Omdat het vetgehalte alleen niet veel zegt, kijken we ook naar het percentage verzadigd vetgehalte: ook daar is brik de winnaar. Hoewel we dat dus moeten nuanceren. Brikken bevatten zo'n 2,4 gram vet per kleine portie. Da's meer dan een blik, tien gram meer, maar in brik zit wel net iets minder verzadigd vet.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Waarom? Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in blik Stevige Bruine bonensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in blik Stevige Bruine bonensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
OSS - Tomatensoep van het Osse Unox en het Veghelse Jumbo komen slecht uit de test van onderzoeksbureau Questionmark. De soepen zouden veel meer zout bevatten dan het Voedingscentrum gezond acht. De tomatensoep in blik van Unox deed het het slechtste: deze soep bevat 0,88 gram zout per 100 milliliter.
Voeg tijdens het koken blokjes aardappel toe (ongeveer 1 aardappel per 2 liter bouillon) aan de soep die je wilt binden. Aan het eind van de kooktijd geeft de aardappel zetmeel af en bindt de soep.
De deksel houd je op de pan om de warmte in de pan te houden. Als je bijvoorbeeld water gaat koken voor de pasta kun je het beste de deksel op de pan houden. Dit is tijd én energiebesparend. Omdat de warmte in de pan blijft kun je het vuur lager zetten (als het water kookt).
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. 8. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep houdt je vochtgehalte op peil. Ben je een moeilijke drinker of heb je een dagje minder gedronken? Kies dan vaker voor soep. Een portie soep van 250 ml levert een zesde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht (1,5 liter per dag).
nieuws Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van veel verschillende factoren.
Een portie groentesoep bevat amper calorieën (op voorwaarde dat je natuurlijk wegblijft van room, pasta, balletjes, kaas en korstjes), en als je toch voor een vollere soep gaat met veel groenten en wat vis of vlees, heb je meteen een slanke maaltijd binnen.
Neem nu eens een blik Unox-soep. Per 100 milliliter bevat een erwtensoep 0,71 gram zout. Bedenk je dat een kop 250 milliliter is en je krijgt per portie 1,8 gram zout binnen! Op deze manier zit je snel aan (of zelfs boven) die zes gram zout.
Dat wordt weer poetsen! Voorkom overkoken met deze handige tips! Voeg een mespuntje boter toe aan het kookwater. Zet een wasknijper op de rand van de pan, het deksel kan dan niet weer helemaal op de pan komen waardoor het minder snel overkookt.
Het eten in de pan droogt minder snel uit. Het verbrandt ook minder snel doordat doordat de stoom weer neerslaat in de pan. Saus blijft saus en kookt niet in, doordat er minder vocht verdampt. Last but not least: een deksel beschermt je keuken (en jou) ook tegen spatten.
Antwoord: je kookt de rijst het liefst met de deksel op de pan. Dat scheelt namelijk energie. En wil je de rijst koken zonder afgieten? Doe dan zeker de deksel op de pan, want anders verdampt er te veel vocht en wordt je rijst niet op tijd of zelfs helemaal niet gaar!
Als je soep te dun uitvalt, kan je ze dikker maken met aardappelzetmeel of maïzena of je kan er een gekookt aardappeltje tussen mixen. Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij.
Zetmeel zorgt voor binding
Zoek je redding dan in een zakje. Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Het soepdieet is ontwikkeld voor patiënten die veel gewicht moeten verliezen voor een medische ingreep. Bij het soepdieet eet je een zelfgemaakte caloriearme soep. Tijdens het dieet krijg je gemiddeld 800 tot 1000 calorieën per dag binnen. Dit maakt het een crash dieet.
Culinaire gevulde soep tomaten van Jumbo (€1,79 voor 570 ml) valt bij het smaakpanel van Kassa magazine het beste in de smaak. “Perfecte structuur en lekker goed gevuld met veel verschillende groenten. Je ruikt ook tomaat, zoals het hoort”, meldt een van de proevers.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.