Cichorei is een tweejarige plant. Als een zaadje kiemt zal er het eerste jaar alleen een groene plant uit komen zonder bloemen. In de winter gaat de plant in rust, meestal sterft het blad af, maar onder de grond leeft de wortel verder.
Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. In Nederland en België is de plant echter al vele eeuwen lang aanwezig en waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht. Cichorei komt voor in wegbermen, maar ook langs dijken, in droog grasland, bij muren en op vuilnisbelten kan ze worden aangetroffen.
Cichorei is een wortel, familie van witlof en andijvie. Het werd vroeger veel gebruikt als vervanger van koffie of als smaakmaker in de koffie. Tegenwoordig is cichorei weer meer populair omdat het wordt gebruikt als cafeïnevrije variant van koffie.
Cichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat zoals we eerder al aangaven een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien. Deze micro-organismen helpen bij de spijsvertering en houden je lichaam vrij van vrije radicalen.
Zowel de bloemen, bladeren en de wortel van de plant zijn eetbaar. Wel is de wortel eerder bitter van smaak.
De Beukelaar Cichorei grof 500 gram BEL bestellen | ah.nl.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Cichorei is gezond
De geneeskrachtige werking komt door het polyfenol esculetine in de wortels. Deze stof werkt stimulerend op de lever en de nieren, is gebleken uit wetenschappelijke onderzoeken. Een andere gezonde stof in cichorei is inuline.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën. Daarnaast neemt Inuline vocht op uit de darmen. Door de opname van vocht wordt de stoelgang makkelijker en wordt de darmperistaltiek verbeterd..
Medicinale werking
Zowel de wortel als de blaadjes van de plant zelf werkend laxerend en diuretisch, wat vochtafdrijvend betekent. Cichorei heeft verscheidene medicinale eigenschappen in de volksgeneeskunde die niet allemaal zijn bevestigd door de wetenschap.
Cichorei is een plant die inuline in de wortels opslaat. Het cichorei-extract is ook een beetje zoet, zodat het snoep en de drop 30% minder suiker en 15% minder calorieën kunnen bevatten dan de standaard receptuur.
Deze vaste plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt.
Cichorei werd veel in de Friese Wouden geteeld en gedroogd, vooral in de gemeente Dantumadeel. In oorlogs- en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte koffie op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak.
Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Aan wilde cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. Ook werd cichorei in het verleden gebruikt als surrogaat voor koffie.
Jacob Hooy Inuline Poeder kopen bij Holland & Barrett.
De cichorei wordt verwerkt zonder toevoeging van andere ingrediënten, waardoor de goede eigenschappen van de natuur behouden blijven. Daarnaast is het vegan, glutenvrij, rijk aan vezels en van nature cafeïnevrij. Het kan puur gedonken worden of in combinatie met een andere drank, zoals soja- of rijstemelk.
Cichorei en inuline
Die reserve is inuline, ook cichoreiwortelvezel genoemd. Voor de plant een bron van energie, voor ons een 100% plantaardige vezel. Onze voorouders uit de steentijd aten wel 135g inuline per dag, volgens paleontologen.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
Witloof is een 19e-eeuwse creatie. In zijn periode aan het hoofd van de Brusselse Kruidtuin (1826-1836) forceerde Frans Bresiers in de champignonkelder cichorei. Op de wortels ontwikkelde zich witte kropvorming tot hij een gedrongen, krokante groente bekwam.
Chicorei wordt nog steeds gebruikt als koffie-vervanger, maar ook gebruikt in tal van andere gezonde producten. Cichorei is namelijk ontzettend gezond. De wortel van cichorei bevat inuline.
Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger die geen cafeïne bevat en dus helemaal geen invloed heeft op je slaappatroon. Het bevat daarnaast een hoog kaliumgehalte en heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Het is een ideaal alternatief voor wie maagklachten krijgt door koffie.
Pacha de Cacao is bereid met niets meer dan cacaopulp en water. Het zit vol met goede voedingsstoffen en helpt boeren in Zuid-Amerika aan meer inkomen. Zijzelf maken er allang een verfrissend drankje, maar dat bleef lange tijd in de rest van de wereld onbekend.