Waarom is de snijbiet goed voor je gezondheid:De snijbiet zit tjokvol voedingsstoffen. Het bevat onder andere veel ijzer. 100 gram snijbiet bevat al 29% van de referentie-inname voor ijzer, dit is twee keer zo veel als in spinazie. IJzer is onder andere belangrijk voor het transport van zuurstof door je lichaam.
Snijbiet is een hele veelzijdige groente. Je kunt het wokken, stoven, stomen, koken, in de oven bereiden of rauw in salades verwerken.
Snijbiet is er in allerlei kleuren. Het is nauwe familie van de spinazie, en je kunt het gekookt precies hetzelfde bereiden. Spinazie groeit moeilijk op zandgronden, vandaar dat wij liever snijbiet telen: grootbladige en kleinbladige.
Snijbiet en rode biet zijn familie van elkaar.Ze delen dezelfde voorouder. De wilde biet. (beta vulgaris maritima) De snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie.
Breng water aan de kook en blancheer de snijbiet twee tot drie minuten. Goed laten uitlekken en verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak. Een etiket erop met naam en datum zorgt ervoor dat je precies weet wat het is, en hoelang het nog bewaard kan worden. In de vriezer plaatsen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Die bladeren zijn stevig en bobbelig, en waterdruppels blijven er mooi op liggen. De doorgeschoten plant gaat echt op een palmboompje lijken, als je steeds de onderste bladeren oogst. Lekker exotisch! Maar je kunt hem ook verder laten doorschieten en dan wordt het straks een mooie gele bloemenzee.
Om kleine jonge, of later volgroeide grote planten te kunnen oogsten, dun je de zaailingen regelmatig uit, zodat er 10 tot 15 centimeter ruimte tussen zit. Deze kleine plantjes hoef je echt niet weg te gooien: elk onderdeel van de snijbiet, dus de jonge zaailingen, bladeren en stengels, is namelijk eetbaar.
Snijbiet is kort houdbaar. Eet snijbiet bij voorkeur dezelfde dag nog. Je kunt deze groente hooguit 2 dagen in de groentela van je koelkast bewaren.
Gooi overgebleven snijbiet weg. Warm gekookte en afgekoelde snijbiet niet opnieuw op.De reden hiervoor: Snijbiet bevat nitraat. Door herhaald verwarmen kan nitraat omgezet worden in nitriet en dat is erg ongezond.
Snijbiet kun je gedurende een lange periode oogsten. Van een vroege teelt kun je oogsten vanaf ongeveer mei en bij later gezaaide planten kan je oogsten tot in oktober. Tijdens de teelt kan je meestal meerdere keren oogsten van dezelfde plant.
Snijbiet: koolsoorten, radijs, rammenas, wortels.
Snijbiet is te koop van de zomer tot en met de winter. Snijbiet doet zijn naam eer aan! De ribben met blad kun je van de plant snijden, er ontstaan gewoon weer nieuwe ribben. Hierdoor kan er enkele maanden lang geoogst worden van één plant.
Waarvoor gebruik je snijbiet? Het blad wordt meestal gebruikt als spinazie of andijvie: de smaak zit er ook tussen in. Je kunt het blad en de stengels kort koken, stoven of roerbakken. Of gebruik het voor stamppotjes.
Waarom is de snijbiet goed voor je gezondheid:
Het bevat onder andere veel ijzer. 100 gram snijbiet bevat al 29% van de referentie-inname voor ijzer, dit is twee keer zo veel als in spinazie.
Grote kans dat je 'm wel eens hebt verward met rabarber: beide groenten herken je immers aan hun helderroze stelen. Snijbiet is alleen ook te vinden in het geel, wit, groen en rood, én heeft qua smaak niks met rabarber te maken. Wel is 'ie net zo lekker, makkelijk te bereiden en erg veelzijdig.
Warmoes is een 'vergeten' bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de biologische vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft.
Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar je lichaam kan nitraat omzetten in nitriet.Nitriet kan een negatief effect hebben op je lichaam, omdat deze stof het zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Als planten hier doorschieten oogsten we er zelf nog van wat we kunnen oogsten, en verwijderen we daarna de planten en zaaien we gewoon ergens anders weer nieuwe snijbiet. Snijbiet is dus eigenlijk tweejarig maar kan (mede afhankelijk van het ras) in een warme en droge zomer ook in het eerste jaar al doorschieten.
Snijbiet zaai je van maart tot augustus in de volle grond. Deze planten houden er niet van om verspeend te worden, zaai dus rechtstreeks in rijen op een diepte van circa 1 cm. Houd circa 7- 15 cm afstand tot het volgende zaadje; hoe groter je de snijbiet wil oogsten, hoe groter de afstand in de rij.
Het blad en de stelen zijn winterhard. Snijbiet kun je kweken in alle kleuren van de regenboog.
De snijbiet is, net als de biet, voortgekomen uit de wilde beta vulgaris var. maritima – in het Engels 'sea beet' en in het Nederlands strandbiet. Deze komt voor langs de kust van zuidelijk Europa en west Azië.
Snijbieten kunnen prima in halfschaduw staan en hebben voldoende aan 4 uurtjes zon per dag. Kropsla kan op plekken staan waar halfschaduw is. Zon is goed voor deze plant, want dan groeit hij goed, maar zorg ervoor dat hij geen fel, direct zon vangt, want dan schiet hij te snel door.
In dat opzicht is paksoi te vergelijken met snijbiet, maar het markante verschil in textuur tussen bladeren en stengels is nog uitgesprokener. Je kunt deze groente zelfs als twee verschillende groentes opdienen, bijvoorbeeld door de stengeldelen te bakken en de bladeren rauw als basis voor een salade te gebruiken.
Snijbiet is een bladgewas dus de planten komen op de plek van de bladgewassen te staan. Zet snijbiet niet op de plek waar vorig jaar rode bieten hebben gestaan. De planten zijn namelijk verwant aan elkaar en dat maakt de kans op ziektes groter als ze na elkaar op hetzelfde stukje grond staan.