Die regels voor de professioneel verzorgde tuinfeesten zijn volgens Jambon dezelfde als de regels die nu gelden voor horecazaken: maximaal vier personen aan een tafel, minimaal anderhalve meter afstand tussen de tafels, mondmaskerplicht voor het personeel en de bezoekers die niet aan tafel zitten, sluitingsuur om 22 ...
Aangezien het mooie weer in Nederland meestal van korte duur is, worden bij tuinfeesten vaak tenten geplaatst. Voor het plaatsen van een tent die aan meer dan twee zijden is gesloten en waarin meer dan vijftig mensen verblijven is het echter nodig om een vergunning aan te vragen.
U moet een melding maken van een feest op eigen terrein waarbij de omgeving last kan hebben van het geluid. Er zijn voorwaarden voor het geven van een feest op eigen terrein. Eigen terrein is bijvoorbeeld uw tuin, dakterras of oprit.
In verband met de brandveiligheid vindt het niet plaats in een gebouw waar meer dan 50 personen gelijktijdig aanwezig zijn of in een (stretch)tent waar meer dan 150 personen gelijktijdig aanwezig zijn. Het geluidsniveau op 2 meter voor de meest nabij gelegen woning is niet hoger dan 70 dB(A) en 83 dB(C).
Gemeente en politie hanteren de richtlijn dat er tot 00.30 uur enige mate van geluidhinder mag plaatsvinden. Er worden voor privé-feesten geen ontheffingen verleend van het verbod geluidhinder te veroorzaken.
Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Organiseer je een evenement op een publiek toegankelijke plaats? Dan heb je mogelijk een evenementenvergunning van de gemeente nodig. Voor kleine evenementen volstaat het soms gewoon melding te maken.
Voor het geven van een feest in een gebouw is geen specifieke vergunning nodig. In een aantal gemeenten wordt gewerkt met een evenementenvergunning, maar deze zijn feitelijk bedoeld voor feesten buiten gebouwen. Informeer bij twijfel wat in uw gemeente van toepassing is.
Bepaal hoeveel feestgangers jouw huis of tuin aankan
Reken voor een feest 1 tot 1,5 vierkante meter per persoon. Dus voor een gemiddelde Nederlandse huiskamer van 45 vierkante meter, geld een maximum aantal feestgangers van 45.
Tussen 22.00 en 7.00 geldt de nachtrust. Veroorzaak geen overlast door dan te boren, harde muziek te draaien of tot laat te feesten. Zet uw fiets in de tuin, garage of zo op de stoep dat iedereen er nog langs kan.
Tot hoe laat geluidsoverlast is toegestaan hangt af van de regels die in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente staan opgenomen. Over het algemeen moet het na 22.00 uur of 23.00 uur stil zijn. Maar het is natuurlijk onrealistisch om dan helemaal geen geluid meer te maken.
“Tussen 7 en 11 's avonds geldt er voor feestjes een geluidsnorm van 45 decibel en tussen 11 's avonds en 8 's ochtends mag er 35 Decibel gemeten worden.
In eigen tuin of huis een feest(je) geven? Ja, dat mag, maar ook hier geldt dat er 1,5 meter afstand van elkaar moet worden gehouden. In ieder geval was vaak jouw handen en hoest en nies in jouw elleboog. Trouwens, een besloten feest (verjaardag of bruiloft) in de openbare ruimte is geen evenement.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken.Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Een klein evenement is bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue. Op kleine evenementen zijn weinig mensen aanwezig. Deze evenementen voor weinig overlast voor bewoners en verkeer. U moet een klein evenement vooraf melden bij de gemeente.
Grote evenementen zijn evenementen waarbij niet alleen het geluidsniveau en de mate van belasting (beslag openbare ruimte, openbare orde) bepalend zijn voor de mate van mogelijke overlast, maar ook de frequentie van dit soort evenementen.
Een besloten feest valt niet onder de definitie evenement en heeft dus ook geen evenementenvergunning nodig. Wel is toestemming van de eigenaar van de plaats nodig waar het feest wordt georganiseerd.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft. Informeer hiervoor bij uw plaatselijke gemeente.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).