Er zit 5,2 gram vet in 1 voor snee (20 gram) rookkaas, waarvan 3,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Er zitten 66 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) rookkaas. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rookkaas'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Rookkaas is goed te gebruiken in warme gerechten, zoals in pasta. Toch is deze kaas ook koud lekker. Serveer bijvoorbeeld op een kaasplankje, eet een plak op brood of neem zomaar een stukje tussendoor. Ook heel lekker en simpel zelf te maken: crackers van rookkaas.
Rookkaas crackers: stank, spetteren en bewaren
Als je er meer tegelijk maakt, bewaar de rookkaascrackers buiten de koelkast. Liefst in Tupperware of in een emmer van Griekse yoghurt, daar passen ze heel mooi in. Een dag of drie blijven ze wel knapperig, mits goed droog gebakken.
Bewaartip voor dit product
Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
De crackers van Wasa zijn niet koolhydraatarm. Althans, ze zijn niet gemaakt voor een koolhydraatarm eetpatroon. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten per cracker, dan kan je het prima inpassen in je dagtotaal. Ik doel hiermee op de Wasa Lichtgewicht en de Wasa Vezelrijk.
Wat is een koolhydraatarm dieet? Een koolhydraatarm dieet of 'laag koolhydraat hoog vet dieet' is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Vormen van koolhydraten in onze voeding zijn suikers, zetmeel en vezels.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Rookkaas is een gesmolten kaas met rooksmaak. Deze smaak krijgt de kaas door roken of het toevoegen van rookaroma. Het resultaat is een worstvormige kaas die meestal in ronde, voorverpakte plakken wordt verkocht. De kaas heeft een bruine korst.
Kaas. In principe kun je elke kaas roken. Wij raden je wel een kaas zonder al te sterk uitgesproken smaak (liever geen blauwschimmelkaas bijvoorbeeld) te gebruiken, zo zal de rooksmaak beter opgenomen worden. Ook kaas wordt koud gerookt – zo zal hij niet smelten, maar wel de rooksmaak opnemen.
Crackers moet je koel, donker en droog bewaren. Het beste doe je dit in een afsluitbare bak waar geen vocht of zuurstof bijkomt. Dan blijven crackers ongeveer een maand goed nadat je de verpakking hebt geopend. Een ongeopende verpakking crackers kan je zo'n 2 maanden na de THT datum bewaren.
Rook de kaas 2 uur. Haal de rookkaas van de barbecue en vacumeer deze of pak het goed in plastic folie in. Laat de kaas 1 week in de koelkast op smaak komen voordat je hem aansnijdt.