Kalimèra betekent letterlijk "goedendag". 'Chèrete' zegt men tussen 12.00 u en 17.00 uur en bij aankomst. 'Se Cheretó' of 'Sas Cheretó' gebruik je bij vertrek en dat betekent 'ik begroet je' of 'ik begroet jullie'. 'Kalispèra' zegt men vanaf 17.00 uur tot laat in de avond.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Kalinichta betekent welterusten (voor straks) en wordt in heel Griekenland zonder opvallende dialecten gebruikt. Je gebruikt kalinichta bijvoorbeeld als je de rekening hebt betaald in een restaurant of taverna en je gaat na 23.00 uur naar huis.
sorry (interjection): συγγνώμη
Zeg "Yassou" (uitgesproken als JA-soe).
Deze groet is het meest geschikt om informeel "hallo" te zeggen tegen één persoon. Glimlach tijdens het groeten en wees vriendelijk. Soms wordt 'yassou' ook als 'giasou' of 'ya su' geschreven, en het wordt ook wel afgekort tot 'ya' in een informele setting.
Wat & Hoe Taalgids Grieks is de beste tolk voor op reis. Met ruim 4000 woorden en handige zinnen, een overzichtelijke woordenlijst en met de beknopte grammatica krijg je de taal onder de knie. Wat & Hoe Taalgids Grieks is de beste tolk voor op reis.
Het wordt gemaakt van oploskoffie, suiker, ijsblokjes en water (melk kan naar wens worden toegevoegd). Heel simpel en per toeval uitgevonden in 1957 op de Internationale Beurs in Thessaloniki toen een medewerker van Nestlé geen warm water kon vinden, maar toch zin had in een kopje koffie. Een drank van Griekse origine.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
In het Grieks zeg je ik hou van jou als je zegt “S'agapo“.
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
jamás → ooit, nooit, nimmer.
Yama is in de vedische mythologie ook de naam van de god van de dood en heer van alle mensen. Er zijn vijf yama's, geloften of geboden van zelfonthouding, die van onthouding van geweld, van leugen en bedrog, van diefstal, van onkuisheid en van bezitzucht. Samen vormen ze de Grote Gelofte.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
water (zn): νερό
Het Grieks (Ελληvικά) is een talenfamilie van de Indo-Europese talen. Het werd door de Achaeërs naar Griekenland gebracht rond 1900 voor Christus. In eerste instantie waren er verschillende gesproken dialecten, met als belangrijkste groepen: Ionisch-Attisch, Dorisch en Eolisch Grieks.
Om Hongaars, Russisch en Grieks te leren ben je wel een stuk langer bezig: gemiddeld zo'n 1100 uur. Stel dat je 8 uur per dag zou studeren, dan ben je 138 dagen bezig voordat je deze talen eigen bent.
Grieks (Dimotiki) is de nationale taal. Toch geldt Engels als de eerste handelstaal. Afhankelijk van achtergrond, opleiding en werkervaring wordt er ook een derde taal gesproken, zoals Duits, Frans, Italiaans, Turks of Russisch.
Het grootste misverstand dat er bestaat, is dat Latijn makkelijker zou zijn. Dat klopt niet: Grieks en Latijn zijn anders, maar gelijkwaardig. Doordat het Grieks lidwoorden gebruikt is deze taal vaak wel wat makkelijker te volgen. Op het CE scoren onze leerlingen voor Grieks ongeveer 0.8 punt hoger.
– liefde in het Italiaans.
Proost in het Grieks
De Grieken klinken hun Ouzo's en roepen daarbij luidskeels in het Grieks “Gia mas” of “Stin igeia mas”.