Helaas is vooraf niet te voorspellen of chemotherapie aanslaat. Het doel van chemotherapie is de kankercellen doden of hun celdeling remmen. Daardoor kan de kanker genezen of kan de tumor kleiner worden. Het is moeilijk in te schatten of chemotherapie aanslaat.
Helaas zijn kankercellen bijzonder slim. Ze zijn gericht op overleven en om dat te bereiken kunnen ze van gedaante wisselen als ze bedreigd worden. Het kan hierdoor zomaar gebeuren dat de medicijnen die je krijgt toegediend tijdens een chemobehandeling ineens niet meer aanslaan.
,,Bij 60 tot 70 procent slaat de belastende chemokuur niet aan.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
De medicijnen bij chemo
Helaas remmen ze de deling van alle cellen, dus ook gezond weefsel wordt aangetast. Maar ze werken extra goed op cellen die snel delen, zoals kankercellen. Daardoor kan de tumor kleiner worden en helemaal verdwijnen.
Met chemotherapie kunnen sommige vormen van kanker genezen worden. In medische termen spreekt men van curatie. Kankervormen die door chemotherapie genezen kan worden zijn onder andere bepaalde vormen van lymfeklierkanker (Hodgkin en bepaalde non-Hodgkin lymfomen) en zaadbalkanker.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Hoe weet je of de chemotherapie aanslaat? Het lastige met chemo is dat je niet echt aan je lichaam kunt voelen of het aanslaat. Sommige mensen denken dat het een goed teken is om veel bijwerkingen te hebben, maar dit staat echt helemaal los van de werking.
Op dit moment overleeft gemiddeld 67% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%).
Hoe lang dit precies duurt, verschilt per chemo en kan variëren van 1 dag tot soms wel een week. In de periode dat de chemo je lichaam verlaat, kunnen jij en anderen het best niet te veel in contact te komen met dit lichaamsvocht. Lees op deze pagina over: chemotherapie in urine, ontlasting en braaksel.
Uitbehandeld zijn wil dus eigenlijk zeggen dat er geen curatieve behandeling (een behandeling die gericht is op genezing) meer mogelijk is. Uitbehandeld zijn, wil dus niet per sé zeggen dat je snel komt te overlijden. Met een ongeneeslijke ziekte kun je nog lang leven, dat hangt erg af van je persoonlijke situatie.
Als je niet meer kunt genezen, dan kun je palliatieve zorg krijgen. Die zorg helpt je om zo goed mogelijk te leven, ook al is er geen genezing mogelijk. Lees meer over palliatieve zorg. Naast de steun van een arts en verpleegkundige kun je hulp krijgen van een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Kankercellen delen zich sneller dan andere lichaamscellen en kennen een ongeremde groei. Chemotherapie heeft een remmend effect op de deling van cellen. De kankercellen zijn gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie dan gewone cellen. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Veel mensen hebben na de behandeling met chemotherapie last van een chemobrein.Je kunt je moeilijk concentreren, bent prikkelbaar en bent snel moe.
Alvleesklierkanker (exclusief neuro-endocriene tumoren (NET)) heeft met 5% de laagste overleving. Voor de meeste soorten kanker is er de afgelopen 25 jaar vooruitgang geboekt. Bij een aantal vormen van kanker is er echter amper vooruitgang geboekt, waaronder blaaskanker en maagkanker.
De kans op overleving is fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker en ook bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Kankersoorten met een 5-jaarsoverleving hoger dan 80% zijn huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Door chemotherapie of radiotherapie neemt de kans op ontstekingen toe. Alcohol kan dit risico nog verder vergroten, bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen in de mond [7]. Er is enig bewijs dat alcoholgebruik de immuniteit vermindert en hierdoor invloed heeft op de werking van chemotherapie en radiotherapie [8 – 10].
Je kunt informatie minder goed begrijpen en je kunt minder goed dingen onthouden. Concentreren, aandacht verdelen, plannen en organiseren: het is allemaal lastiger dan vroeger. Ook kan het chemobrein inhouden dat je problemen hebt met taal.
Je kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijg je één of meer keren chemotherapie toegediend.
Sommige mensen hebben hier veel last van, andere mensen merken er weinig van. Dit komt door het soort chemotherapie en de dosering. Hoe erg uw bijwerkingen zijn, heeft geen invloed op het resultaat van de chemotherapie.
Bij chemotherapie gaan de cytostatica via het bloed naar je cellen. De medicijnen worden omgezet in afvalstoffen. De afvalstoffen van de medicijnen verlaten uiteindelijk je lichaam via je ontlasting, urine en via zweet en braaksel. Meestal duurt het maximaal 7 dagen voordat alle chemotherapie uit je lichaam is.
Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.