Het volume moet kleiner zijn dan 600m3. Als het groter is dan gelden andere regels. De mestopslagplaats dient 100 meter verwijderd te zijn van een geurgevoelig object binnen de bebouwde kom en 50 meter buiten de bebouwde kom. Het moet gaan om het opslaan van mest van landbouwhuisdieren.
Voor een composthoop zijn enkele vierkante meters buitenruimte nodig. Een vrij liggende hoop moet bij de opzet minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang zijn.
De mesthoop moet in de bebouwde kom op 100 meter afstand worden gehouden van geurgevoelige objecten, zoals woningen en kantoren. Buiten de bebouwde kom moet de afstand tot geurgevoelige objecten 50 meter zijn. Wanneer de mest een halfjaar of langer wordt opgeslagen moet dit op een vloeistof kerende voorziening.
Bij het opslaan van minder dan 3 m3 aan vaste mest gelden geen eisen. Voor het opslaan van meer dan 600 m3 vaste dierlijke mest moeten de eisen in de omgevingsvergunning milieu staan. In het Activiteitenbesluit zijn minimale afstanden aangegeven voor het aspect geur.
Wat is de beste plek voor een composthoop? Voor je composthoop kan je het beste een plek in je tuin kiezen die beschut is tegen de wind en die in de schaduw of halfschaduw ligt. Een zonnige plek is niet goed, omdat compost door de zon snel uitdroogt.
Er is alleen vrijstelling als het gaat om vaste dierlijke mest. Er is één voorwaarde: u in een kalenderjaar niet meer dan 20 kg fosfaat (in vaste dierlijke mest) levert per particulier.
Onder strikte voorwaarden kan mest opgeslagen worden op akkerland gedurende maximaal 3 maanden. Men dient een opslag van stalmest te voorzien die ten minste groot genoeg is om de hoeveelheid mest die gedurende een periode van 3 maanden wordt geproduceerd, te kunnen opslaan.
Voor rundveemest geldt een daling van gemiddeld 18,50 euro naar 16 euro per ton. In het zuiden van Nederland ligt de ophaalbijdrage voor varkensmest het hoogst. Daar wordt gemiddeld 23 euro betaald. In het midden en in de noordelijke provincies is de ophaalbijdrage gemiddeld 21 euro per ton.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.
In landelijk woongebied mag men tot 9 paarden houden zonder milieuvergunning en in landbouwzone tot 19.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Paardenmest en bodemmateriaal dient dagelijks verwijderd of ververst te worden. Een vuile stal trekt vliegen en insecten aan. Verse paardenmest bevat veel onkruidzaden. Wanneer verse mest aan grond wordt toevoegt kunnen gewassen last krijgen van de aanwezigheid van dat onkruid.
Wat kost een mestcontainer en wat is de prijs van mest afvoeren? Het hangt af van uw wensen. Maar gemiddeld betalen onze klanten 60 tot 140 per maand. Bij u kan dit bedrag meer of minder zijn.
Afhankelijk van de frequentie van mesten, soort strooisel en aantal uren weidegang zal een pony/paard tussen de 4,4 en 15 m³ stalmest produceren. Aan de opslag en afvoer van deze mest zijn regels verbonden waarbij onderscheid gemaakt word tussen hobbymatig en beroepsmatig houden van paarden.
Kies een goede plek
Plaats je bak of hoop op een plek met losse grond waar hij enkele uren per dag zon krijgt. Maak een composthoop nooit groter dan 1,5 x 1,5 m en niet hoger dan 1 m. Er moet namelijk voldoende lucht door de hoop blijven circuleren.
Hoeveel dieren zijn nog een hobby
Als u kunt uitleggen dat u uw dieren voor de hobby houdt en dus niet bedrijfsmatig, dan bent u een particulier. Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Maak van composteren een regelmatig terugkerend tuinklusje en probeer zoveel mogelijk materiaal te recycleren. De composthoop is de afvalbak van je tuin. Alle onkruid, bladeren, grasmaaisel en etensresten komen erop terecht. Het afval ondergaat een omzettingsproces en wordt als meststof weer hergebruikt in de tuin.
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
Zowel zodebemesten en bouwland injecteren is in de meest gunstige gevallen al mogelijk vanaf € 2,40 per m3. Het verstrooien van compost of stalmest voeren wij uit met twee grote breedwerpige meststrooiers. Deze meststrooiers strooien fijn en regelmatig alle soorten mest en compost uit elkaar.
Een melkveebedrijf heeft zo'n 30 tot 60 m³ plaatsingsruimte dierlijke mest per ha. Bij een gemiddelde van 4 kg stikstof per m³ mest komt er dus 120 tot 240 kg stikstof per ha beschikbaar voor het grasland uit drijfmest. In het bemestingsplan wordt exact uitgerekend hoeveel kuub moet worden bemest voor de eerste snede.
In de mest zitten schadelijke stoffen zitten zoals stikstof en fosfaat. Als de mest op het land wordt uitgereden, komen die in het oppervlaktewater, de bodem en het grondwater. De mest blijft na uitrijden op het land liggen; daardoor is de blootstelling langdurig.
Meer dierlijke mest gebruiken
Afhankelijk van de ligging en de grondsoort van uw perceel ligt wordt uw gebruiksnorm 230 of 250 kilogram per hectare. De gebruiksruimte rekent u op dezelfde manier uit. Aantal hectare landbouwgrond op 15 mei x 230 of 250 kg stikstof uit dierlijke mest.