Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI).In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
De gemiddelde, zwangere vrouw komt in haar zwangerschap tussen de 10 en 12 kilo aan. Hoeveel ideaal is hangt veel af van je gewicht vóórdat je zwanger werd.
Begin tijdens je zwangerschap niet te diëten. Je komt zelf minder bij maar ook je baby groeit dan minder goed. Je loopt dan het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Je breekt ook vetvoorraden af, waardoor de afvalstoffen die zich in het vetweefsel hebben opgestapeld in het lichaam kunnen terechtkomen.
Afvallen eerste trimester
Zoals bekend kan misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap behoorlijk parten spelen. Doordat je zo misselijk bent, moet overgeven en weinig eetlust hebt, kun je afvallen tijdens je zwangerschap. Gelukkig wordt dit voor veel vrouwen beter als het eerste trimester voorbij is.
Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
De groeiende baby in je buik zorgt dat je gewicht stijgt tijdens je zwangerschap. Daarnaast maakt je lichaam ook extra bloed aan, sla je wat meer vet op en neemt je gewicht toe door je groeiende baarmoeder, placenta en de hoeveelheid vruchtwater.
Over de gehele zwangerschap bedraagt de gemiddelde toename 135 kcal per dag. Het gaat hierbij enkel om de extra caloriebehoefte als je niks aan het doen bent. Je verbruikt naarmate de zwangerschap vordert ook meer energie bij dagelijkse- en sportactiviteiten dankzij het hogere lichaamsgewicht.
Bij 19 weken zwangerschap is het gemiddelde gewichtstoename ongeveer 3,5 tot 6,5 kilogram. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is en dat sommige vrouwen meer of minder kunnen aankomen dan het gemiddelde.
Als je te veel aankomt tijdens de zwangerschap, verklein je de kans op een natuurlijke bevalling. Ook wordt de kans vergroot op zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes, een te hoge bloeddruk, of een miskraam.
Je bent nu bijna aan het einde van het eerste trimester van je zwangerschap. De meeste vrouwen komen in deze eerste weken 1 tot 2,5 kg aan. Vaak verdwijnt rond deze periode de misselijkheid en komt de eetlust weer naar boven.
Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week. Dat is heel normaal.
Na de bevalling
Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet. Dit vet heeft ook een functie: als je borstvoeding geeft, komt deze reserve van pas.
Placenta: 650 g
In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig.
Het derde trimester:
De laatste drie maanden van je zwangerschap wordt het derde trimester genoemd. Je zult nu ongeveer nog drie à vier kilo aankomen. In de laatste weken van de zwangerschap komen de meeste vrouwen nog nauwelijks aan.
Vanaf nu ga je echt dikker worden, je zult elke week ongeveer een pond aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet superdik. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo's die eraan vliegen.
Je buik in week 14:
Hoewel anderen het waarschijnlijk nog niet zullen zien, kun je zelf als je op je rug gaat liggen al wel een echte bolling van je buik zien. De bovenkant van je baarmoeder kun je, als je slank bent, zo'n 2 centimeter boven je schaambot voelen.