er uit zien als klonten of als een geleiachtige structuur. Meestal zijn ze donker rood tot bruin van kleur. Ze kunnen zo groot zijn als een erwt.
Sommige vrouwen menstrueren al van jongs af aan hevig. Voor veel vrouwen ontstaan de klachten tussen de 30 en 40 jaar en soms na het stoppen met de pil. Verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede zijn kenmerken van hevig bloedverlies.
De geur van het bloedverlies na de bevalling ruikt eigenlijk een beetje als menstruatiebloed en wat zoetig. Als het bloed erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie, of is er een deel van de placenta in de baarmoeder achtergebleven. Neem in dat geval contact op met je verloskundige.
Iedere vrouw verliest wel bloed tijdens de bevalling. Het kan echter voorkomen dat een vrouw overmatig bloedverlies ervaart na de bevalling. Dit wordt fluxus postpartum genoemd, wat in sommige gevallen kan zorgen voor ernstige complicaties.
Het is belangrijk je kraamverband regelmatig te verschonen om zo een infectie te voorkomen. Je kunt het dan ook gerust verschonen iedere keer dat je naar het toilet gaat.
Neem rustig de tijd en probeer of het lukt. Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Bij een miskraam kan een curettage nodig zijn, wanneer er redenen zijn om het natuurlijk verloop van de miskraam niet langer af te wachten. Zowel na een miskraam als na een bevalling kan er moederkoekweefsel in de baarmoeder zijn achtergebleven. Met een curettage moet het weefsel worden verwijderd.
Behandeling met een curettage tijdens een narcose geeft geen pijn. Soms is er een beetje pijn na afloop, maar nooit hevig.
Artsen bevelen officieel aan om twee weken na een abortus te wachten voordat je weer seks hebt. Dit is waarom: bij zowel medicamenteuze als instrumentele abortussen, zul je bloedingen hebben en misschien wat pijn ervaren, vergelijkbaar met krampen.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel. Komt de placenta niet binnen een uur naar buiten, dan moet deze onder narcose verwijderd worden in het ziekenhuis.
Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed. Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer.
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.