Zo'n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zwangerschapskwaal te maken: het zwangerschapsmasker. Dit is de naam van de vlekken die vooral op je voorhoofd, je jukbeenderen, je kin en rondom je ogen ontstaan tijdens je zwangerschap.
Hoe ontstaat het zogenaamde zwangerschapsmasker? De pigmentvlekken die kunnen ontstaan in je gezicht in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, worden ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Pigment bestaat uit een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de huid wanneer je bent blootgesteld aan zonlicht.
Gaat het zwangerschapsmasker ook weer af? Vaak zien we dat de bruine vlekken zich langzaam ontwikkelen in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Gelukkig: na de bevalling verdwijnt het melasma meestal ook weer geleidelijk. Helaas is bij een deel van de vrouwen melasma blijvend zichtbaar.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Tweede en derde trimester
Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.
Een zwangerschapsmasker voorkomen
Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw.
Een zwangerschapsmasker heeft meestal een hormonale oorzaak en dankt zijn naam daarom aan de zwangerschap. Wij kunnen zwangerschapsmasker prima verwijderen. Soms door lasertherapie, maar meestal met peelings en/of producten van ZO medical. Dit is afhankelijk van je pigment.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
IS ZWANGER DE ZON IN GAAN SLECHT VOOR DE BABY? UV-straling is niet schadelijk voor de baby, want het kan niet doordringen in de baarmoeder. Toch zijn er wel enkele andere factoren waar je rekening mee moet houden. Doordat je sneller last hebt van de hitte kan je lichaamstemperatuur sneller dan normaal oplopen.
De vlekken die op je gezicht ontstaan zijn een vorm van hyperpigmentatie, net zoals wanneer je te lang in de zon hebt gezeten en je huid een bruine kleur krijgt. Bij mensen met een lichte huid ontstaan er bruine of grijsachtige vlekken, mensen met een donkere huid krijgen er juist lichte vlekken bij.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. In de Engelse literatuur wordt melasma ook wel “chloasma” genoemd. In lekentaal staat deze conditie ook bekend als “zwangerschapsmasker” omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Overleg met verloskundige over zwangerschapsmassage
Het is altijd een goed idee om eerst met je verloskundige te overleggen voordat je een zwangerschapsmassage neemt. Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden.
Warmte massages zijn ook niet aan te raden. Zoals een Hot Stone massage of kruidenstempel massage tijdens deze massage komen er heel vel afvalstoffen vrij. Als je niet zwanger bent plas je dit wel weer uit, maar ben je wel zwanger plas je ze ook wel uit maar kan het ook in de baarmoeder terecht komen.
Dit kan tot het einde van uw zwangerschap. Sommige drukpunten in het lichaam staan in verbinding met de baarmoeder en mogen tijdens de massage dan ook niet worden geactiveerd. De masseur houdt hier rekening mee. Daarnaast worden warmte massages en kruidenmassages afgeraden.
Sommige vrouwen ervaren geen misselijkheid, anderen hebben dan weer veel pijn aan de borsten, nog anderen zullen zich enorm vermoeid voelen. Jij hebt gewoon geluk dat je geen last hebt van die zwangerschapskwaaltjes. Dat is alles! Dit betekent niet dat je zwangerschap niet evolueert of dat er een probleem is!
Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe. Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol.
Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd.
Pigmentvlekken crème best getest
Het pigmentserum van Biodermal (nu met 40% korting) is wat dat betreft een aanrader, want dit is de best geteste crème tegen pigmentvlekken. Door de extra hoge concentraties werkstoffen zijn de pigmentvlekken duidelijk minder zichtbaar.
Zowel een laserbehandeling als een peeling is een goede behandeling tegen pigmentvlekken. Een peeling is vooral bedoeld als er sprake is van oppervlakkige pigmentatie. Ook de getinte en donkere huid komt in aanmerking voor een peeling.