Voorop gesteld: appelazijn is gezond omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Om er maar even een aantal te noemen: vitamine A, B1, B2, B6, C, E en kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Verder bevat appelazijn belangrijke enzymen, spoorelementen en antioxidanten. Appelazijn wordt gemaakt van geperste appels.
Als je appelazijn drinkt, kan het azijn je tandglazuur aantasten waardoor je kans krijgt op gaatjes. Als je pure appelazijn drinkt en het per ongeluk inhaleert, kan het schade doen aan je longen. Om je nog meer af te schrikken: er zijn zelfs mensen overleden aan een overdosis appelazijn.
Appelazijn is lang houdbaar. Toch is het aan te raden om Appelazijn binnen twee jaar te gebruiken. Dit komt doordat de waardevolle eigenschappen van Appelazijn na twee jaar minder effectief zullen werken. Na twee jaar is Appelazijn dus nog steeds veilig te gebruiken, maar zal de effectiviteit wel verminderen.
Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap is dat appelazijn de enzymen in je maag stimuleert. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt.
Appelazijn (en dus geen ander type azijn) zou je bloedsuikerspiegel onder controle houden en lijkt enzymen te bevatten die helpen bij het verteren van zetmeel. Als zetmeel niet volledig verteerd, daalt je bloedsuikerspiegel. En als het niet helemaal opgenomen wordt, neem je natuurlijk niet alle calorieën op.
Lever ontgiften en reinigen
Appelazijn helpt om het lichaam te ontgiften. Onderzoek laat zien dat appelazijn specifiek helpt om de lever te detoxen en dat het kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren.
Hoeveel appelazijn drinken per dag? Omdat appelazijn gezond is, wordt aanbevolen 2 tot 3 keer per dag een glas water met appelazijn te drinken. Meer appelazijn drinken is in de meeste gevallen ongezond (vanwege de hoge zuurgraad kunt u bijvoorbeeld last van uw maag krijgen).
Een van de grootste nadelen is dat het spul het glazuur van je tand aantast. De manier om dit op te lossen is de azijn door een rietje te drinken en je mond erna te spoelen met water. Een ander nadeel: de vloeistof kan keel- en maagklachten geven vanwege de hoge zuurgraad.
Verdun de appelazijn met appelsap of water en neem 2 à 3 theelepels appelazijn per keer. Herhaal dit maximaal 3 keer per dag en je zult bij een kuur van een maand maximaal 6 kilo afvallen. Meer afvallen gaat ook lukken in combinatie met meer bewegen en gezond en niet te vet eten.
Helpt de bloeddruk onder controle te houden
Appelazijn is ook een effectief middel om het kaliumgehalte op peil te houden, en hiermee houdt het tegelijkertijd de bloeddruk onder controle. Een van de voornaamste redenen voor hoge bloeddruk is namelijk een kaliumtekort, veroorzaakt door alkalose in het bloed.
Gebruik onbewerkte appelazijn: Gebruik de troebele, onbewerkte appelazijn voor het beste resultaat. Gebruik iets voor de zure smaak: Omdat de smaak erg zuur is, kun je het beter verdragen in warm of lauw water. Voeg wat honing toe om de zuurheid tegen te gaan.
Twee theelepels appelazijn vermengd met ongeveer 200 milliliter water is een goede hoeveelheid appelazijn om per keer te nuttigen. Dit kun je drie keer per dag – vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels.
Evenwicht in ons lichaam
Dagelijks wat appelazijn met wat honing vermengd in water of limonade draagt bij aan een goed evenwicht. Appelazijn ontgift ook het lichaam en kan in het begin wat laxerend zijn.
Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg. De darmen ontvangen op hun beurt al een zuur goedje vanuit de maag, of daar nu appelazijn in zit of niet.
Appelcider azijn
Ja, ACA is voedzamer dan andere azijnsoorten, omdat het is gemaakt van appels, die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Wanneer je op Google zoekt naar wat je kunt doen om van je kalknagels af te komen, is een veel voorkomend resultaat: het weken van de besmette nagel in azijn. We krijgen regelmatig opmerkingen dat (appel)azijn ook werkt tegen kalknagels en dat een PACT® behandeling helemaal niet nodig is. Helaas is dit niet het geval.
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat appelazijn je lichaam helpt ontgiften, maagzuur vermindert, helpt bij afvallen en zorgt voor een stralende huid – geen wondermiddel dus. Mogelijk heeft appelazijn een gunstig effect op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, maar dit moet nog uitgebreider worden onderzocht.
Appelazijn capsules of vloeibaar
Of je appelazijn capsules neemt of vloeibare appelzijn, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Appelazijn capsules zijn wat makkelijker in het gebruik en beter mee te nemen. Een groot voordeel is dat je niet de zure smaak ervaart die appelazijn met zich meebrengt.
Azijn bevordert de gezondheid, bestrijd allergi n, werkt bloedzuiverend en laat de eetlust onder controle houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat azijn een natuurlijke bron is van o.a. vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, pectine en beta-caroteen.
Op de huid kan appelazijn de pH waarde helpen te neutraliseren en de huid soepel en zacht te houden. Het wordt daarnaast vaak gebruikt als kuur om het lichaam te ontgiften of als verzachtend middel voor de keel. Kurkuma heeft een antioxidatieve werking en kan een normale darmfunctie ondersteunen.
Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Het zuur in appelazijn zal de PH van de huid herstellen en werkt ook goed op de doorbloeding. Breng het aan op het gezicht met een watje en laat het 5 minuten intrekken, verwijder het daarna met een washandje. Je gezicht zal strakker en gladder voelen. Wel lekker insmeren met een crème daarna!
Uit de statistische analyse bleek dat azijn ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel significant minder snel stijgt na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Ook de insulineconcentratie na de maaltijd werd positief beïnvloed in vergelijking met de controlegroep.