De kans dat je minder vruchtbaar wordt door chlamydia is kleiner dan 1%. Het gebeurt in Nederland bij naar schatting 500 vrouwen per jaar. Heb je vaker chlamydia? Dan wordt de kans dat je als vrouw minder vruchtbaar wordt snel groter.
De meeste vrouwen die een chlamydia infectie gehad hebben zullen wel gewoon zwanger kunnen worden. Als er sprake is van actieve kinderwens, en je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, zal je huisarts je doorverwijzen naar een fertiliteitskliniek voor verder onderzoek.
Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter.
De kans op onvruchtbaarheid neemt toe, als je vaker besmet wordt met chlamydia. Ook mannen kunnen onvruchtbaar worden door chlamydia als zij een bijbalontsteking krijgen. Een bijbalontsteking gaat meestal met veel pijn gepaard. De zaadkwaliteit kan dan heel slecht worden.
Je kunt ook chlamydia oplopen. Dit is een SOA waar je onvruchtbaar van kunt worden. Je kunt een SOA voorkomen door een condoom te gebruiken bij het vrijen. De pil beschermt je niet tegen SOA.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
De behandeling kan bestaan uit 2 pillen die je in 1 keer inneemt of een kuur van 2 pillen per dag die je 1 a 2 weken slikt. Heb je klachten door de chlamydia infectie, dan merk je dat na inname van de medicijnen de klachten gaan afnemen danwel verdwijnen. Zo weet je dat de medicatie zijn werk doet.
Een Chlamydia-behandeling gebeurt met antibiotica. Word je niet behandeld, dan kunnen er op termijn ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals ontstekingen aan de eileiders, bijballen en prostaat en het kan uiteindelijk zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is dus besmettelijk en je kunt het krijgen door seks. Je kunt het hebben en anderen besmetten zonder dat je het merkt. Je kunt last krijgen van pijn bij het plassen en vocht uit je penis of vagina.
Symptomen van onvruchtbaarheid
Onvruchtbaarheid komt meestal pas aan het licht, wanneer je zwanger probeert te worden. Een verminderde kwaliteit van zaadcellen bij de man geeft in het dagelijks leven geen klachten. Vrouwen kunnen wel klachten hebben van de onderliggende oorzaak van de onvruchtbaarheid.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Enkele dagen na een volledig afgemaakte antibiotica kuur ben je niet meer besmettelijk voor anderen. De chlamydia is dan gedood. Vaak wordt er echter geadviseerd om dan nog minimaal een week te wachten voordat je weer seksueel actief wordt. Dit om te zorgen dat de slijmvliezen zich kunnen herstellen.
Conclusie. C. trachomatis-infectie tijdens de zwangerschap is een belangrijk gezondheidsprobleem in Nederland dat klinisch onvoldoende onderkend wordt. Chlamydia kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor vrouwen en pasgeborenen, maar ook leiden tot vroeggeboorte.
Je partner kan een soa hebben zonder het te weten
Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt. Het kan dus zijn dat jullie allebei een soa hebben, maar jij wel klachten hebt en je partner niet. Of andersom.
Na inname van een behandeling worden chlamydia bacterien binnen enkele dagen gedood. Dit wil niet zeggen dat je binnen 2 dagen klachtenvrij bent. Klachten kunnen wel enkele dagen tot weken aanhouden.
Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner. Chlamydia nestelt zich in slijmvlies en beschadigt dit. Door zeven dagen te wachten, laat je het slijmvlies volledig herstellen.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Wat kost een chlamydia behandeling bij Soapoli-online? De apotheek rekent kosten voor de uitgifte van de medicatie voor chamydia. Gemiddels liggen deze kosten tussen de 15 en 30 euro.
Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Tongzoenen is dus veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid HIV-virus te klein om een besmetting te veroorzaken; bovendien is het virus er aanwezig in een 'niet-besmetteljke' vorm.
Chlamydia-infecties komen relatief veel voor onder jongeren en jong volwassenen. Soms ruimt het lichaam de infectie zelf op, in andere gevallen kan een chlamydia-infectie tot complicaties leiden. Bij vrouwen uit zich dat bijvoorbeeld in een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en soms zelfs in onvruchtbaarheid.
Ja. Een behandeling is geen inenting. Als je opnieuw met de chlamydia-bacterie in aanraking komt, kan je opnieuw worden geïnfecteerd. Het is zelfs zo dat de kans op complicaties zoals onvruchtbaarheid (voor vrouwen) na meerdere infecties veel groter is.
Chlamydia. In 2021 hadden 20.338 bezoekers aan de CSG's een chlamydia-infectie. Dat is bijna evenveel als in 2019 (21.123). Van het totaal aantal vrouwen dat zich liet testen bij de CSG's had 16,2 procent chlamydia.
Het is daarom belangrijk dat de partner(s) zich laat onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom.
Na de antibioticakuur is chlamydia nog tot ruim een week besmettelijk. Zorg dus dat je gedurende die tijd helemaal geen seksueel contact hebt, ook niet met condoom. Soms wordt na je behandeling nogmaals een soa test afgenomen, om zeker te weten dat je niet meer geïnfecteerd bent.