Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn: Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor.Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Zelfgetrokken bouillons bevatten daarentegen veel gezonde stoffen ter ondersteuning van het imuunsysteem. Denk aan kippensoep, ook wel het Joodse penicilline genoemd, dat gegeven wordt bij griep of verkoudheid. Bij veel volkeren wordt bottenbouillon al eeuwen gebruikt voor het herstel van het spijsverteringskanaal.
Maak je geen zorgen, je hoeft het niet te gaan drinken in plaats van water. Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
Wat doet zo'n botten bouillon voor je gezondheid? Het zorgt voor gezonde darmen. De gelatine in de bouillon helpt je darmwand te herstellen wat zorgt voor een gezonde spijsvertering en goede opname van vitamines en mineralen.
Gewichtsverlies. Zelf getrokken bouillon vult de maag en helpt met gewichtsverlies. De gezonde maag heeft minder dan een liter inhoud, maar wanneer je vaak te veel eet, neemt de maaginhoud toe en kan zelfs een omvang krijgen van twee liter.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram).
Om een kippenbouillonblokje te maken heb je een hele waslijst aan ingrediënten nodig: kippenpoeder, gistextract, suiker, kurkuma, palmvetolie, glucosestroop, peterselie, uienpoeder, citroenzuur, zout, kiparoma en een smaakversterker.
Afvallen met soep
Kippensoep op basis van bottenbouillon bevat veel eiwitten (5) waardoor je een langer verzadigd gevoel hebt. Dit helpt je om je calorie-inname te beperken zonder dat je het gevoel hebt dat je honger lijdt.
Ontstekingsremmer. In een Amerikaanse studie is bewezen dat kippensoep de ontsteking van de bovenste luchtwegen kan verlichten, wat ervoor zorgt dat je plots minder last zult hebben van een verstopte neus, hoesten en andere verkoudheidskwaaltjes.
Kippensoep is het wondermiddeltje onder alle voedingswaren. Zo'n beetje alle goede stoffen die je maar kan verzinnen zitten erin: eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zorgt ervoor dat jij niet uitdroogt en werkt de slechte stoffen sneller je lichaam uit. Kippensoep is vooral goed ter bestrijding van griep.
Bouillonblokjes worden namelijk met droge ingrediënten gemaakt. De zelfbouwbouillonblokjeskit. Je hebt nodig: kippenpoeder en gistextract, suiker, kurkuma, palmvetpoeder, glucosestroop, peterselie gedroogd, uienpoeder, citroenzuur, zout, kiparoma, smaakversterker en dit is kippenvet.
Het aminozuur cysteïne in de kip zou helpen het slijm in de longen te verdunnen. Daarnaast houdt de bouillon je neus- en keelholte warm en vochtig en helpt het tegen uitdroging.
De minst zoute blokjes zijn: Damhert, low salt groentebouillon met 7 procent zout en Your Organic Nature, heldere groentebouillon zoutarm met 15 procent zout. De groentebouillonblokjes bevatten gemiddeld 7 procent groenten. Dat is exclusief de kruiden die erin zijn verwerkt.
De bouillonblokjes in de supermarkt hebben weinig te maken met echte bouillon. Echte bouillon is een aftreksel van groenten, kruiden en specerijen en bijvoorbeeld vlees. De meeste bouillonblokjes bestaan echter vooral uit zout. Verder zit er voornamelijk zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker in.
Redelijk. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Gebruik altijd koud water als je een bouillon op zet. Hierdoor kunnen de ingrediënten hun smaak, kleur en geur beter afgeven aan de vloeistof. 3. Breng het water met de schenkel en beenderen tot dicht tegen het kookpunt, ontvet het en schuim de bouillon goed af.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen.
Er wordt wel gezegd dat een goede kippensoep (kippenbouillon) de doden kan laten op staan. Dit is misschien een beetje overdreven maar de gezondheidsvoordelen van kippensoep moeten ook weer niet worden onderschat want er zijn er velen. Van kippensoep is bijvoorbeeld bekend dat het een helend effect heeft op de darmen.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.