Normaal volg je dus overal de markering aangegeven met twee streepjes, onderaan rood, bovenaan wit (of rood, geel betreft een Streek GR-pad). Het is een uniform gebruikt merkteken, dus in gans Europa. Een richtingverandering is aangegeven met een extra duo streepjes en de te volgen richting.
GR-paden zijn wandelroutes over lange afstand. Je kan ze volgen via de gekende wit-rode markeringen, een GPX-track of een topogids. Ze bieden niet de snelste route van A naar B, maar wel de meest aantrekkelijke!
Blauw staat voor gemakkelijk, rood voor middelzwaar, zwart voor moeilijke tochten. Op borden onderweg zijn punten in verschillende kleuren aangebracht. Rood staat voor middelzware wandelingen. Zwart betekent moeilijke wandelingen, die alleen geschikt zijn voor zeer ervaren bergbeklimmers zonder hoogtevrees.
Met de rugzak doorkruist Arnout Hauben te voet en met een tent eigen land. Samen met zijn twee vrienden trekt Arnout langs de GR 129, de langste GR-route van het land.
Dat kan via het gelijknamige langeafstandswandelpad, oftewel de GR 129. De eerste 118 kilometer door Vlaanderen rijgen het mooiste groen en erfgoed aan elkaar tijdens je wandelvakantie. Tv-maker Arnout Hauben ging je tijdens de zomer van 2020 al voor.
De GR5 is een langeafstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice. De route loopt daarbij door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De GR5 is onderdeel van de Europese wandelroute E2.
Wandelen - of 'hiken', met een hippe term - is helemaal van deze tijd. Wanderlust is een Duits woord dat ook in andere talen een plaats heeft verworven.
Het Nederlands Kustpad is het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland, in totaal 725 km.
De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige langeafstandroute door Haspengouw. De route is 182 km lang: een hoofdroute van 130 km en nog 52 km aan doorsteken, waardoor je ook kortere lussen kunt maken!
Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland en doet de meeste natuurgebieden aan van alle LAW's. Ben je een vogelaar, dan is het Trekvogelpad helemaal iets voor jou. Het pad loopt namelijk door vele vogelgebieden.
Even voor de duidelijkheid, een Klompenpad loop je niet op klompen. Als je een Klompenpad gaat lopen trek je stevige (waterdichte) wandelschoenen aan, die heb je écht nodig. Klompenpaden bieden een unieke combinatie van wandelen over herstelde historische paden en boerenland.
Ga je beginnen met wandelen dan is het belangrijk dat je langzaam opbouwt. Probeer niet in één keer 10 kilometer te wandelen maar start met een paar keer per week een half uur. Bouw dit rustig op door er wekelijks een kwartier aan toe te voegen, zodat je goed aan blijft voelen wat je lichaam aan kan.
Misschien wel het mooiste pad..
Het Trekvogelpad, ook wel 'Pieterpad-Overdwars' genoemd, is het langste natuurpad van Nederland. Loopt het Pieterpad grotendeels parallel aan de routes van trekvogels, het Trekvogelpad staat er haaks op. Maximaal genieten van overtrekkende vogels dus!
Via Roosteren en Born gaat de route naar Sittard, en van daar naar Spaubeek, Nuth en Voerendaal. Hierna loopt de route door heuvelachtig gebied langs Ubachsberg, Gulpen, Schin op Geul, Cadier en Keer en Gronsveld, om achter Mesch weer in België te geraken. Het pad eindigt bij het station van Wezet (Visé).
Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon is 4 à 5 km per uur. Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen? Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag.
De gemiddelde snelheid van een wandelaar? Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar is 4 tot 5 kilometer per uur. Getrainde wandelaars lopen vaak wat harder. Zij halen de snelheid van 6 of zelfs 7 kilometer per uur met gemak, ook op langere afstanden.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Nederland is behoorlijk druk en in sommige natuurgebieden is het hartstikke druk met wandelaars en fietsers. Maar de meeste etappes van het Pieterpad zijn verrassend rustig. Tijdens sommige etappes kon ik het aantal mensen die ik tegenkwam zelfs op 2 handen tellen.
Hoek van Holland - Bergen op Zoom
Hoek van Holland is de startplaats van het Nederlandse deel van de GR5. In Maassluis wordt de Nieuwe Waterweg per veerboot overgestoken,waarna je per brug over het Calandkanaal, het Hartelkanaal en het Brielse Meer loopt.
De Pieterpad route is onderverdeeld in Deel 1 en Deel 2 en kent in totaal maarliefst 26 etappes. De route kan ook omgekeerd gelopen worden, van de Sint Pietersberg naar de Pieterberg, maar het hoge Noorden is het favoriete startpunt.