Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Omdat ze in steeds meer producten zitten is het belangrijk om te weten of dadels gezond zijn en wat het met je lichaam doet als je drie stuks per dag eet. Dadels zijn vruchten die afkomstig zijn van palmbomen. Deze natuurlijke vruchten bevatten mangaan, koper, ijzer, calcium, magnesium en zwavel.
Maar omdat je met het eten van dadels ook een hoop vitamines en vezels binnenkrijgt, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen. Hou er wel rekening mee dat een teveel aan dadels het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan stoppen. Ook als iets gezond is kun je ervan aankomen als je er te veel van eet.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Maar daarnaast is het zo dat gedroogde dadels vaak al ingevroren zijn geweest. Door iets nogmaals in te vriezen en vervolgens wederom te ontdooien, vergroot je de kans significant dat er bacteriën in de dadels kunnen ontstaan. Dergelijke bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk ziek wordt.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Tijdens de vastenmaand ramadan wordt er na zonsondergang een maaltijd genuttigd: de Iftar. Volgens de Islamitische overlevering brak de profeet Mohammed het vasten met een oneven aantal dadels en een glas melk. In de Hadith, overleveringen over het leven van de profeet, worden dadels ook veelvuldig genoemd.
Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet Mohammed: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren. "Zeker tijdens ramadan, waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid is het laten staan van vlees juist goed.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) verse dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Medjool Dadels (1 ) bevat 66 calorieën.
Dadels schoonmaken
Dat kun je vaak met de vingers doen door de vrucht met de nagels ietwat te openen. Anders met een mesje even insnijden. Dan kan de pit, waar bijvoorbeeld zeep van gemaakt kan worden, er zo uit halen. De schil mag dan soms wat taaier zijn, maar wordt normaliter niet verwijderd.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
De ramadan kent ook een aantal rituelen. Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
Belangrijke producenten van dadels zijn volgens de FAO: Egypte: 1,100,000 ton (16.2% van de wereldproductie) Iran: 880,000 ton (13.0%) Saoedi-Arabië: 830,000 ton (12.3%)
Een dadel is een vrucht die groeit in dikke trossen aan een palmboom, vooral in Noord Afrika en in Arabische landen.
Het testosteronverhogende effect van dadelpittenthee. Dadels kun je vers of droog eten en ze zijn ook nog eens gezond. Er kleeft alleen wel een klein gevaar aan deze vrucht: als je even niet oplet, vernaggel je je gebit op die bikkelharde pit.
Men vermoedt dat de dadel oorspronkelijk groeide in een gebied tussen de Nijl en de Eufraat, maar dit is nooit bevestigd. Tegenwoordig zijn dadels veelal te vinden in gebieden met een gelijk klimaat zoals Australië, Marokko, Israel, Algerije en de Verenigde Staten. Onze Medjoul Dadels komen uit Israel.
Deze vruchten worden meestal gekonfijt. Dat betekent dat ze veel suiker bevatten en daardoor ook een erg zoete smaak hebben. Medjoul dadels zijn iets duurder, maar dat is niet voor niets. Ze zijn vaak groter en sappiger en hebben ook meer smaak.