Een pasgeboren gorilla weegt ongeveer twee kilo. Hij kan dan eigenlijk nog niets, behalve zich goed vasthouden aan zijn moeder. Het eerste half jaar blijft een jonge gorilla dicht bij zijn moeder in de buurt.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste. Binnen een groep is er één aap de baas: de zilverrug. Hij kan wel 1,85 meter lang worden. Het gewicht van een zilverrug-gorilla is zo'n 180 kilo.
Gorillamannen kunnen tot wel 1,80 meter groot en tot 240 kilo zwaar worden.Vrouwen meten tot 1,50 meter met een gewicht tot 110 kilo. Er zijn gorilla's bekend die zelfs nog groter en zwaarder waren, maar dat is zeker niet de norm.
De eerste maanden draagt moeder haar baby dicht tegen haar buik aan. Later (wanneer precies is per moeder verschillend; over het algemeen is het na 2,5 à 3 maanden) verhuist de baby naar de rug, waar hij/zij zich vastgrijpt aan mama's haar.
Het gewicht van een volwassen zilverrug zit tussen de 135–175 kg. Het vrouwtje is een stuk lichter en zit op een gewicht van 53–104 kg. De gorilla heeft een brede gespierde borstkas en een brede nek. Ook de handen en voeten zijn zeer krachtig.
Gorilla's hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge dieren worden heel af en toe gevangen door grote roofdieren als de panter. De mens is dus hun enige en grootste vijand.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers.
Gorilla's zijn sterke dieren, die al vanaf jongs af aan al erg gespierd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Zij hebben vanaf de eerste dag al de kracht om zich stevig vast te houden aan hun moeder. Yanga is nog geen anderhalf jaar, maar kan zich met haar 12 kilo al optrekken in de touwen.
Het Guinness World Book of Records benoemde Fatou in 2019 tot de oudste nog levende gorilla in gevangenschap ter wereld. Daarvoor hield Trudy, een gorilla uit 1956, de titel, maar op 24 juli 2019 blies zij op 63-jarige leeftijd haar laatste adem uit in de dierentuin in Little Rock, Arkansas in de VS.
Olifanten. Olifanten zijn misschien wel de meest beschermende moeders ter wereld. De kleintjes worden in de watten gelegd en groeien op in een matriarchale samenleving waar elk vrouwtje in de groep deelneemt aan de opvoeding van de kleintjes.
Apen kunnen overweg met taal
Hoewel ze niet kunnen spreken, hebben gorilla's wel een grote notie van taal. Wetenschappers slaagden erin de gorilla Koko gebarentaal aan te leren. Het dier heeft een vocabularium van meer dan 1.000 tekens, en begrijpt ongeveer 2.000 woorden gesproken Engels.
Zou Bokito dat in de toekomst weer doen, dan verdrinkt hij als hij de andere kant niet haalt. Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Een berggorilla is zes tot tien keer sterker dan een gemiddeld mens. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren. Toch is een gorilla meestal niet superagressief.
In het wild worden gorilla's gemiddeld maximaal 40 jaar oud en in gevangenschap 50. Voor zover bekend leven er nog maar twee gorilla's van dezelfde leeftijd als Vila, beide vrouwtjes.
In de natuur eten gorilla's meer dan 100 verschillende plantensoorten. Ook eten ze veel verschillende onderdelen van planten, zoals bladeren, stengels, wortels, fruit en pitten. Per dag eet een gorilla ongeveer 20 tot 30 kilo.
Gorilla's slapen zo'n twaalf uur, maar orang-oetans krijgen ongeveer evenveel slaap als mensen: acht uur. Zoals bij de meeste zoogdieren is ook de slaap van sommige primaten polyfasisch, waarbij deze dieren binnen een cyclus van één etmaal gedurende meerdere korte perioden slapen.
Vrouwelijke gorilla's worden rond hun achtste jaar seksueel volwassen. Tegen hun tiende jaar krijgen zij hun eerste jong. In de loop van haar leven krijgt een in het wild levend vrouwtje gemiddeld vier tot vijf jongen, met een tussenperiode van ongeveer vier jaar.
De gorilla is een herbivoor die leeft in de Centraal- en West-Afrikaanse regenwouden. Gorilla's leven voornamelijk op de bosbodem. Het mannetje heeft een hoogte van tussen de 1,65 en 1,90 meter, en weegt tussen de 140 en 210 kilogram.
Net als een mens heeft de gorilla geen vaste paartijd. Een vrouwtje menstrueert iedere 28 dagen. Baby's worden geboren na een zwangerschap van ongeveer achteneenhalve maand. De jonge gorilla's drinken bij hun moeder tot ze drie of vier jaar zijn.
In gevangenschap (de dierentuin) komt coprofagie veel vaker voor. Soms eten gorilla's hun ontlasting, omdat het nog ruikt naar voedsel dat ze de dag ervoor hebben gegeten. Als ze dat erg lekker vinden (bijvoorbeeld sinaasappels), dan eten ze het gewoon nog een keer op!
Neuriën en zingen wordt waargenomen als gorilla's ontspannen zijn en ze zich in een aangename omgeving bevinden; bijvoorbeeld omdat de zon schijnt en er voldoende eten voorhanden is. Vaak wordt het zingen dan ook waargenomen als de gorilla's aan het eten zijn, een moment dat een gorilla het meestal naar zijn zin heeft.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren ter wereld is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
De natuurlijke vijanden van apen zijn roofdieren (zoals luipaard, jaguar of nevelpanter), roofvogels en soms ook slangen en krokodillen.De grootste vijand van apen echter is de mens. Op heel veel apensoorten wordt er jacht gemaakt.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht.