Een volwassen hoofdluis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje.
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensen- bloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot.
Een volwassen luis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje en bruin-grijs van kleur. Luizen hebben een plat lijf met 6 poten en 2 voelsprieten. Luizen ademen door kleine luchtgaten op hun lichaam, tracheeën genaamd. Deze kunnen zij sluiten om wel 8 uur lang hun adem in te houden.
U of uw kind kan dus luizen hebben zonder het te merken. Luizen leggen eitjes (neten). Dit zijn kleine bruine of zwarte korrels van 1 millimeter groot. Luizen plakken de eitjes vast aan de haren, vlak bij de huid.
De meest gedetailleerde en efficiënte manier om te controleren op luizen en om luizen te herkennen in het haar is de nat-kam-methode. Daarbij kam je met een luizenkam het hele haar door van het ene oor naar het andere en weer terug.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren.Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Daarom is het belangrijk om je hoofdhuid en haar snel te behandelen. Hoofdluis gaat niet vanzelf over.
Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn. Het afscheren van de haren kan ook helpen om luizen te bestrijden.
Knuffels en beddengoed wassen niet meer nodig
Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht.
Vaak verloopt de besmetting symptoomloos. Jeuk is de belangrijkste klacht bij hoofdluis. Kinderen met een permanente infestatie van luizen hebben vaak weinig of geen last van jeuk.
Een hoofdluis leeft ongeveer een maand en kan 250 eitjes leggen. Meestal zitten er niet meer dan een stuk of 20 hoofdluizen op het hoofd op het moment dat het ontdekt wordt. WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN ?
Hoofdluis plant zich snel voort. Een volwassen hoofdluis leeft ongeveer één maand. In die maand legt hij elke dag 5 of 6 eitjes. Deze komen na 7 tot 10 dagen uit en zijn weer 7 tot 10 dagen later volwassen.
Het volwassen vrouwtje kan al na één dag eitjes leggen. Een eitje is ongeveer 0,8 mm lang, 0,3mm breed. Het vrouwtje legt tussen de 4 en 9 eitjes per dag, afhankelijk van de omstandigheden. Deze eitjes komen uit na pakweg 7 dagen.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand.
Zo kom je van luizen af
Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Controleren op hoofdluis
Luizenpluizen doe je altijd met een fijntandige kam. Dat kan een metalen of een plastic kam zijn. Als die maar fijn is. Bij het luizenpluizen kun je het beste een vel wit papier gebruiken dan kun je goed zien of er luizen uit het haar komen.
Zijn er extra maatregelen in de omgeving nodig? Nee, luizen verspreiden zich door van het ene haar naar het andere haar te lopen. Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen.
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
Ze leven voornamelijk in haar en voeden zich om de 3 à 4 uur met bloed en hebben een vochtige omgeving van zo'n 30°C nodig. Op andere plekken kunnen ze tot 24 uur overleven, of in het ergste geval 48 uur.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen. Neten daarentegen zitten bij de huid.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven.