Oogst een augurkje zo groot als je wilt. Sommige mensen vinden heel kleine augurkjes lekker, sommige mensen houden van grote zure bommen. Je mag zelf kiezen maar pluk ze wel allemaal in ongeveer hetzelfde formaat zodat ze bij de inmaak wel allemaal goed in de pot passen, even knapperig zijn, etc…
Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen. De vruchten die gebruikt worden voor het maken van de augurk zijn kleiner en hebben over het algemeen een dunnere schil dan de vers gegeten komkommer.
Een augurk kan net zoals een komkommer rauw gegeten worden. Het verwijderen van de het stukje aan de kant waar de steel zat is aan te raden.
Augurken zijn een goed middel om je vitamine K binnen te krijgen. Met één augurk krijg je van deze vitamine maar liefst 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. En wat heb je eraan? Vitamine K is vooral van belang omdat het het stollen van je bloed regelt.
Helaas wordt er aan potten augurken vaak veel zout en suiker toegevoegd. De gezondste augurken zijn augurken uit een pot met zo min mogelijk toegevoegde suiker en zout. Deze variant past ook beter in een koolhydraatarm dieet. Er is geen richtlijn van hoeveel augurken je kunt eten.
De test gaat om de uitstraling, de augurk, de beet en de smaak van de verschillende augurken. Kesbeke komt in alle categorieen als beste uit de "pot"! En mag zich daarmee eervol winnaar bekronen tot de lekkerste augurk van Nederland!
Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren. Daarnaast zitten er wat mineralen in zoals jodium. Maar al bij al bevat een augurk weinig echte voedingsstoffen.Onthou dat ze een hoog zoutgehalte hebben en vaak veel natrium bevatten door het pekelen.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht.
Van een komkommer een augurk maken! Het is dan wel geen echte augurk maar de komkommer en augurk zijn familie van elkaar en dus kun je ook prima komkommers inmaken net zoals ze doen met augurken.
Augurken kun je oogsten vanaf half juli tot half september. Eén plant maakt veel vruchten, ongeveer 20 stuks. Na het oogsten adviseren we om te wachten totdat je ongeveer vijf vruchten hebt, zodat je ze daarna kunt inmaken in zuur en kruiden. In de tussentijd kun je de augurken circa 5 dagen in de koelkast bewaren.
Grofweg zijn er drie soorten augurk: de zure (denk aan die heel kleine Franse cornichonnetjes), de zoetzure (het bekende tafelzuur) en de gefermenteerde. Die laatste is wat we in Nederland ook wel pekelaugurk noemen. In Amerika zijn dit de oorspronkelijke Joodse dill pickles.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld.
inderdaad, een mannelijke bloem heeft geen vruchtbeginsel, een vrouwelijke heeft een piepklein vruchtje en eindigt met de bloem en daaruit groeit de augurk, als die bloem stuifmeel krijgt van een mannelijke bloem gaat die zaad vormen en krijg je een bittere smaak.
Gezondheidsvoordelen augurkensap
Allereerst is het mengsel een booster voor je immuunsysteem. Dit komt door de vitamines C en E die je erin terugvindt. Ook zitten er antioxidanten in het sap. Aangezien de koude dagen voor de deur staan, nemen wij wat vaker een glaasje om onze weerstand op te krikken.
Het Franse begrip voor ingelegde augurkjes is cornichons (Fr.: corne = hoorntje). Deze augurkjes zijn extra klein, bijzonder fijn en knapperig.
Matig. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Hartig beleg zoals Johma Kaas augurk is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Er zitten 5 kilocalorieën in 1 grote (20 gram) augurken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'augurken'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Goed voor de nieren
En tot slot: komkommers verminderen het niveau van urinezuur in je lichaam, daarmee houden ze de nieren gezond.
Mijn conclusie. Je zult niet snel aankomen van het eten van augurken, maar toch zijn ze wat mij betreft niet 100% gezond te noemen door de grote hoeveelheid zout en het toegevoegde suiker. De meest gezonde optie die in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, zijn de natriumarme augurken.
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het kramp in je spieren kan voorkomen, zit de sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteeem een boost (dag griepjes!) en geeft je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Dat zeker niet, waar je echter wel rekening mee moet houden is de hoeveelheid natrium (zout) en jodium. Als je erg veel augurken eet en dit een dagelijkse routine is, dan kun je daarmee hypertensie (hoge bloedruk) en hart- en vaatziekten in de hand werken.