Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Erwten zijn, zoals je vermoedelijk wel weet, een lid van de familie van peulvruchten. Doorgaans worden er voor erwtensoep spliterwten gebruikt. En die zijn inderdaad ontzettend gezond! Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Het is iets meer werk dan een blik opwarmen, maar dan heb je ook wat! En je kan het makkelijke van te voren maken en invriezen of koud wegzetten voor de volgende dag. Wist je trouwens dat erwtensoep laxerend werkt? Soepiedepoepie dus!
Stinkbonen. Erwten, linzen, pinda's en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen. In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus. Afschuimen is dus niet nodig!
Voor een zelfgemaakte erwtensoep was je de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig, maar kan wel. Laat de spliterwten en het vlees met 2 liter water (op ca. 500 g spliterwten) aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen.
Met een zeer lage glycemische index van 22 zijn spliterwten een perfect product voor mensen met diabetes. De glycemische index geeft namelijk aan hoe snel de suikers van het product door de darmen worden verteerd. Bij spliterwten heb je geen last van bloedsuikerpieken.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Ín de erwtensoep gaat natuurlijk rookworst. Wil je er iets bij serveren? Ga dan voor de ultieme klassieker: snert met roggebrood en plakjes katenspek.
Ja dat kan! Erwtensoep is dik en koelt langzaam af. Bacteriën en de sporen van deze bacteriën vinden dat geweldig en tieren welig in zo'n pan. Je kunt bederven gemakkelijk voorkomen.
Heb je geen aardappels in huis dan kan je ook wat instant aardappelpureepoeder toevoegen om de soep iets dikker te maken. Maak de soep op smaak met bouillonblokjes, maggi en worcestersaus. Voeg fijngehakte bladselderij toe. Laat de soep nu zo snel mogelijk afkoelen.
Altijd handig en lekker! Vul de pan met de gewenste hoeveelheid water. Houd ongeveer 2 liter aan per 500 gram spliterwten. Hierna kun je de spliterwten er gelijk bij doen, het water hoeft nog niet te koken.
De spliterwten wassen en met het water langzaam aan de kook brengen. 2. Vanaf het moment dat de spliterwten koken nog ca. 1 à 2 uur zachtjes door laten koken in een gesloten pan totdat de spliterwten uit elkaar vallen en gaar zijn.
Gedroogde erwten of spliterwten worden later geoogst dan doperwten. Daardoor bevatten ze meer eiwit, vezels en koolhydraten. Spliterwten zijn erwten waarvan het stugge buitenste velletje is verwijderd. Dat maakt ze geschikt voor erwtensoep.
Gebruik altijd koud water als je een bouillon op zet. Hierdoor kunnen de ingrediënten hun smaak, kleur en geur beter afgeven aan de vloeistof. 3. Breng het water met de schenkel en beenderen tot dicht tegen het kookpunt, ontvet het en schuim de bouillon goed af.
Bij een lage drukgebied kookt soep al bij een lagere temperatuur. Er kunnen makkelijker sporen in de soep komen, en zo kan een broeihaard voor bacteriën ontstaan. Datzelfde is van toepassing bij warm en broeierig weer. De soep kan dus inderdaad sneller zuur worden en bederven.
Daarom leggen we graag per soort uit hoe je deze het beste klaarmaakt: Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af. Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.