Voor je 35e komt een hartinfarct erg weinig voor. Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen. Aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van slagaderverkalking.
In de media verschijnen regelmatig berichten dat jonge mensen plotseling overlijden, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het lijkt vaak voor te komen, maar in werkelijkheid is het erg zeldzaam dat mensen onder de 45 een acute hartstilstand krijgen.
Cijfers hartinfarct
In 2020 kwamen er ongeveer 34.000 mensen in ons land in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct. Elke dag komen ongeveer 92 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. Elke dag sterven gemiddeld zo'n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen.
Factoren die de kans op een hartinfarct verhogen zijn roken, een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en langdurige stress. Met een gezonde leefstijl verlaag je jouw risico. Gezond leven houdt in: niet roken.
Houd je hart veilig
De meeste hartaanvallen vinden plaats op maandag – de kans dat je rikketik stopt met tikken is zelfs 11% hoger dan op de rest van alle doordeweekse dagen. Zaterdagen waren overigens het minst populair.
Duidelijke signalen
De pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek. zweten. misselijkheid of braken.
Krijg je door stress een hartinfarct? Je krijgt niet zomaar een hartinfarct als je eens wat stress hebt maar stress kan wel bijdragen aan hartproblemen. Stress hangt samen met slagaderverkalking en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct.
duurt minstens 10 à 20 minuten; is aanwezig in rust of bij lichte inspanning; kan uitstralen naar je linkerarm of beide armen, je schouders, hals, kaak, rug of bovenbuik.
Gezonde voeding en voldoende rustperiodes inlassen, zijn dus de beste manier om onze bloedvaten gezond te houden en een hartaanval te voorkomen. Soms kunnen ook geneesmiddelen, zoals aspirine of cholesterolverlagers, verlichting brengen.
Tussen het 55-ste en het 65-ste jaar krijgen vooral mannen met hartziekten te maken. Het risico op een hartinfarct is voor mannen in die leeftijd zes keer groter dan voor vrouwen, omdat vrouwen tot de overgang worden beschermd door het geslachtshormoon oestrogeen.
Plotselinge dood kan ineens en onverwacht toeslaan, niet zelden op jeugdige leeftijd. Voor alle betrokkenen is het een dramatisch voorval. Plotselinge dood is bijna synoniem aan plotselinge hartdood. Een Maastrichtse studie schat dat per jaar 1 op de 1.000 Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar plotseling overlijdt.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Zonder behandeling treedt binnen een paar minuten overlijden op. Dit heet plotselinge hartdood (SCD).
Acuut infarct: U ervaart acute klachten. Stil infarct: U ervaart geen duidelijke (pijn)klachten. Op een hartfilmpje is te zien dat een hartinfarct heeft plaatsgevonden, terwijl u het niet heeft gemerkt. Een stil infarct komt vaker voor bij vrouwen.
Extra alert bij hartinfarct op jonge leeftijd
Voor je 35e komt een hartinfarct nog erg weinig voor. Als je ouder wordt, neemt de kans op een hartinfarct langzaam toe. Dit komt doordat de conditie van je bloedvaten achteruit gaat als je ouder wordt.
Signalen hartinfarct
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Je voelt je beroerd en de pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Triggerpoints in deze spier kunnen symptomen geven die lijken op een hartaanval. Triggerpoints in deze spier kunnen een diepe pijn in de schouder, arm en borst geven. Vaak ook in rust en tijdens de ademhaling. Triggerpoints in deze spier kunnen dat beklemmende gevoel op de borst geven.
Bij een acuut hartinfarct voelt u een heftige drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de kaken, armen en/of de rug en meer dan een half uur kan aanhouden. De pijn gaat meestal samen met zweten, misselijkheid en een gevoel van ziekte en angst.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Bel met uw huisarts als u een of meer van deze klachten heeft: Als u voor het eerst hartkloppingen krijgt die niet overgaan als u een paar minuten rustig zit. Als u ineens een heel onregelmatige hartslag krijgt: het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer.
Soms treedt er een stil infarct op. Bij een stil infarct is op het hartfilmpje te zien dat er een hartinfarct heeft plaatsgevonden, maar de patiënt heeft er zelf helemaal niets van gemerkt. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Bij een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, is er een verstopping in de kransslagader van het hart. Daardoor stroomt er geen bloed meer naar een deel van de hartspier. Het hart krijgt te weinig zuurstof. Een deel van de hartspier beschadigt en sterft af.