Een mondneusmasker dekt mond en neus af en beperkt de besmettelijkheid van een patiënt met een bovenste luchtwegeninfectie die het masker draagt. Want infectieuze druppeltjes van neus en mondslijmvliezen komen minder makkelijk in de omgeving terecht; ze blijven voor een deel hangen in de stof van het masker.
Het chirurgische mondmasker is een voorbeeld van een medisch mondmasker. Ze zijn er in 3 types: Type I, type II en type IIR. Ze lijken op blauwe wegwerpmondkapjes, maar er is een wezenlijk verschil. Deze mondkapjes hebben immers altijd een extra laagje dat fungeert al filter, zodat het betere bescherming biedt.
FFP maskers
Door de sluitende pasvorm is de kans op 'lekkage' tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker. FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn. FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%.
Mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Als u een medisch mondkapje draagt, beschermt u uzelf en anderen tegen besmetting.
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%). Ook hebben de maskers een CE-markering.
Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen. Je vervangt het masker ook als het masker nat voelt, als het beschadigd is of wanneer je tussendoor iets eet of drinkt.
Wat is een KN95 of N95 masker? In andere landen is de benaming voor FFP2 maskers anders dan in Europa en wel KN95 (China GB2626-2006) of N95 (United States) . Deze mondmaskers worden geproduceerd voor zowel persoonlijk gebruik als voor medische doeleinden.
Vanaf 20 april 2023 wordt het dragen van maskers alleen geadviseerd voor patiënten met ademhalingssymptomen (hoesten, niezen, keelpijn, …) en immuungecompromitteerde patiënten. Zorgverleners kunnen echter altijd zelf beoordelen wanneer het nodig is een masker te dragen.
Grote keus aan maskers
Via een neusmasker wordt lucht ingebracht om apneus te voorkomen. Dit is een drukmasker en moet dus perfect passen. Het masker is door middel van banden op het hoofd bevestigd. Als het masker lekt, heeft de therapie geen effect.
Laag-risicocontacten. Voor de volgende personen wordt het risico op besmetting als “laag” beschouwd: Een persoon die meer dan 15 minuten contact heeft gehad met een COVID-19 patiënt op een afstand van <1,5 m (“face to face”), maar waarbij beiden adequaat een mondmasker hebben gebruikt (neus en mond bedekt).
FFP-maskers met het label "NR" ("non reusable", niet-herbruikbaar) zijn bedoeld voor eenmalig gebruik voor een 8-urige dienst. FFP-maskers met het label "R" ("reusable", herbruikbaar) kunnen opnieuw gebruikt worden. Ze hebben een maskerrand die kan worden gereinigd en gedesinfecteerd.
In ziekenhuizen en in andere zorginstellingen in Duitsland zoals huisartspraktijken en verpleeghuizen moet u een FFP2-mondneusmasker dragen.
Het dragen van een mondmasker is niet langer verplicht voor patiënten en bezoekers. Uitzondering: (Bij bezoek aan) bepaalde patiënten in isolatie.
Concreet is het grootste risico het degraderen van de elastieken en het materiaal ter hoogte van de neusbrug. Voor FFP2 maskers is het belangrijk om altijd een 'seal check' te doen: door snel in- en uitademen kijken of je het masker kan aanzuigen.
Een te kleine kaak, een grote tong, vergrote amandelen en een week gehemelte kunnen dit verergeren. Meerdere oorzaken kunnen tegelijkertijd aanwezig zijn. De meeste mensen met OSAS hebben (ernstig) overgewicht. Dit is de belangrijkste oorzaak van het afsluiten van de luchtweg.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
“Ja. Soms verdwijnt de slaapapneu als mensen met ernstig overgewicht veel afvallen. De aandoening verdwijnt soms ook als je een lichamelijke barrière wegneemt, zoals te grote keelamandelen. Maar in de meeste gevallen blijft slaapapneu levenslang bestaan.”
In Nederland bent u nergens meer verplicht om een mondkapje (ook wel mondneusmasker) te dragen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen een mondkapje dragen om zichzelf te beschermen. Respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje dragen en houd rekening met elkaar.
Zorg dat uw mondkapje uw neus, mond en kin bedekt.Raak mondkapjes alleen aan met schone handen. Het OMT adviseert dat u hetzelfde medisch mondkapje niet langer dan 3 uur draagt.
Medische mondkapjes -Type FFP2 -IIR vanaf €2.99 per 50 stuks!
FFP2 Mondkapjes zijn te krijgen bij bol.com. Een FFP2 mondmasker beschermd u tegen bacteriën en griepvirussen. Er zijn KN95, FFP1, FFP2 en FFP3 maskers die verschillende filters bevatten.
Mondmaskers KN95/FFP2 - 5 stuks | Blokker.
De Kruidvat FFP2-mondkapjes voldoen dan ook aan de norm zoals deze door de EU-standaard is bepaald. Het mondkapje is geschikt voor eenmalig gebruik.
Mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid gebruiken bij voorkeur een medisch mondkapje van type IIR of een FFP2-masker. En voor iedereen geldt: doe een zelftest als u klachten heeft en ga bij een positieve uitslag niet naar de luchthaven.
Ook producten die je niet helemaal open kunt maken zijn heel lang houdbaar, bijvoorbeeld spuitbussen. Ook op schoonheidsproducten die je maar één keer gebruikt staat vaak geen houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld op gezichtsmaskers die maar voor één behandeling geschikt zijn.