Een keizersnede wordt altijd uitgevoerd in het operatiekwartier. De vrouw moet gaan liggen en blijft wakker. Alleen haar onderlichaam wordt verdoofd, zodat ze haar bevalling actief kan meemaken. De chirurg maakt dan een horizontale insnijding van een tiental centimeter, 2 tot 3 centimeter boven het schaambeen (pubis).
Een keizersnede is geen kleine operatie. Je houdt er een litteken van 15 tot 20 centimeter aan over. Dit litteken bevindt zich meestal boven je schaambeen, ongeveer ter hoogte van je bikinilijn, en loopt horizontaal.
Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!
Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
Bij thuiskomst kan je gewoon onder de douche. In bad gaan wordt de eerste twee weken nog even afgeraden. Wacht hier in ieder geval mee totdat de wond niet meer bloedt of er geen wondvocht meer lekt. Na een week worden de hechtingen verwijderd.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Hangbuik na keizersnede
Naast een litteken hebben sommige vrouwen een 'hangbuik' na de keizersnede. Boven het keizersnedelitteken zit dan een laagje vet, dat over het litteken heen hangt. Het litteken zorgt ervoor dat vet zich minder goed over je buik kan verdelen. Hierdoor kan je onderbuik een soort flap gaan vormen.
Tijdens fietsen belast je je buikspieren, ook kan je een duizelig gevoel ervaren. Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken). Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Draag je baby wanneer jij er klaar voor bent
Na een bevalling met een keizersnede heeft je lichaam tijd nodig. Je baby lekker dichtbij je houden kan sowieso en is goed voor de hechting. Neem je tijd om te herstellen en ga niet te snel. Draag je baby in een draagzak of draagdoek wanneer JIJ er klaar voor bent.
Wanneer u zich goed genoeg voelt en de bloedwaarden goed zijn wordt het infuus verwijderd. Na een of twee dagen beginnen de darmen weer op gang te komen. De buik is dan vaak nog opgezet en u kunt pijnlijke krampen hebben. Kort na de keizersnede hebt u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën.
Wist u dat? Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen. De baarmoeder heeft immers elke keer te lijden onder het litteken na de operatie, waardoor de volgende zwangerschappen telkens meer risico's inhouden.
De dokter snijdt de huid open, gaat door de vetlaag en spieren heen zodat hij in de buikholte kan komen. De buikspieren worden vervolgens uit elkaar getrokken en de blaas wordt omlaag geduwd. Zo kunnen ze goed bij de baarmoeder. Die snijden ze open om het kindje eruit te halen.
Je kunt verwachten dat je darmen niet direct na de keizersnede weer optimaal werken. Meteen na de bevalling met een keizersnede poepen zit er dus niet in, maar verwacht wel heel wat winderigheid na een keizersnede. De wond en het litteken na een keizersnede hebben de nodige verzorging nodig.
Uw lichaam is sneller weer fit na het dragen van herstellend ondergoed. Speciaal ontwikkeld voor na een keizersnede. Belly Bandit® is het 1 merk in herstellend ondergoed. Maak een einde aan de afvalberg tampons en maandverband.
Als de wond weer meer pijn gaat doen, doet u teveel. Zo min mogelijk traplopen. Tillen: de eerste zes weken niet zwaarder dan ongeveer vijf kg. De wond moet namelijk eerst goed genezen zijn.
Deze wond geneest meestal binnen drie weken. Na een ruggenprik kun je ook last hebben van rugpijn en hoofdpijn. De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als je geen pijn meer hebt en weer alert bent.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Bent u bevallen door middel van een keizersnede, dan kunt u, afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering, na terugkomst uit het ziekenhuis maximaal tot de tiende dag kraamzorg krijgen.
De meest voorkomende klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Het is het beste om zoveel mogelijk te rusten. Probeer de eerste week, wanneer de kraamzorg nog in huis is, uit te rusten zodat je zoveel mogelijk herstelt voor de periode daarna, wanneer je weer meer zelf zult gaan doen.
Je voelt het door jeuk en ook door een 'trekkend' gevoel. Dat komt onder andere doordat de beschadigde huid niet zo goed vocht kan vasthouden. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de operatiewond geheeld is. Daarna heeft het litteken nog wel zo'n 3 tot 6 maanden nodig voor het herstel.