Moeten we ons zorgen maken en wat kunnen we doen? In onze bouwmaterialen, zoals baksteen en beton, zitten de schadelijke stoffen radon en thoron. Niet meteen gevaarlijk, deze stoffen komen gewoon in de natuur voor, maar in ons huis worden we continu omringd door deze stoffen en dat zal wel eens ongezond kunnen zijn.
Betonspecie is niet gevaarlijk voor het milieu. Het lozen van grote hoeveelheden cementhouden betonspecie in water kan leiden tot een hogere pH-waarde en kan dus onder bepaalde omstandigheden giftig zijn voor het waterleven. Niet van toepassing. Na verharding vormt beton geen toxicologisch gevaar.
In meer dan de helft van alle mortel zijn toxische stoffen verwerkt. De verwerking van afvalstoffen in cement is een gangbare praktijk, ook in de landen om ons heen. Het ministerie van VROM laat regelmatig onderzoek doen naar cement door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Vanwege zijn alkalische eigenschappen is cement officieel geclassificeerd als 'dangerous preparation'. Je dient daarom bepaalde veiligheids- en voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Als je dat doet, hoef je geen enkel gevaar voor de gezondheid te vrezen.
Een actuele lijst van wettelijke grenswaarden vindt u in de Arbeidsomstandighedenregeling Bijlage XIII. In bijlage XIIIA staan grenswaarden voor de niet-kankerverwekkende stoffen en in bijlage XIIIB voor de kankerverwekkende stoffen. De publieke grenswaarden vindt u via het zoeksysteem van deze website.
Hoe herken je gevaarlijke stoffen? Schadelijke producten in een verpakking kun je herkennen aan het etiket. Op het etiket staan rood-witte ruitvormige pictogrammen die het gevaar aanduiden. Er kan een signaalwoord bij staan.
Grenswaarden zijn tijdgewogen gemiddelden over 8 uur, aangeduid met TGG-8u. Binnen deze periode van 8 uur kunnen concentratieniveaus voorkomen die hoger zijn dan de grenswaarde als getal. Deze moeten dan echter worden gecompenseerd door lagere waarden waardoor het 8 uur-gemiddelde niet wordt overschreden.
Cement bestaat uit Portlandcement. Dit is een mengsel van calciumsilicaten. Portlandcement wordt gemaakt door kalksteen te verhitten. Vaak gebeurt dit in combinatie met klei, zand en/of as.
Door huidcontact met cement kan cementeczeem ontstaan. Dit komt door een combinatie van factoren, namelijk door irritatie van de huid (door de irriterende en ontvettende werking van cement) gecombineerd met kleine huidbeschadigingen (door zandkorrels) en allergie (voor chroom en kobalt).
Hoe lang is cement houdbaar? Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking.
Inademing van de stofdeeltjes kan longproblemen en zelfs kanker veroorzaken. Chroom-6 in cement kan in aanraking met de huid voor een allergische reactie zorgen en voor chroomzweren. En daar kom je nooit meer vanaf.
Hoe wordt cement hard? Het uitharden van cement gebeurd doordat het fijngemalen mengsel na het toevoegen van water een plastische massa vormt. Er ontstaat door de ingrediënten van cement tijdens dit proces een chemische reactie die tot verharding leid.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Zo is beton verantwoordelijk voor minstens 5 procent van de CO₂-emissie wereldwijd. Dat komt vooral door het cement, dat 20 procent van beton uitmaakt en als bindmiddel wordt toegevoegd om de overige bestanddelen grind, zand en water aan elkaar te 'lijmen'.
Cement is de tweede meest vervuilende industriële sector, goed voor maar liefst 6 procent van de totale menselijke CO2-uitstoot. Cement vormt de belangrijkste grondstof voor beton, na water het tweede meest geconsumeerde product in de wereld. De sector wordt niet streng gereguleerd.
Extra kosten voor speciale beton of lastig storten
Speciale betonsoorten zijn duurder. Normaal beton bestaat onder andere uit cement, grind en water. Je hebt ook nog de keuze uit snel drogend, extra snel drogend of standaard beton. Je mag niet onbeperkt de tijd nemen om de beton te laten aanbrengen.
Allergisch contacteczeem
Of een bepaalde stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van de eigenschappen van die stof en van de persoon. Voor sommige stoffen wordt men al na enkele weken allergisch.
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Komt dat wat het eczeem veroorzaakt, niet meer op uw huid? Dan duurt het nog 4 tot 6 weken voor het eczeem weg is. Komt u er daarna weer in contact mee, dan kan het eczeem terugkomen. Heeft de huisarts crème of zalf voorgeschreven, dan komt u na 1 of 2 weken terug bij uw huisarts.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
De MAC-waarde is gedefinieerd als: "de maximale concentratie van een gas, damp of nevel of van een stof in de lucht op de werkplek die bij inademing gedurende arbeidsperiode in het algemeen geen nadelige gevolgen heeft op de gezondheid van de werknemers en hun nageslacht."
Op het moment dat u de blootstelling aan een gevaarlijke stof gaat beoordelen, moet u de grenswaarde van die stof weten. De geschatte of gemeten blootstelling kunt u dan met de grenswaarde vergelijken, zoals dat is beschreven in het SZW-document 'Toetsen aan de grenswaarden'.